Trädgårdskaféer Sverige

  Trädgårdskaféer och sommarkaféer i Sverige – tolv tips

  Sommaren är här och med det öppnar flera härliga trädgårdskaféer runt om i landet. Sverige har flera trädgårdskaféer att bjuda på – vissa till och med öppet året runt. Från Stockholm, till norr, till söder. Här är tolv trädgårds- och sommarkaféer att lägga på minnet.

  Trädgårdskaféer Sverige. Från Stockholm, till norr, till söder. Här är tolv trädgårds- och sommarkaféer i Sverige som erbjuder hembakat fika i gröna miljöer.

  Trädgårdskaféer sverige Presteles
  Presteles trädgårdskafé är en del av Västerbotten experience. Förutom trädgårdskafé finns här också en gårdsbutik, bageri och ett bed and breakfast för en helhetsupplevelse i grön, skön miljö.
  Presteles trädgårdskafé

  I Västerbotten, närmare bestämt i Hörnsjö bland ängar, skogar och sjö ligger Presteles trädgårdskafé. Här i en prunkande trädgård eller inne i det lilla röda huset, kan du njuta av hembakade godsaker och smörgåsar tillverkade på lokalproducerade råvaror, eller en riktig after noon Tea. Med tanke på Coronaläget behöver du boka din plats innan. 

  En trappa upp ovanför kaféet ligger en semesterlägenhet för uthyrning för den som önskar en lantlig helhetsupplevelse. Presteles är märkt med kvalitetsstämpeln Västerbotten experience.
  presteles.se

  Katrinelunds trädgårdskafé

  I Katrinelunds trädgårdskafe serveras kakor, bullar och surdegssmörgåsar, allt bakat från grunden och övervägande på ekologiska ingredienser. Bakom kaféet och den prunkande trädgården står ett Sundsvallspar med stort intresse för blommor och trädgård. Ett besök i kaféet är ett besök i trädgården och vice versa, och det kostar 40 kr för att gå in. Väl värda pengar för den som vill fika i en trivsam, rofylld miljö med en grön omgivning.
  katrinelundsträdgård.se

  Esters kafé och konsthall

  I den lilla byn Vattrång i Nordanstig i trakterna kring Hudiksvall, ligger Esters café och konsthall. Ett charmigt smultronställe ett stenkast från E4:an som erbjuder både konstupplevelse och hembakat fika. Glutenfria och veganalternativ finns också. Sitt inne i den gamla missionssalen eller den vackra trädgården. Bara öppet sommartid. 

  Hembakat fika Esters sommarkafé
  Den som har åkt några gånger mellan Hudiksvall och Sundsvall vet att det inte är lätt att hitta trevliga fikastopp längs vägen. Tills Esters kafé dök upp som under sommartid serverar hembakat fika i ett gammalt missionshus med en liten trädgård.
  Erik Anders trädgårdskafé

  På hälsingegården Erik-Anders i Söderala serveras goda grejer av det som hittats i skogen, trädgården och hos de lokala bönderna. Ekologiskt kaffe, hembakat bröd och lättare luncher vars ingredienser följer årstidernas rytm. Erik Anders är en av sju hälsingegårdar som är inskrivna på Unescos världsarvslista så passa på att kika runt i den historiska miljön när du är här.
  erik-anders.se

  Lilla K:s trädgårdskafé 

  Trädgårdsköket med det lilla extra. Så beskriver Lilla K:s trädgårdskafé i Bollnäs sig själva. Och det stämmer nog. Här kan du både fika och äta något gott tillagat från grunden och fynda något som tidigare tillhört någon annan men som letar ny ägare. Dessutom är fyrbenta vänner varmt välkomna.
  lillak.com

  Genbergs sommarkafé

  I lilla Virsbo i Västmanland hittar du det här familjedrivna sommarkaféet. Verksamheten som ligger intill slussen vid Strömsholms kanal, hyllar brukets historia och är ett populärt utflyktsmål. Hembakade bullar, kakor och annat smått och gott står på menyn. Ibland har de även en pop up med vackra saker till salu. Se deras instagram för öppettider. 

  Rabarbermust Vinterviken
  Såväl trädgårdsodlingarna som menyn i kaféet har ett ekologiskt tänk på Vintervikens trädgårdar och trädgårdskafé. Här finns flera gröna vrår och hörn att sitta i och en lekplats för barnen.
  Vintervikens trädgårdskafé

  Intill Vinterviken, i en dalsänka mellan Aspudden och Gröndal ligger Vintervikens trädgård med tillhörande trädgårdskafé. Här är det öppet året runt och besökarna bjuds in att ta del av årstidernas växlingar. I sommartider är det en fröjd att strosa runt bland de väldoftande rosorna, pionerna, blåklint och vallmo.  I ett hörn står en biodling, på en annan plats håller plantskolan till omgärdad av ängsblommor. Allt präglas av ett ekologiskt tänk.

  I kaféet serveras ekologisk fika och mat, tillagat från grunden och där en stor del av råvarorna kommer från den egna köksträdgården. Det vegetariska står i fokus och komposten omvandlar rester och blast till matjord. Slå dig ner under ett träd, intill en damm, i ett växthus eller i sinnens park och njut av goda smaker i en välgörande miljö.
  vinterviken.com

  Rosendals trädgårdar
  Cykla ut och runt på Djurgården i Stockholm. Pausa på Rosendals trädgårdar – en av många trädgårdskaféer i Sverige – och ät en bit mat eller ta en fika i den gröna oasen.
  Rosendals trädgårdar

  Ute på Kungliga djurgården ligger Rosendals trädgårdar. En grön oas där du lätt kan tillbringa timmar. Verksamhetens hjärta är trädgården där det finns både handelsträdgård med grönsaksfält, växthus, komposter, fruktträdgård, rabatter, park, rosenträdgård, örtagård, vinodling, lekplats och en utbildningsträdgård för barn. Allt med fokus på biodynamisk odling. Kaféet ligger i ett av växthusen och serverar ekologisk och kravmärkt mat och fika. Brödet bakas för hand i vedugnsbageriet på plats och grönsaker, örter och frukt kommer direkt från trädgården när säsongen tillåter. Vid fint väder och helger kan det lätt bli fullt så kom gärna en vardag om möjligt.
  rosendalstradgard.se

  Hellekis kök & trädgårdskafé

  I närheten av Kinnekulle ligger Hellekis kök & trädgårdskafé. I början av 2022 bytte kaféet ägare och det drivs i dag av Lidköpingsborna Fredde och Micke som känt varandra sedan länge. Från att främst ha varit fokus på fika tidigare, är det i dag den vällagade maten som är huvudgäst, gärna tillagat på lokala råvaror. Under ramslöks-säsongen exemplevis står en en helt ljuvlig ramslökssoppa på menyn. Men ett mindre hembakat fikautbud finns såklart också. Här äter och fikar du bland borden under vinrankorna, i lusthuset eller ute i trädgården, under fruktträden eller intill örtagården.
  hellekismat.se

  Tarte Tatin trädgårdskafé Sverige
  Tarte Tatin är ett nyöppnat äppelkafé utanför Trosa. Namnet kommer från den upp-och nervända franska äppelkakan och är en hyllning till äpplet och fransk kultur. Ett kafé som säkerligen blir välbesökt i sommar. Bild: Tarte Tatin.
  Tarte Tatin 

  På promenadavstånd från Trosa centrum ligger det senaste tillskottet i Trosas fikavärld. Ett franskt kafé som hyllar äpplet. Kaféet huserar i en gammal cirkusvagn och äpplen präglar hela menyn. Beställ en fransk äppelkaka och en kopp nybryggd ekologisk kaffe. Slå dig ner på ängen och njut av de franska vibbarna för en stund.
  cafe-tarte-tatin

  Nolbygårds ekobageri och kafé

  Nolbygårds ekobageri ligger ett stenkast från Alingsås centrum. På en gård med anor från 1900- talet dit alla är välkomna. Med strävan efter att bli helt ekologiska är gården kravmärkt och erbjuder varma soppor, mackor, bullar, kakor och annat smarrigt hembakt. Sittplatser finns inne i det varsamt tidsrenoverade huset eller i den stora trädgården där lindarna ger svalka under en varm sommardag.
  nolbygards.se

  Trädgårdskaféer Sverige
  Vegetarisk sommartallrik i det gröna på Café Sara Lisa som ligger på Linnés Hammarby utanför Uppsala.
  Café Sara Lisa

  På Linnés Hammarby utanför Uppsala, där Linné levde och arbetade under sommarmånaderna, ligger Café Sara Lisa. Här i den mysiga äppellunden kan du njuta av mat och hembakat kaffebröd gjort på ekologiska och närodlade råvaror. Öppet maj- september.
  cafesaralisa.se

  Flickorna Lundgren

  Från beskrivningen på hemsidan att döma behöver flickorna Lundgrens knappast någon närmare beskrivning. I det lilla torpet på Kullahalvön har det serverats kaffe och hembakat fika sedan 30-talet och kaffestugan är fortfarande i familjen Lundgrens ägor. I dag drivs det av Mats med familj och även om del moderniteter har växt fram, som ett större kök och ett växthus för regniga dagar, är stämningen, hantverket och miljön densamma och lockar tusentals besökare årligen för en god fika eller en bit mat tillagad på traktens råvaror.
  flickornalundgren.se

  Text och bild: Hanna Anfelter


  Läs också: Tips på vegetariska restauranger i Sverige

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Adresserna Israel Palestina Tareq Taylors matresa

  Tareq Taylors matresa – adresserna i Israel och Palestina

  Upptäck Israel och Palestina genom lokalbornas kärlek till maten. I Tareq Taylors matresa till ...

  Gemla vinbar interiör

  Anna bakom Gemla vinbar brinner för naturviner

  Reform Travel fortsätter att möta passionerade människor som drivs av att skapa en mer ...