Det är något som skaver med besöksrekorden

  Kryssningssäsongen har börjat och Stockholms hamnar förväntas slå nya rekord. Lissabon är populärare än någonsin och slår nya besöksrekord. Två nyheter som får mig att fundera på varför turismen jämt mäts i antalet besökare. Att besöksrekord ses som något positivt, samt att jakten på turisterna ofta sker utan någon strategi, och på bekostnad av lokalbornas välmående.

  Besöksrekord turismen. Jag läser om kryssningssäsongen som har börjat i Stockholms hamnar och förväntas slå nya rekord. Och om Lissabon där stadens lokalbor inte har råd att bo kvar i sina lägenheter, och pensionärerna inte får plats på spårvagnarna till följd av turismens rekord. Båda artiklarna får mig att reagera och fundera. På varför turismen jämt mäts i antalet besökare, att besöksrekord ses som något positivt, samt att jakten på turisterna ofta sker utan någon strategi, och på bekostnad av lokalbornas välmående.

  Besöksrekord som mätstock

  Rekordmånga besökare, nytt rekord i antalet besökare, turistsäsongen väntas slå rekord. Trendlistor och populäraste platser… Allt som oftast talas det om turismen i termer av antalet besökare och förväntade besöksrekord. Men varför ses rekord bara som något positivt? Varför talar vi inte om vad som döljer sig bakom rekorden? Att lokalbor flyr städerna när turistsäsongen börjar. Att det är trångt som i en sillburk på gator och stränder när turistrekorden stiger. Att det blir olidligt långa köer till sevärdheter och restauranger. Att invånarna inte har råd att bo kvar där de alltid har bott, eller att kvarteren urholkas på sina butiker och kaféer där stamkunderna handlade för att turisterna väljer nya ställen utan själ där priserna är de dubbla.

  Blinda av besökssiffror

  Turistministerier stirrar sig blinda på besökssiffror, och glömmer bort att räkna på vad varje enskild besökare egentligen bringar för intäkter. För det är egentligen vad det borde handla om. Turismen ska stärka lokala ekonomier, ge människor en sysselsättning och bringa inkomster till landet, men inte på bekostnad av lokalbornas vardag. De som bor och arbetar i staden året runt, vare sig turisterna är där eller inte.

  Lokalbefolkningen trängs undan

  I artikeln om Lissabon framkommer det att antalet turister har ökat från 10 miljoner för knappt fem år sedan till 20.6 miljoner i år. Dubbelt så många som antalet invånare. En kvinna intervjuas. Hon måste flytta från sitt kvarter på grund av att hyrorna skjuter i höjden. Troligtvis utanför staden för att ha råd att bo vilket innebär att hon får en tvåtimmars resväg till jobbet, enkel väg. Visst Lissabons turistboom har hjälp till att stärka Portugals ekonomi och sänka arbetslösheten radikalt. Men på bekostnad av vad? Sina invånare. Är det värt det?

  Hållbar turismutveckling är svaret

  Hållbar turism innebär att sätta upp långsiktiga strategier för att se till att turismen inte sker på bekostnad av invånarna och deras behov, utan att turismen och det lokala blomstrandet ska gå hand i hand. Det handlar om att planera för och ta hänsyn till alla aspekter och se till att man inte jagar turister i blindo, och för sent upptäcker att man måste backa. I fallet Lissabon behövde staden turismen för att stävja en hög arbetslöshet. Regeringen subventionerade lågprisflygbolag, och satsade för att locka till sig turister.

  Läs också: Låt oss tala om hållbar turism

  Bevisligen lyckades de. Förra sommaren åkte alla till Lissabon, och trenden fortsätter. Sociala medier svämmar över av bilder från stadens spårvagnar, kakelfasader och bakverket Pastal de Nata. Lissabon toppar listor över populära resmål och är trendigare än någonsin.

  Alicia Wikander har flyttat hit och Madonna likaså. Men nu inser man att turismen har ett högt pris för stadens invånare och turistministeriet har fått i uppdrag att försöka sprida ut turismen till hela landet. Nästa satsning är vinturism. Jättebra, men en hållbar turismutveckling säkerställer att man har tänkt på allt det där redan innan. Inte när det är på gränsen till försent.

  /Hanna

   

  Bild: Olafpictures/Pixabay

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Coronakrisen stänger ett fönster och öppnar ett annat

  Just nu befinner vi oss i en situation få har kunnat föreställa sig. Coronakrisen ...

  Låt oss tala om hållbar turism

  Debatten har gått het om flygets vara eller icke vara de senaste veckorna men ...

  Vad är det för fel på ordet lagom?

  I dagens debattklimat där det förespråkas att vi ska sluta flyga, sluta äta kött ...