När 2017 – det internationella året för hållbar turismutveckling – närmar sig sitt slut blickar vi tillbaka på året som gått och tar samtidigt en titt in i framtiden.
2017 utsågs av UNWTO till året för hållbar turismutveckling. 12 månader för att fira och lyfta fram turismens möjligheter till att skapa en bättre värld. Sammantaget har frågan om hållbar turism fått mer utrymme i branschen och flera deklarationer och initiativ har tagits för att lyfta fram turismen som en motor för positiv förändring. Exempelvis kom ” The Berlin declaration on Transforming Tourism” i våras, vars kärna handlar om att mänskliga rättigheter och varje samhälles självbestämmande rätt måste vare i centrum vid varje turismutveckling. Vid resemässan WTM i London i höstas fick sektionen för ”responsible tourism” större utrymme än någonsin och bjöd på flera debatter och panelsamtal om hållbar turism.
Överturism
I somras uppmärksammades problemet med överturism på flera platser i Europa. I Barcelona gick folk man ur huse för att protestera mot för många turister, samma i Rom, Dubrovnik och Venedig. Island som på senare år också har drabbats av överturism, antalet turister ökade med 40 procent från 2015 till 2016, lanserade the ”Icelandic pledge” som varje turist ombeds att skriva under med löftet att vara en ansvarsfull turist.
Ö-nationen Palau gick steget längre och lanserade Palau-löftet i slutet av året. En stämpel som stämplas in i varje besökares pass och som måste skrivas under för att få träda in i landet.
Några stora internationella aktörer, Expedia och Tomas Cook annonserade att de slutar med vissa oetiska djurattraktioner och Instagram har infört ett system som varnar användare som söker efter hashtags som är förknippade med olaglig och oetisk hantering av vilda djur.
I Australien har ett efterlängtat förbud mot att klättra upp på berget Uluru tagits. Även om det har suttit skyltar nedanför den röda sandstensklippan i Australiens outback med påbud om att inte klättra upp, har flera turister förbisett det. Men nu är det alltså slut med det, vilket hyllas världen över, inte minst av Australiens ursprungsbefolkning för vilka klippan är en helig plats.
På hemmaplan gläds Svenska Ekoturismföreningen åt ett ökat intresse för svensk natur och ekoturism och att allt fler får upp ögonen för semester i de svenska fjällen.
Tågresandet kanske ökar
I DN kunde man igår läsa om hur man maximerar sina semesterdagar under året. De stora högtiderna och röda dagarna faller bra under året och gör att det räcker med att ta ut en eller två dagar för att få en längre sammanhängande ledighet. Det bådar gott för resebranschen och förhoppningsvis för tågbranschen eftersom man kan se det som att vi får en extra resdag. Att välja flyg framför tåg brukar oftast förklaras med tidsbrist men vem vet, det kanske blir en ändring på det under 2018.
Men som ni säkert vet vid det här laget behöver man inte helt sluta flyga för att vara en hållbar resenär, om än minska flygandet drastiskt och i första hand välja tåg. Det finns fantastiska boenden och destinationer välden över som, tack vare turismen, kan bedriva ett aktivt bevarandearbete av djur och natur och ge människor en sysselsättning och ett drägligt liv. Några har vi redan skrivit om, några har vi i pipelinen och några har vi inte hittat än men vi jobbar på det.
Det finns hopp om resor som bidrar till en bättre värld och även om det internationella året för hållbar turismutveckling är över, fortsätter vi mer motiverade än någonsin med att sprida kunskap och lyfta frågan om hållbar turism.
Med det vill jag passa på att önska ett bra avslut på 2017 och ett riktigt Gott nytt 2018!
/Hanna
Show Comments (0)