Carl Lundberg är bergsguiden som hade en vision om att jaga vintern runt jordklotet, men bytte spår. I dag arrangerar han bara skidresor med tåg i Skandinavien. Reform Travel hörde av sig till honom för att ställa några frågor om klimatsmart skidåkning – hur allt började, det stigande klimatengagemanget och framtiden.
Berätta, vem är du och vad gör du?
– Jag är bergsguide och jobbar med skidåkning och klättring. Främst inom turismen men jag leder och utbildar också människor som ska vistas i berg eller branta miljöer, som forskare eller sjukvårdspersonal till exempel.
Varför startade du en egen resebyrå med fokus på klimatsmart skidåkning?
– Jag hade ett reseföretag tillsammans med några andra bergsguider tidigare. Vi gjorde allt vi kunde för att få kunder att resa så långt och så ofta som möjligt. Min vision var att följa vintern runt jorden och få gäster att flyga dit jag var, men innan jag hann realisera konceptet så kom jag på att jag förstörde det jag sålde på en och samma gång. Efter att den tanken väl hade slagit mig följde en tid då jag igenom alla tänkbara försvarsmekanismer. Till slut tog det stopp och jag bestämde mig för att starta om med hållbart resande istället.
Var kommer ditt klimatengagemang ifrån?
– Först från ångesten över att vara den som sabbar klimatet bara för mitt eget nöjes skull, för om man tänker efter så är det exakt så. Man kan sitta i rävsaxen på en massa sätt med jobbresor, ett dåligt hus, avstånd till affären eller bristande ork – men vad gäller semestern är det faktiskt du själv som bestämmer och där är det fritt fram att välja ett bra alternativ istället för ett dåligt, säger Carl och tillägger:
– Längs vägen har jag blivit allt mer insatt i klimatfrågan och också lagt massor med tid på att grubbla på om det ens är möjligt för oss att lyckas att ställa om. Det är väldigt svåra tankar och resonemang att leva med. Men så kom jag fram till att det inte spelar någon roll, jag skall göra det jag kan – det har blivit en fråga om värdighet. Nu pucklar vi på jorden ordentligt och den kanske dukar under oavsett, men jag vill inte längre vara en som är med och sparkar.
Hur väljer du ut dina resmål?
– Bra fråga, det är helt centralt om man nu tar det här med klimatförändringar och någon form av global rättvisa på allvar. För att kunna rättfärdiga en semesterresa anser jag att fotavtrycket måste vara väldigt litet och det kommer inte att lyckas om man väljer vilken ort som helst. Hur man ska komma dit och leva på plats måste vara med i tanken redan när man funderar över resmål. Räknar man på konkreta koldioxidutsläpp under en semester slår alla former av flyg igenom som en spik i diagrammet. Därför är det självklart för mig att välja en destination som går att nå utan flyg. Kryssningar är inte heller bra och går bort.
Läs också: De säger nej till konstgjord snö
Vad betyder hållbarhet för dig?
– Alla varelser, växter och djur, människan inkluderat, har en påverkan som tillsammans bildar ett samspel. Problemet är att vi har växlat upp kraften i vår påverkan och skapat en stor obalans genom upptäckten och utnyttjandet av fossil energi. Nyckeln till en hållbar tillvaro är inte att vi försöker upphöra att existera men vi måste radikalt ändra inställningen kring vår livsstil. Det behöver inte medföra mindre rika liv, mycket av det ohållbara vi gör idag gör oss inte lyckligare vilket är både onödigt och provocerande.
Till någon som bara åker skidorna i Alperna, vilka argument har du för att åka på dina resor?
– Det är inget problem med att resa långt, så länge det sker på ett miljömässigt hållbart vis, det vill säga genom att inte flyga. Men varför gå över ån efter vatten, det finns massor av fin skidåkning att upptäcka i Skandinavien, och med mindre trängsel på köpet. Jag kom som sagt på mig själv med att veta mer om skidåkningen i Japan än i Norge vilket säger något om hur fel det kan bli.
Var kommer din drivkraft ifrån?
– Om man har haft dåligt samvete för något länge, är det en befrielse att ändra livsstil till det bättre. Sen blir det en positiv spiral att försöka ta ytterligare kliv i rätt riktning. Ångesten byts mot framgång.
Hur ser du på framtiden, var är du om säg fem år?
– Jag tycker att det händer frustrerande lite inom resebranschen. Det finns en del fina lokala initiativ, som att ett enskilt boende eller en aktivitet är hållbar. Men det saknas en helhetssyn – glass blir inte nyttigt bara för att man lägger frukt på – och det samma gäller för resor. Ta norrskensturismen till exempel. Den medför inte så stor klimatbelastning när gästen väl är på plats men vad hjälper det när målgruppen flyger från andra sidan jordklotet? Vilket ansvar har arrangörerna och de som marknadsför regionen för att locka en långväga målgrupp?
– Jag hoppas att Visit Sweden med flera har växlat spår om fem år, för sen 2016 då Parisavtalet skrevs på, har turistindustrins utsläpp fortsatt att växa exponentiellt, säger Carl och tillägger:
– För egen del har jag ingen ambition att bygga ett reseimperium, eller att börja massproducera skidåkning och klättring på festivaler eller event. Jag tycker att en stor del av värdet inom turismen ligger i det lilla och det lokala. Däremot vill jag gärna dela med mig av det jag har lärt mig om klimatförändringar och ekoresor och har därför redan börjat hålla i utbildningar om det på folkhögskolor. Förhoppningsvis växer den grenen vidare.
Till sist, vilka är dina egna skidfavoriter/stationer?
– Mina absoluta favoriter är ställen som bara går att nå med tåg, till exempel Vatnahalsen i Norge. Det är ett litet samhälle där rallarna bodde på den tiden det fanns ånglok och järnvägen sköttes med handkraft. Då var skidåkningen ännu i sin linda och Vatnahalsen omtalades som Norges St. Moritz. Sen brann hotellet ner och skidåkningen föll i glömska för att bara för några år sedan återupptäckas som ett litet paradis för toppturer. Vatnahalsen ligger norr om Hardangervidda, där Bergensbanan och Flåmsbananmöts, järnvägar som klassas som några av världens vackraste.
Läs mer om Skitouring Scandinavia och klimatsmarta skidresor på deras hemsida: skitouringscandinavia.com
Text: Hanna Anfelter
Bilder: Skitouring Scandinavia
Show Comments (0)