Fem tips till Toulouse – Frankrikes rosa stad

  Toulouse ligger i sydvästra Frankrike och kallas i folkmun för ”den rosa staden”. Smeknamnet kommer från det rosa tegel som de flesta byggnader i staden består av. Trots att det är Frankrikes fjärde största stad är det märkligt nog markant färre turister som hittar hit än till exempelvis Nice, Bordeaux och Lyon. Belägen vid punkten där Canal du Midi och floden Garonne möts i sydvästra Frankrike, lockar universitetsstaden med en vacker gammal stadskärna, en levande kulturscen och gastronomiska upplevelser.
  Här är fem tips till Toulouse – Frankrikes rosa stad:

  Många av Toulouse byggnader är i rosa tegel vilket gett stadens dess smeknamn.
  Hôtel Albert 1er

  I de gamla kvarteren, 100 meter från La Capitole, ligger Albert 1er, ett trestjärnigt boende som tack vare sitt centrala läge gör det lätt att upptäcka stadens sevärdheter till fots. Hotellet månar om miljön och sin omgivning, och är certifierat med EU:s ecolabel. Hotellet är anpassat för alla slags funktionshinder, personalen har schysta villkor, hotellet har sparåtgärder för el och vatten och använder miljövänliga städprodukter för att nämna några exempel. Dessutom består frukosten till största delen av ekologiska produkter från lokala producenter.
  Pris per natt från 80 euro/dubbelrum
  hotel-albert1.com

  Hotel Albert 1er är ett ansvarsfullt hotell som satsar på bra service och är certifierat med Eu:s Ecolabel.
  La Capitole

  Stadens viktigaste kännetecken är la Place du Capitole, ett fyrkantigt torg som omgärdas av ståtliga byggnader, hotell och kaféer. La Capitole är den självklara mötesplatsen för Toulouseborna och har ända sedan antiken varit stadens centrum. Här är det alltid fullt med liv och rörelse. I ena hörnet ligger det klassiska 1800-talskaféet Le Bibent med högt i tak, guldstuckaturer och stora speglar. Slå dig ner, beställ en kaffe och insup atmosfären.

  Toulouse den rosa staden
  Toulouse är en stor universitetsstad och en knutpunkt i sydvästra Frankrike.
  Saint-Sernin

  Norr om La Capitole ligger basilikan Saint-Sernin. 115 meter hög och 64 meter bred är det världens största romanska kyrka. Ända sedan uruppförandet på 1100-talet och fram till i dag har kyrkan varit och är en viktig etapp på pilgrimsleden Santiago de Compostela. Lyft blicken och beundra det åttkantiga kyrktornet, typisk för arkitekturen i Toulouse.

  Saint Sernin Toulouse den rosa staden
  Saint-Sernin är en Toulouse sevärdheter och ett viktigt stopp längs med pilgrimsleden Santiago de Compostela.
  Marché Victor Hugo

  Inne på stadens största täckta marknad, Victor Hugo, sjuder det av liv och rörelse. Här ligger över 200 marknadsstånd och restauranger som lockar med olika smaker, dofter och intryck. Passa på att smaka en bit av den kända ”Toulousekorven” som innehåller minst 75 procent kött, men inga färgämnen eller konserveringsmedel!

  Toulouse i rosa skymning
  Som de flesta franska städer är mat och vin viktigt i Toulouse. De är bland annat kända för sin speciella Toulousekorv!
  Maison de la Violette

  Violen har länge odlats i trakterna kring Toulouse och blomman är i dag en viktig symbol för staden. Längs med la Canale du Midi, ligger husbåten ” La Maison de la Violette” som bjuder på en resa i den lilafärgade blommans värld. På övre däck serveras te och kakor under sommarmånaderna. På nedre däck hittas en utställning om violens historia samt en butik med alla möjliga produkter gjorda på viol till försäljning; tvålar, krämer, ljus, parfymer och kanderade violer.

  Toulouse vid Pyrenéernas kant
  Vid kanten av Toulouse ligger den majestätiska bergskedjan Pyrenéerna, perfekt för skidåkning eller vandring.

  Text: Hanna Anfelter
  Bilder: Pixabay (startbilden) Hotel Albert 1er (sängbilden) och övriga från Toulouse officiella Instagramkonto.


  Editors Note; Inte långt från Toulouse ligger ett område som brukar kallas Frankrikes Toscana. En perfekt kombination med Toulouse.

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  When in Palma – tips till Palma de Mallorca

  I Palma de Mallorca finns det mesta som du kan hitta i Barcelona, men ...

  Minisemester i det gröna Köpenhamn

  Köpenhamns blandning av spännande arkitektur, gröna områden, trendiga butiker och gourmetrestauranger lockar besökare på ...

  Tre tips till San Sebastian – den baskiska kuststaden

  Matmecka, surfmecka, kulturmecka, San Sebastian har många namn och det är lätt att förstå ...