Guide mat Sörmland Ändelbo gård

  En matigare guide till Sörmland där maten står högt i kurs

  Gårdsbutiker, kaféer och restauranger i ombyggda bruk. Sörmland stoltserar med ett rikt matutbud bland öppna fält och skogar. Här är några mattips. 

  Mattips Sörmland. Gårdsbutiker, kaféer och restauranger i ombyggda bruk. I Sörmland står maten högt i kurs. Vi åkte dit första coronasommaren och hittade flera besöksvärda matadresser.

  guide mat sörmland andebol
  På Ändebols gård fikar och äter du gott i mysig miljö. Titta in på tomatodlingarna och handla med dig något gott hem från butiken.
  Ändebols gård

  Vi börjar vår resa med ett besök på Ändelbols gård utanför Katrineholm. Vägen dit kantas av sädesfält, mil efter mil av den gyllene färgen svischar förbi genom fönstret. Det är lunchdags när vi kommer fram, parkeringen är full men det känns inte trångt eller för fullt på gården. Vädergudarna är med oss, och vi hittar ett bord i den lummiga trädgården där hönorna går fritt och bina surrar. Vi beställer mat i kaféluckan, alla håller avstånd och väntar på sin tur på markerade platser. 

  När alla är mätta och nöjda efter att ha ätit tomatsoppa på gårdens egna tomater och kaffe med hembakt blåbärsbulle på det, avslutar vi med en titt i butiken där vi köper med oss några tomater och färskt bröd.
  andebolsgard.se

  Magdakullen kor Sörmland
  Magdakullan erbjuder kovandring året runt. På sommaren går rödkullarna på bete i de vackra hagarna omgärdade av gamla ekar.
  Magdakullan

  Just som vi kommer fram till Magdakullan har veckans kovandring börjat. Ägaren kallar på rödkullakorna som är på sommarbete. Korna går ute från maj till oktober och hjälper till att hålla ängarna och markerna öppna. När de hör ropen kommer de lunkandes fram på rad över beteshagarna och ställer sig i grupp under en stor ek. Vi slår oss ner vid träborden som står utspridda intill de stora ekarna och njuter av burgare på gårdens egna nötkött och lokal eldost för vegetarianer. 

  Mätta och belåtna avslutar vi med en sväng på loppisen som ligger på gården och fyndar fyra fina mattallrikar. Ett bra besök helt enkelt!
  magdakullan.se

  vegetarisk hamburgare magdakullan
  Sörmland stoltserar med ett rikt matutbud och på flera menyer hittar du burgare med eldost från lokala Jürss mejeri.
  Bruket Hälleforsnäs

  Det är något visst med gamla bruksmiljöer som omvandlas till levande kulturcentra. Bruket i Hälleforsnäs startade 1659 för gjutning av kanoner. I modernare tid övergick de till vedspisar, kaminer, grytor och stekpannor och från att ha haft sin storhetstid på 60-talet lever det kvar men i betydligt mindre skala. På området finns i dag en teaterscen i den vackra gamla kolbyggnaden, en konstlokal, turistbyrå, det lokala mejeriet Jürss och en restaurang. Och det är just för att äta middag i restaurangen som vi är här. 

  Bruket Hälleforsnäs natur
  En gång i tiden ett blomstrande bruk, i dag en konst och kulturmiljö som framhäver det gamla brukets historia i Hälleforsnäs.

  Det är en ljummen högsommarkväll. Vi önskar sitta ute men det är rätt så fullt när vi kommer och alla uteplatser är upptagna. Vi beställer mat i luckan och slår oss ner vid ett barbord i den stora industrilokalen med högt i tak. Klockan är över middagstid för den yngsta i sällskapet, och vi hoppas på att få åtminstone hennes mat snabbt men tyvärr dröjer det. Och dröjer, tills vi börjar undra om något har blivit fel i köket.

  Mycket riktigt, när vi frågar verkar vår beställning ha försvunnit. Efter en mycket lång väntan får vi till slut in vår mat. Det har hunnit bli glest i lokalen och vi hittar en plats utomhus. Lyckligtvis är maten riktigt god. Brukets meny består till största del av lokala råvaror och det var inte lätt att välja men valet föll på surdegspizzan med mälarrom från Stallarholmen. Som kompensation för köksmissen bjuder de på några söta praliner efteråt och glass till dottern. Innan vi far hemåt strosar vi runt lite på området och lyssnar till syrsornas sång.
  halleforsnas-bruksrestaurangen

  Löjromspizza Bruket
  På Brukets meny hittar du flertalet rätter med lokala råvaror där signaturrätten är löjromspizzan med mälarrom från Stallarholmen, utanför Strängnäs.
  Skottvångs gruva

  Längs utflyktsvägen 223 som går mellan Mariefred och Nyköping ligger Skottvångs gruva. Sörmlandsleden etapp 15 och 16 går också förbi här. En kulturhistorisk plats i skogen, vars hjärta är värdshuset som erbjuder hemlagad baserad på säsongens råvaror och musikscenen där Carl – Einar Häckner har föreställningen dagen vi är på plats. Biljetterna var redan utsålda innan vi kom men då vi sitter ute och äter, kan vi höra publikens skratt som bryter av i den susande vinden och surret från bina.

  Efter maten går vi en promenad längs konstslingan i skogen. Det finns mycket mer att göra på området för den som önskar – besök i gruvmuseet, en titt i smedjans handelshus eller kanotpaddling i de intilliggande marvikarna, samt övernattningsmöjligheter.
  skottvangsgrufva.com

  ekologiskt javisst guide mat sörmland
  Ändebols gård i Sörmland är ett ekologiskt lantbruk med några får, kor och tomatodlingar. Ta en bit mat eller fika i kaféet eller handla med dig ekologiska godsaker hem i gårdsbutiken.
  Dessutom två adresser i Björnlunda som vi inte hann med men gärna återvänder för:
  Stenerborgs choklad …

  … som handtillverkar praliner och italiensk glass varje dag i små satser i sekelskiftesmiljö. De månar om att använda lokala råvaror, gärna ekologiska. Mjölken till glassen exempelvis hämtas på KRAV-Gården Önnersta i Björnlunda. På sommaren kan gästerna njuta av godsakerna i det sommaröppna kaféet i trädgården. Resten av året säljs glassen i halvlitersförpackningar in butiken.

  Björnlunda Saluhall och loppis …

  … som under sommaren flyttar in på på Wattrangsborg i Björnlunda. Bakom initiativet står en mamma och dotter som säljer deras egenproducerade produkter och andras lokalt producerade med fokus på hållbarhet. Handplockad vintage och loppis, grönsaker och växtbaserade produkter, hudvård, träarbeten och keramik, samt egenstickade trasor i lin. Nytt för i sommar är uthyrning av kanoter och lastcykel med möjlighet att köpa med sig en picknickkorg med vegansk fika. Öppet onsdag-sön 11-16 från 20 juni till 20 augusti.

  Text och bild: Hanna Anfelter


  Läs också: Resa hållbart – guiden till hållbart resande

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Familjesemester vänern runt

  Familjesemester i Sverige – Vänern runt

  Att upptäcka en ny del av Sverige börjar bli en familjetradition. Höstlovet 2020 bestämde ...

  En annan sida av Gotland och Fårö

  Jag tillhör en liten skara som knappt har varit på Gotland sommartid. Istället är ...

  Fikatips E4:an – i samklang med naturen på Uppgrenna Naturhus

  Fikatips längs med E4:an. Nedanför Brahe hus strax norr om Gränna, ligger Uppgrenna Naturhus. ...