Klimatsmart Grenada

Klimatsmart tänk i fokus på Grenada

I betalt samarbete med Afro Caribbean Travel

Ö-nationen Grenada siktar på att bli en ledande regional och global ledare inom hållbar utveckling. En förödande orkan fick den frodiga karibiska ön att inse sin skörhet i relation till klimatförändringar och stigande havsnivåer. I dag jobbar kryddön för att förvandla den färgsprakande huvudstaden St Georges till den första klimatsmarta huvudstaden i Karibien.

Klimatsmart tänk och turism i fokus på Grenada. Ö-nationen Grenada kan skatta sig lycklig att ha både långsträckta sandstränder och tropisk grönska. På den lilla ön, endast tre mil lång och två mil bred, kan du njuta av lata timmar under vajande palmer och äventyr bland vattenfall och frodig regnskog utan att behöva välja det enda eller det andra. Naturen är en av öns stora tillgångar och turismen är en viktig inkomstkälla, tillsammans med en betydande kryddexport som gett ön smeknamnet kryddön.

Orkaner startskottet för en klimatsmart omställning

År 2004 drog orkanen Ivan in över Grenada och orsakade en enorm förödelse. Över 90 procent av hemmen förstördes och stora delar av den vackra naturen, inklusive de omkringliggande korallreven, sveptes bort. Den ekonomiska förlusten var dubbelt så stor som landets BNP. När ytterligare orkaner härjade i området under 2007, blev det allt mer uppenbart hur sårbara Karibiens små önationer är när klimatet förändras.

Det blev startskottet för Grenadas pågående arbete med att göra Karibien till världens första klimatsmarta område och framförallt öns huvudstad St Georges till Karibiens första klimatsmarta stad. Belägen vid havskanten, kännetecknas den av sina pastellfärgade hus som hämtade ur en akvarellmålning.

Klimatsmart Grenada Angus Friday
Angus Friday, tidigare Grenadas ambassadör i USA, spelar en nyckelroll i Grenadas klimatsmarta omställning. Bildcopy: Afro Caribbean Travel.
En “blå ekonomi”

Angus Friday spelar en nyckelroll i den klimatsmarta omställningen. Han är medordförande i Blue Innovation Institute, en tankesmedja som har skapats för att hjälpa till i omställningen till en ” blå ekonomi”. Han är också rådgivare till det klimatsmarta stadsprojektet i St Georges. Tillsammans med New York University arbetar han för att driva på utvecklingen, och saker och ting går framåt:

– Konkret handlar det om flera pågående initiativ. För det första, att rusta sig för stigande havsnivåer, en effekt av klimatförändringarna och som små önationer är extra känsliga för med tanke på sitt geografiska läge. För det andra att ställa om till ren, förnybar energiförsörjning. Dessutom tittar vi på möjligheten att utveckla gröna oaser i stadskärnan och underlätta grön mobilitet i staden. En framtidsplan är att få till en mer vattenbaserad transport med kommunala färjor. Men det är bara en vision är så länge, säger Angus.

En omställning kopplad till turismen

Grenada är ett populärt resmål och omställningen är därmed direkt kopplad till turismen och en viktig faktor att ta hänsyn till i.

Angus berättar att huvudstaden St Georges lockar många besökare och att det är viktigt att de lyckas bygga en barriär mot havshöjningarna som inte skrämmer bort turisterna.

– En annan sak vi tittar på är vi på hur de ska skydda den populära, närliggande Grendance Beach mot eruption så att besökare och lokalbor kan fortsätta njuta av den vackra stranden, säger han.

Grenadas havsyta är 75 gånger större än själva landytan, och orkanen Ivan hade inte bara förödande konsekvenser på land utan förstörde också stora delar av det marina livet. Med stöd av regeringen har ett arbete inletts med att restaurera de omkringliggande korallreven genom korallplantering.
När Prins Harry var på besök fick han se ett prov på hur det går till och nu skalas projektet upp. Idéen är att turister ska få hjälpa till med återplanteringen och platsen ska förvandlas till en vacker dykplats.

Klimatsmart Grenada
Grenadas havsyta är 75 gånger större än själva landytan. Flera orkaner fick ön att inse sin skörhet i relation till klimatförändringar och stigande havsnivåer. I dag står klimatsmart tänk i fokus på Grenada och ön arbetar med en klimatsäker omställning, en så kallad “Blå ekonomi”.
Turismen en viktig inkomstkälla

Som för många andra karibiska öar är turismen en viktig inkomstkälla. Under slogan Pure Grenada marknadsförs Grenada och de två mindre tillhörande öarna Carricou och Petite Martinique, som ett ekoparadis bortom allfartsvägarna.

– Kampanjens logotyp symboliserar både landets stolta historia med dess ameri-indianska rötter och den viktigaste handels- och exportvaran, muskotnöten. Namnet förenar allt det som är vackert med Grenada och som vi kallar vårt hem. Målet är att locka medvetna resenärer på jakt efter genuina, ekovänliga upplevelser. Att möjliggöra en turism som är bra för klimatet och för oss som nation genom att utöka antalet skyddade marinområden och naturparker, förbjuda engångsartiklar i plast och underlätta för småskaliga lokalägda boenden, berättar Angus.

Ekoturism på Myristic Mountain

Angus Friday är en engagerad person med en bred kunskap och många idéer. Vid sidan av klimatprojekten har han ett eget privat ekoturismprojekt på gång. För några år sedan förvärvade han en bit land på norra delen av ön i Myristic Mountain. Där har han under åren planterat träd och växter för att kunna erbjuda en agroturismupplevelse med naturligt källvatten, tropiska blommor, flodvandring, ekologiska kryddor och kakaoodlingar.

På frågan om hans bästa tips till Grenada nämner han just Myristic Mountain. En plats som han hoppas ska kunna ta emot besökare från och med 2020. Men han tipsar också om chokladfabriken Belmont där man får lära sig allt om chokladodlingen, från planta till kaka samt The Golden falls, ett vattenfall undangömt i den prunkande regnskogen. Sist men inte minst rekommenderar han ett besök på världens äldsta romdestilleri som bevarats intakt sedan det startade 1751.

Klimatsmart Grenada natur
Naturen är en av Grenadas stora tillgångar, och ön är lottad med både prunkade regnskogar och vita sandstränder.
Willy Wonkas ö

Angus menar att Grenada må vara en liten ö till storleken men den är desto rikare på upplevelser. “Det är en av Karibiens säkraste öar, människorna är gästvänliga och ärliga. Här finns allt från lyxiga hotell till budgetboenden, sandstränder till regnskog och mängder av färsk frukt och grönsaker”.

– Om Willy Wonka hade en ö skulle det vara Grenada, säger Angus. Vi har fem chokladföretag på ön som tillverkar högklassig choklad, från böna till kaka.

Text: Hanna Anfelter
Bilder: Pixabay


Artikel skriven i betalt samarbete med Afro Caribbean Travel

Läs också: Småskalig turism i fokus på Seychellerna 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Miljövänlig turism i Slovenien – intervju med Maja Pak

Miljövänlig turism i Slovenien. Slovenien täcks till sextio procent av gröna skogar och har ...

Dome Village – nya ekobyn på ön Lombok i Indonesien

På Balis granne Lombok, i Indonesien, växer en ekoby sakta men säkert fram – ...

Intervju med Richard Lindberg bakom One Planet Rating

Förändra resebranschen genom konsumentmakt. Det tror Richard Lindberg på, entreprenören bakom den nya ratingsajten ...