Om skogen naturturism

Om skogen – den svenska skogen som försvinner och naturturismens värde

I veckan såg jag filmen ” Om Skogen” som visades på Årsta bio. Innan och efter spelade Stefan Sundström några låtar. En viktig, berörande kväll där skogen spelade huvudrollen. Den viktiga skogen som riskerar att försvinna om inget görs.

Om skogen – den svenska skogen som försvinner och naturturismens värde.
Jag har tidigare sett filmer och dokumentärer om den svenska skogen, och är redan medveten om hur illa ställt det är när jag sätter mig i biosalongen. Likväl blir jag ömsom förtvivlad, ömsom förbannad när bild efter bild på kalhyggen varvas med vackra bilder från de sista orörda skogarna tillsammans med vittnesmål och berättelser om hur det egentligen står till med vår skog. 

Som det står på Om Skogens hemsida: ”De flesta är medvetna om att Amazonas och Borneos regnskogar skövlas, men att nästan alla av Sveriges naturskogar försvunnit känner få till. I dag återstår en mindre del av Sveriges ursprungliga skogslandskap, resten av skogen är ersatt av uppodlade skogsplantager. 

 I dessa monokulturer saknas biologisk mångfald, eftersom träden huggs ned så fort de nått “avverkningsmogen” ålder. Trots att svenskt skogsbruk ofta framställer sig som både hänsynsfullt och ansvarstagande, fortsätter skövlingen av de sista resterna av våra naturliga skogsekosystem.

Skogsbruket utgör det största direkta hotet mot vilda djur och växter i Sverige. Cirka 53 procent av våra rödlistade hotade arter är skogslevande.

Allt oftare hör vi att det svenska skogsekosystemet är en “kolsänka” som ackumulerar koldioxid ur atmosfären. Att skogen skall rädda klimatet. Men varför berättar ingen att skogsbruk och skogsindustri i Sverige släpper ut nästan dubbelt så mycket koldioxid som hela skogen ackumulerar? Enbart utsläppen från tillverkningsprocessen i svenska pappersfabriker är det dubbla utsläppet jämfört med trafiken, dvs ca 30 miljoner ton koldioxid per år. Skogssektorn orsakar 61 procent av Sveriges direkta utsläpp av växthusgaser.”

Läs också: Därför har flera partier fel om kalhyggen

Hållbar naturturism är framtiden

Det är att jämföra med den svenska turismen som står för cirka 10 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp och dessutom bidrar mer till Sveriges ekonomi, 10 procent av både BNP och sysselsättning, jämfört med skogsindustrin som står för cirka 2,7 procent.

Sverige förknippas med vacker, orörd mark och naturturism är en av landets starkaste grenar. Men “vem vill besöka ett kalhygge, än mindre bo i ett”, som Jessica Sanö uttrycker det i texten Utan skog ingen levande landsbygd.

Hållbar turismutveckling är en liten men ack så viktig del i att bevara och värna flora och fauna, skapa jobb och levande attraktiva platser. Ett medel för positiv samhällsförändring.

Läs också: Skogens dag

Ingen annan än skogsindustrierna vinner på konstant ekonomisk tillväxt. Utarmningen av våra skogar är ett direkt hot mot vår överlevnad, forskningen är entydig – klimatkrisen och förlusten av biologisk mångfald hänger ihop. Avverkningen av gammelskogen är ett direkt hot mot vår egen överlevnad. När träden faller, faller den biologiska mångfalden och ekosystemen som vi är beroende av, med dem. 

” Skogen ska brukas, men inte förbrukas” som en röst i film säger. 

Fler sevärda tips om skogen är More of Everything och serien Slaget om skogen på SVT.

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Rapport från WTM Responsible Tourism Day i London

I veckan var jag på WTM i London, en av världens största resemässor som ...

Sex tips världsarvet Höga Kusten

Sex tips till världsarvet Höga Kusten

Höga Kusten är ett resmål alla i Sverige bör besöka minst en gång i ...

På upptäcktsfärd i Indonesien – tåg från Jakarta till Yogyakarta

Blank natt, indonesisk massage, tåg genom Java och ankomst till Yogyakarta. Jag är för ...