Dela med sig eller inte smultronställe

    Dela med sig eller inte av smultronställen

    Att dela med sig eller inte av smultronställen. Det är en hårfin balans mellan att vilja tipsa om platser och sevärdheter och hålla smultronställen för en själv. Beroende på vem som är avsändare, kan tipset få oanade konsekvenser. 

    Du har hittat den finaste plats och nu vill du dela den med resten av världen på dina sociala medier. Men det du kanske inte tänker på eller förstår är att det kan leda till att smultronstället sakteligen förstörs och försvinner.

    Det är en hårfin balans mellan att vilja tipsa om platser och sevärdheter och hålla smultronställen för en själv. Beroende på vem som är avsändare, kan tipset få oanande konsekvenser.

    Influensers med stor följarskara eller tidningar med stor räckvidd, kan få hundratusentals människor att vallfärda till en ”orörd” plats för att få den perfekta ”selfien” eller lägga ytterligare ett resmål på sin bucket list, vilket tyvärr ofta leder till slitage, trängsel och överturism. Som exempelvis Trolltunga i Norge eller delar av Blanktjärn i Jämtland som tyvärr har fått stänga permanent eller tillfälligt på grund av överturismens slitage. 

    I dagens medielandskap bygger resejournalistiken alltför ofta på tipslistor om nya platser, ”orörda, sevärda smultronställen och pärlor du inte får missa”, utan någon större reflektion på konsekvenserna eller förståelse för den påverkan som texten eller bilden faktiskt kan ha. 

    När vi pratar hållbart resande är det också viktigt att ha det här i åtanke. Inte bara fundera kring hur vi reser och vart vi reser men också på hur vi pratar och skriver om resor. 

    I jakten på likes och klick kan det vara svårt att motstå, men kommunikationen ska bygga på rättvis och korrekt information, inte försköna eller ”grönmåla”, och bara lyfta fram platser i naturen som har infrastruktur, spångar, informationsskyltar, sopkorgar etc. 

    Så nästa gång du hittar ett smultronställe som du vill dela med dig av, fundera några varv först! För risken är det inte kommer finnas kvar på sikt.

    Läs mer om saker att tänka på vid hållbart resande: Resa hållbart – guiden till hållbart resande


    Bild: Masaaki Komori/Unsplash

    Tags:

    • Show Comments (0)

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    comment *

    • name *

    • email *

    • website *

    You May Also Like

    Masai Maara skillnad hemifran

    När resandet står still – var med och gör skillnad hemifrån

    När resandet står still drabbas natur, djur och människor som vanligtvis tack vare intäkter ...

    Fem platser att se innan det är för sent

    Maldiverna, Venedig, Alaska, Kenya och Beijing – fem destinationer som påverkas dagligen av klimatförändringarna ...

    Världens tio bästa etiska destinationer 2020

    Armenien, Jamaica, Dominica, Trinidad & Tobago och Kap Verde är nykomlingarna på listan över ...