Massturismen skadar Komodovaranerna i Indonesien

Massturismen skadar Komodovaranerna i Indonesien och ön Komodo, där de bor, kan komma att stängas. Det rapporterar Dagens Nyheter om i dag. Ett levande exempel på hur det går när turismen inte sker på ett hållbart sätt.

Komodovaranerna är världens största nu levande ödla och bor huvudsakligen på öarna Komodo och Rinca i Indonesien. Jag var där på en reportageresa för något år sedan och upplevde platsens skönhet, de magiska djuren men fick också se baksidan av turismen i området. Hur jakten på en cool selfiebild med de mäktiga djuren gick före respekten för dem, hur guider kastade mat åt djuren för att de skulle reagera och börja slåss, allt för att tillfredsställa turisterna.

Öarna Komodo och Rinca är en del av Komodo National park, ett UNESCO-skyddat område i Indonesien som bäst upplevs ombord på en båt.
Läs mitt reportage här. 

Enligt The Guardian har ombyggnationen av flygplatsen på ön Flores gjort att de numera kan ta emot 1, 5 miljoner turister årligen till skillnad från 150 000 innan ombyggnationen 2016, turister som kommer för att upptäcka den vackra naturen och de mäktiga djuren. Men nu har man alltså insett att massturismen skadar Komodovaranerna, världens största nu levande ödla, och i ett försök att skydda de stora djuren vill landet stänga turistöarna från turism.

– Massturismen på Komodo är väldigt störande för ödlan. När det kommer för många turister till ett känsligt område som Komodo så påverkas ödlorna negativt, säger Marius Ardu Jelamu, chef för den lokala turistbyrån.

Det finns ännu inga exakta uppgifter på hur länge ön kommer att hållas stängd, eller om den ens kommer att stängas, men planerna på att stänga är ett levande exempel på hur det kan gå när turismen inte sköts på ett hållbart sätt.

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Darmada – ekohotellet bortom allfartsvägarna på Bali

Bortom Balis allfartsvägar ligger Darmada, ett ekohotell med få rum utspridda bland grönska och ...

På upptäcktsfärd i Indonesien – sista delen

Huvudmålet med resan till Indonesien var att besöka Bali och dess östra del, Sidemen. ...