Responsible Travel säger nej till konstgjord snö

  Behovet av att tillverka konstjord snö ökar i takt med varmare klimat och efterfrågan på förlängda skidsäsonger. Processen är allt annat än hållbar då den kräver stora mängder vatten som tas från sinande vattendrag och sjöar. Dessutom förbrukar snökanonerna mycket energi. Den engelska researrangören Responsible Travel tar ställning och säger nej till konstgjord snö.

  Ett nytt år har nyligen börjat och med det nya året kom snön. Vi är många som drömmer om vita vidder och snödjup så här års. Få saker är så underbara som att svischa ner för en nypistad backe eller ge sig ut på tur i skidspåret. Under jul- och nyårshelgerna slog svenska skidstationer som Åre och Vemdalen rekord i antalet besökare. Den goda tillgången på natursnö sägs vara den bidragande orsaken, och enligt Skistars destinationschef i Åre har de varit uppe i besöksnivåer som är högre än någonsin. Det framkommer i ett inslag på Sveriges radio.

  Men så har det tyvärr inte sett ut jämt eller ser ut överallt. Enligt Åres destinationschef har stationen inte haft så bra tillgång på snö i år som på de senaste femton åren. Klimatförändringarna gör att vi får allt mindre snö och framförallt mycket kortare säsonger. 2016 upplevde de schweiziska alperna den torraste säsongen sedan 1864.

  Läs också: Svenska skidarrangören som arrangerar skidresor med tåg

  Responsible travel säger nej till konstgjord snö
  Klimatförändringarna gör att vi får mindre snö, och framförallt kortare säsonger. Flera skidstationer löser det genom att producera konstgjord snö som kräver stora resurser av el och vatten. Den engelska resebyrån Responsible tar ställning och säger nej till konstgjord snö.

  För att tillfredsställa snötörstiga kunder och förlänga säsongerna tillverkar de flesta skidstationer, svenska som europeiska, konstsnö. En ohållbar tillverkning som kräver allt mer vatten från sinande vattendrag och sjöar. Dessutom är processen energikrävande, även om större vikt läggs vid energisnåla maskiner i dag.

  De säger nej till konstgjord snö

  Responsible Travel är en engelskbaserad resebyrå som vilar på ett medvetet etos, och de lyfter bara fram ansvarsfulla resor. Med tanke på konstsnöns negativa påverkan på miljön har de sagt nej till konstgjord snö. Numera erbjuder de inga resor till destinationer som använder konstsnö, eller bara vid tider när sannolikheten att konstsnö produceras är låg. Det innebär att de i princip bara lyfter fram vinterresor till Skandinavien (mestadels Finland) där den naturliga snömängden oftast är stor under vintermånaderna. Dessutom trycker de på andra vinteraktiviteter än utförsåkning såsom längdskidåkning, snöskor eller åka på tur med hundsläde.

  För konstsnö eller inte, skidåkning påverkar nästan alltid naturen. Djurlivet störs, träd huggs ner och installationen av liftsystem gör ärr i den naturliga bergsmiljön.

  Så nästa gång du ska åka skidor, kolla upp hur den naturliga snömängden ser ut och välj destination utifrån snöförhållandena. Hör gärna av dig till stationerna innan och fråga hur de jobbar med hållbarhet. Kolla om de har någon policy kring produktionen av konstgjord snö och fråga var de tar sitt vatten ifrån.

  Välj en annan aktivitet istället om det är ett dåligt snöår, och spar skidåkningen till tider då väderförhållandena är bättre. Som tur är har vi mycket snö i de svenska fjällen just nu så vänta inte – åk skidor nu medan natursnön ligger kvar och avstå när den är borta.

  Läs mer om Responsible Travel och deras ställningstagande mot konstsnö


   

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Vi pratar ansvarsfullt resande med Ecolyx

  Det svenska resebolaget Ecolyx erbjuder skräddarsydda resor med omsorg för människor, natur och kultur. ...

  Miniguide Järvsö hållbar destination

  Miniguide Järvsö – en hållbarare besöksdestination

  Destination Järvsö är den första besöksdestinationen i Sverige som är internationellt certifierade i sitt ...

  Fem platser att se innan det är för sent

  Maldiverna, Venedig, Alaska, Kenya och Beijing – fem destinationer som påverkas dagligen av klimatförändringarna ...