De säger nej till konstgjord snö

Varmare klimat och förlängda skidsäsonger ökar behovet av att tillverka konstjord snö, en process som är allt annat än hållbar då den kräver stora mängder vatten som tas från sinande vattendrag och sjöar, samt att snökanonerna förbrukar mycket energi.  Den engelska researrangören Responsible Travel tar ställning och säger nej till konstgjord snö.

Ett nytt år har nyligen börjat och med det nya året kom snön. Vi är många som drömmer om vita vidder och snödjup så här års och få saker är så underbara som att svischa ner för en nypistad backe eller ge sig ut på tur i skidspåret. Under jul- och nyårshelgerna slog svenska skidstationer som Åre och Vemdalen rekord i antalet besökare. Den goda tillgången på natursnö sägs vara den bidragande orsaken och enligt Skistars destinationschef i Åre har de varit uppe i besöksnivåer som är högre än någonsin. Men så har det tyvärr inte sett ut jämt eller ser ut överallt. Enligt Åres destinationschef har stationen inte haft så bra tillgång på snö i år som på de senaste femton åren. Klimatförändringarna gör att vi får allt mindre snö och framförallt mycket kortare säsonger. 2016 upplevde de schweiziska alperna den torraste säsongen sedan 1864.

För att tillfredsställa snötörstiga kunder och förlänga säsongerna tillverkar de flesta skidstationer, svenska som europeiska, konstsnö. En ohållbar tillverkning som kräver allt mer vatten från sinande vattendrag och sjöar. Dessutom är processen energikrävande, även om större vikt läggs vid energisnåla maskiner i dag.

Responsible Travel är en engelskbaserad resebyrå som vilar på ett medvetet etos och som endast lyfter fram resor som sker på ett ansvarfullt sätt. Med tanke på konstsnöns negativa påverkan på miljön har de sagt nej till konstgjord snö och erbjuder numera inga resor till destinationer som använder konstsnö, eller bara vid tider när sannolikheten att konstsnö produceras är låg. Resultatet är att de i princip bara lyfter fram vinterresor till Skandinavien (mestadels Finland) där den naturliga snömängden oftast är stor under vintermånaderna och de trycker dessutom på andra vinteraktiviteter än utförsåkning såsom längdskidåkning, snöskor eller åka på tur med hundsläde.

För konstsnö eller inte, skidåkning påverkar nästan alltid naturen. Djurlivet störs, träd huggs ner och installationen av liftsystem gör ärr i den naturliga bergsmiljön.

Så nästa gång du ska åka skidor, kolla upp hur den naturliga snömängden ser ut och välj destination utifrån snöförhållandena. Hör gärna av dig till stationerna innan och fråga hur de jobbar med hållbarhet, om de har någon policy kring produktionen av konstgjord snö och var de tar sitt vatten ifrån.

Om det är ett dåligt snöår, välj en annan aktivitet istället och spar skidåkningen till tider då väderförhållandena är bättre. Som tur är har vi mycket snö i de svenska fjällen just nu så vänta inte – åk skidor nu medan natursnön ligger kvar och avstå när den är borta.

Läs mer om Responsible Travel och deras ställningstagande om nej till konstsnö

 

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.