Cevennerna bjuder på ett unikt landskap. Området är sedan 1970 klassat som nationalpark med syfte att bevara och uppvärdera områdets exceptionella karaktär och natur och slå vakt om ett tusenårigt arv. Följ med till franska Lozère och Cevennerna. Här väntar äventyr i ekoturismens anda.
Ekoturism i franska Cevennerna. Vägen slingrar sig fram genom dalar omringade av höga granitberg. Här och där hänger klippor ner över vägen och formar naturliga tunnlar. Då och då skymtas små byar som ligger vackert grupperade vid foten av berget. Det är tyst och nästan ingen trafik när vi åker fram genom ett höstigt, stilla landskap.
Vi befinner oss i Lozère, i franska Cevennerna. Cevennerna är en av elva nationalparker i Frankrike och sträcker sig över tre departement, varav Lozère, Frankrikes minst befolkade område. Namnet kommer från Mont Lozère, den högsta toppen i regionen.
Nationalparken som i år fyller 50 år, arbetar sedan flera år utifrån en tydlig riktlinje, de europeiska stadgarna kring hållbar turism för skyddade områden. Dess kärnpunkter syftar till att hjälpa invånarna och regionens företagare att arbeta i harmoni med naturen, bevara lokala seder och bruk, bygga enhetligt med naturen och utveckla miljövänliga lösningar på el och elektricitet, allt för att påverka naturen så lite som möjligt.
Startskottet för hållbar turism
Startskottet för tankarna kring hållbar turism gick vid toppmötet i Rio 1992 och har senare utvecklats av Europarc, en paraplyorganisation för Europas 400 skyddade områden och parker. 1999 presenterades stadgarna officiellt i Lille. Cevennernas nationalpark var vid dess utformning en av de första att skriva under dem.
Lozèreborna är ett stolt folk som värnar om sin omgivning. Många av dem har aktivt valt att bosätta sig här av kärlek till naturen och de stora ytorna. Virginie Boucher är en av dem.
– Det bästa med livet i la Lozère är naturen, friheten och utrymmet och den nära kontakten med grannarna, säger hon.
Samverkan för ekoturism
Virginie arbetar på ”Cévennes ecotourisme” en organisation som grupperar samman traktens yrkesverksamma i syfte att bevara och främja den rika floran och faunan i området samt se till att turismen inte förstör naturen. Hon arbetar tätt tillsammans med parken och hennes jobb består i att få alla yrkesverksamma att skriva på de europeiska stadgarna för hållbar turism i skyddade områden.
För närvarande består nätverket av ett sjuttiotal hotellägare, bönder, restaurangägare, guider och andra som på ett eller annat sätt verkar i regionen. Hon ordnar regelbundet informationsmöten där hon berättar om området och hur man bäst hjälper till att bevara naturen utan att det ska inverka negativt på affärsrörelserna. När företagaren väl bestämt sig för att skriva på stadgarna sätter hen själv sina mål anpassade efter verksamheten.
– Syftet är inte att straffa någon, utan de som väljer att skriva på ska inom tre år uppnå sina mål och vi finns här för att hjälpa dem på vägen. Det är en långsiktig process med målet att få aktörerna att förstå vikten av att hitta den väg som passar bäst för dem att puffa för en miljövänlig och hållbar turism, säger Virginie och fortsätter:
– Det kan handla om att återanvända naturvänliga material vid nya byggen, främja lokala produkter i restaurangen eller medvetandegöra besökarna genom interaktiva upplevelser. En idé är en utbildningstig som informerar turisterna om husets och området historia och på så vis lär dem att respektera platsen. Ju mer man vet om ett område som man tycker om, desto mer mån om att skydda den.
cevennes-ecotourisme.com
Fermes des Cévennes- ekologisk bondgård
Den ekologiska bondgården Ferme des Cévennes ligger vackert belägen vid en kalkstensplatå på 800 meters höjd mitt i nationalparken Cevennerna. Husets ägare Jean – Philippe Boiret är en riktig personlighet. Han pratar och rör sig med yviga gester och fullkomligt bubblar av energi.
När vi kommer fram är det dags att mjölka getterna. Jena Philippe tar oss med till kullen där djuren betar och släpper ut dem, varpå de följsamt vandrar upp till gården. Inne i mjölkningsrummet sker en process värd att se med egna ögon. Getterna trippar ut på bandet en efter en i en disciplinerad ordning. Alla vet vilken plats de har och ingen tränger sig före. När första raden har mjölkats kommer nästa in och proceduren upprepar sig.
– På somrarna har vi uppåt hundra besökare per dag som kommer för att se på när getterna mjölkas. Men det viktigaste för mig är jordbruket, turismen kommer i andra hand säger Jean- Philippe.
Lokala råvaror i fokus
Lokala råvaror ligger till grund för allt som produceras på gården. Av getmjöken tillverkas den traditionella lokala osten, le pélardon, en liten rund och smakrik chèvreost. Gårdens grisar blir korvar och patéer och det framställs ekologisk honung och färska fruktjuicer. Från kastanjerna utvinner de mjöl som de bakar på eller tillverkar efterättskrämer av, en lokal uppskattad specialitet. Kastanjeträdet är regionens symbol och förr i tiden gick lövverken under namnet brödträdet. Nästan alla maträtter i regionen innehåller kastanj i någon form och byborna är stolta över sina gröna dyrgripar.
La Ferme des Cevennes erbjuder också övernattning i form av Chambre d’hôte. Skillnaden mot ett hotell är att du äter middag och frukost tillsammans med värdfamiljen. Just när vi är där anländer en familj för incheckning. Brasan är tänd och i köket förbereds maten, allt gjort på gårdens egna råvaror. Det finns fyra rum och kostar cirka 40 euro per natt, inklusive frukost.
Jean Phillipe säljer sina ostar, juicer, korvar och patéer direkt på gården men de finns även att köpa inne i den närliggande byn Florac på Chez les Paysan. En restaurang med tillhörande butik. På menyn står bara lokala och regionala rätter och portionerna är rikliga. Populärt bland lokalborna och du går garanterat mätt härifrån.
lafermedescevennes.com
I Stevensons spår
Den 22 september 1878 började Robert Louis Stevenson en vandring genom Cevennerna som kom honom att ta tolv dagar. Målet med vandringen var dubbelt, dels ville han glömma sitt livs kärlek som återvänt till Amerika, dels ville han bevisa för sina föräldrar att han kunde bli författare.
Under sin äventyrsfyllda vandring som han genomförde i sällskap av en åsna, träffade han på många intressanta människor som han inledde diskussioner med. Han förde hela tiden resedagbok som senare kom att bli underlaget till hans första bok. Resa med en åsna genom Cevennerna. Med hjälp av boken har man lyckats staka ut den exakta väg som Stevenson vandrade, och i dag är det en välbesökt vandringsled på totalt 22 mil.
Vägen går genom olika landskap och både klimatet, atmosfären och naturen förändras från dag till dag. Att promenera genom denna vackra natur är en lisa för både kropp och själ. Runt om kring växer kastanjeträd, vida ängar och skogar breder ut sig, genomkorsade av vattendrag.
Vandra med en åsna
Att göra som Stevenson och ta med sig en åsna som följeslagare är ett smart och miljövänligt sätt att transportera bagaget på. Under vår korta vandring följs vi åt av åsnan ”Arsouille” och han verkar inte det minsta bekymrad över att behöva bära på våra väskor utan travar förnöjt med. Det enda som kan bekymra honom är om han får gammalt vatten att dricka. Enligt ägaren Mr Jean – Philippe, nöjer han sig enbart med dagsfärskt vatten!
Han informerar också om att han inte tål för mycket mat, då får han problem med blodcirkulationen.
För den som inte önskar hyra åsna finns det möjlighet att få bagaget transportera mellan de olika stationerna. Sedan 1994 arbetar organisationen Sur le chemin de RL Stevenson med att marknadsföra leden och hjälpa vandrarna med alla nödvändiga förberedelser. Ett nätverk av hotell, restauranger, guider och åsneuthyrare främjar och underlättar för turismen längs leden. Med stor respekt för naturen.
chemin-stevenson.org
Text: Hanna Anfelter
Startbild: Mat Laurent/Unsplash, resterande bilder @Parc national de Cevennes @chemin-stevenson
Reportaget är tidigare publicerat i Magasin Frankofon (2008), ett kulturmagasin för svenskar med stort intresse för Frankrike som dock inte finns kvar längre.
Läs också: Le Gers – Frankrikes eget Toscana
Show Comments (0)