Guide mat Sörmland Ändelbo gård

    En matigare guide till Sörmland där maten står högt i kurs

    Gårdsbutiker, kaféer och restauranger i ombyggda bruk. Sörmland stoltserar med ett rikt matutbud bland öppna fält och skogar. 

    Matigare guide till Sörmland. Gårdsbutiker, kaféer och restauranger i ombyggda bruk. I Sörmland står maten högt i kurs. Vi åkte dit första coronasommaren och hittade flera besöksvärda matadresser.

    guide mat sörmland andebol
    På Ändebols gård fikar och äter du gott i mysig miljö. Titta in på tomatodlingarna och handla med dig något gott hem från butiken.
    Ändebols gård

    Vi börjar vår resa med ett besök på Ändelbols gård utanför Katrineholm. Vägen dit kantas av sädesfält, mil efter mil av den gyllene färgen svischar förbi genom fönstret. Det är lunchdags när vi kommer fram, parkeringen är full men det känns inte trångt eller för fullt på gården. Vädergudarna är med oss, och vi hittar ett bord i den lummiga trädgården där hönorna går fritt och bina surrar. Vi beställer mat i kaféluckan, alla håller avstånd och väntar på sin tur på markerade platser. 

    När alla är mätta och nöjda efter att ha ätit tomatsoppa på gårdens egna tomater och kaffe med hembakt blåbärsbulle på det, avslutar vi med en titt i butiken där vi köper med oss några tomater och färskt bröd.
    andebolsgard.se

    Magdakullen kor Sörmland
    Magdakullan erbjuder kovandring året runt. På sommaren går rödkullarna på bete i de vackra hagarna omgärdade av gamla ekar.
    Magdakullan

    Just som vi kommer fram till Magdakullan har veckans kovandring börjat. Ägaren kallar på rödkullakorna som är på sommarbete. Korna går ute från maj till oktober och hjälper till att hålla ängarna och markerna öppna. När de hör ropen kommer de lunkandes fram på rad över beteshagarna och ställer sig i grupp under en stor ek. Vi slår oss ner vid träborden som står utspridda intill de stora ekarna och njuter av burgare på gårdens egna nötkött och lokal eldost för vegetarianer. 

    Mätta och belåtna avslutar vi med en sväng på loppisen som ligger på gården och fyndar fyra fina mattallrikar. Ett bra besök helt enkelt!
    magdakullan.se

    vegetarisk hamburgare magdakullan
    Sörmland stoltserar med ett rikt matutbud och på flera menyer hittar du burgare med eldost från lokala Jürss mejeri.
    Bruket Hälleforsnäs

    Det är något visst med gamla bruksmiljöer som omvandlas till levande kulturcentra. Bruket i Hälleforsnäs startade 1659 för gjutning av kanoner. I modernare tid övergick de till vedspisar, kaminer, grytor och stekpannor och från att ha haft sin storhetstid på 60-talet lever det kvar men i betydligt mindre skala. På området finns i dag en teaterscen i den vackra gamla kolbyggnaden, en konstlokal, turistbyrå, det lokala mejeriet Jürss och en restaurang. Och det är just för att middag i brukets restaurang som vi är här. 

    Bruket Hälleforsnäs natur

     

    Det är en ljummen högsommarkväll. Vi önskar sitta ute men det är rätt så fullt när vi kommer och alla uteplatser är upptagna. Vi beställer mat i luckan och slår oss ner vid ett barbord i den stora industrilokalen med högt i tak. Klockan är över middagstid för den yngsta i sällskapet och vi hoppas på att få åtminstone hennes mat snabbt men tyvärr dröjer det. Och dröjer, tills vi börjar undra om något har blivit fel i köket.

    Mycket riktigt, när vi frågar verkar vår beställning ha försvunnit. Efter en mycket lång väntan får vi in vår mat. Det har hunnit bli glest i lokalen och vi får till slut en plats utomhus. Lyckligtvis är maten riktigt god. Brukets meny består till största del av lokala råvaror och det var inte lätt att välja men valet föll på surdegspizzan med mälarrom från Stallarholmen. Som kompensation för köksmissen bjuder de på några söta praliner efteråt och glass till dottern. Innan vi far hemåt strosar vi runt lite på området och lyssnar till syrsornas sång.
    halleforsnas-bruksrestaurangen

    Löjromspizza Bruket
    På Brukets meny hittar du flertatet rätter med lokala råvaror där signaturrätten är löjromspizzan med mälarrom från Stallarholmen, utanför Strängnäs.
    Skottvångs gruva

    Längs utflyktsvägen 223 som går mellan Mariefred och Nyköping ligger Skottvångs gruva. Sörmlandsleden etapp 15 och 16 går också förbi här. En kulturhistorisk plats i skogen, vars hjärta är värdshuset som erbjuder hemlagad baserad på säsongens råvaror och musikscenen där Carl – Einar Häckner har föreställningen dagen vi är på plats. Biljetterna var redan utsålda innan vi kom men då vi sitter ute och äter, kan vi höra publikens skratt som bryter av i den susande vinden och surret från bina.

    Efter maten går vi en promenad längs konstslingan i skogen. Det finns mycket mer att göra på området för den som önskar – besök i gruvmuseet, en titt i smedjans handelshus eller kanotpaddling i de intilliggande marvikarna, samt övernattningsmöjligheter.
    skottvangsgrufva.com

    ekologiskt javisst guide mat sörmland
    Ändebols gård i Sörmland är ett ekologiskt lantbruk med några får, kor och tomatodlingar. Ta en bit mat eller fika i kaféet eller handla med dig ekologiska godsaker hem i gårdsbutiken.
    Dessutom två adresser i Björnlunda som vi inte hann med men gärna återvänder för:
    Stenerborgs choklad …

    … som handtillverkar praliner och italiensk glass varje dag i små satser i sekelskiftesmiljö. De månar om att använda lokala råvaror, gärna ekologiska. Mjölken till glassen exempelvis hämtas på KRAV-Gården Önnersta i Björnlunda. På sommaren kan rösterna njuta av godsakerna i det sommaröppna kaféet i trädgården. Resten av året säljs glassen i halvlitersförpackningar in butiken.

     

    Björnlunda Saluhall och loppis …

    … som under sommaren flyttar in på på Wattrangsborg i Björnlunda. Bakom initiativet står en mamma och dotter som säljer deras egenproducerade produkter och andras lokalt producerade med fokus på hållbarhet. Handplockad vintage och loppis, grönsaker och växtbaserade produkter, hudvård, träarbeten och keramik, samt egenstickade trasor i lin. Nytt för i sommar är uthyrning av kanoter och lastcykel med möjlighet att köpa med sig en picknickkorg med vegansk fika. Öppet onsdag-sön 11-16 från 20 juni till 20 augusti.

    Text och bild: Hanna Anfelter


    Läs också: Resa hållbart – guiden till hållbart resande

    Tags:

    • Show Comments (0)

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    comment *

    • name *

    • email *

    • website *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    You May Also Like

    årets svemestermål

    Favoritplatserna i Sverige – Årets Svemestermål 2019 utsedda

    Sverigesemester har blivit allt mer populärt på bara några år. Dels för att korta ...

    Höstvandring i Åre – en lisa för själen

    Höstvandring i Åre. Förra helgen tog jag nattåget till Åre, och gick direkt ut ...