Hello Thuha intervju hållbart resande

  Hello Thuha – intervju med resenären Thuha Nguyen

  Thuha älskar att resa och för henne är det i dag självklart att göra det på ett etiskt, hållbart sätt. Särskilt efter att sett och hört en hel del om resandets baksidor på sina resor runt om i världen. Hon har nyligen tagit examen i turism och hållbarhet och snart startar ett nytt kapitel.
  Läs en intervju med henne om hur det är att resa ensam, varför hon bryr sig om hållbart resande och hur vi skapar ett mer inkluderande friluftsliv. 

  Hello Thuha intervju hållbart resande
  Thuha Nguyen älskar att resa och gör sitt bästa för att göra det på ett så etiskt och hållbart sätt som möjligt.
  Hej Thuha, vem är du – berätta lite om dig själv?

  – Thuha heter jag, strax fyllda 30 år, uppvuxen i Sundsvall men född i Hong Kong till vietnamesiska föräldrar. Min livshistoria är kanske inte den enklaste att förklara, men det blir ofta en rolig diskussion. Jag har alltid haft en väldig nyfikenhet för omvärlden och kände redan under grundskolan att Sundsvall var för litet för mig. När jag gick ut gymnasiet packade jag min väska och bokade ett flyg till Asien. Det var väl lite där och då min kärlekshistoria till resandet började. 

  Jag tog nyligen examen från masterprogrammet Turism & Hållbarhet på Linnéuniversitetet. Därmed börjar ett nytt kapitel i mitt liv och det ska bli riktigt spännande att se vart livet tar mig härnäst.

  Du har ett stort intresse för hållbart resande, när och hur började det?

   – Ska jag vara helt ärlig började det för bara några år sedan. När jag var 18 år och började resa var det kanske inte sådär jätteintressant. Då ville man ju bara upptäcka världen. Men allt eftersom jag reste runt i olika länder, desto mer oetiska saker såg jag. Jag började läsa på och forska kring turism, samtidigt som jag inledde fler konversationer med lokalbefolkningen som inte alltid hade en väldigt positiv syn på turismutvecklingen. Under de senaste åren har det dessutom varit heta debatter kring hållbart resande vilket också har lett till ett ökat intresse. 

  Tyvärr ser man väldigt mycket då man reser, speciellt om man inte blundar för det, och det är omöjligt för mig att inte vilja göra turismen mer hållbar, både för miljön och för människor. 

  Vad betyder hållbart resande för dig?

  – Hållbart resande för mig betyder att resa på ett etiskt och ansvarsfullt sätt, där man sätter miljön och människan i fokus så mycket man kan, och att man själv tar ett ansvar och läser på innan man åker till en destination. 

  Man pratar ofta om att hållbarhet står på tre pelare: social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Även om det är en rätt förenklad modell av hållbarhet tycker jag ändå att den är bra att utgå ifrån, trots att det ibland kan vara svårt att förhålla sig till alla tre. Exempelvis det ekonomiska brukar oftast innebära tillväxt vilket kan vara dåligt för det sociala och miljön. 

  Men om det går att resa på ett sätt som gynnar alla tre pelare på något vis är det fantastiskt. Jag brukar alltid säga till mina vänner: ”om du ska flyga, ta direktflyg, åk så mycket tåg du kan, promenera/cykla så mycket det går, se till att du stöttar lokalbefolkningen genom att handla hos dom, respektera andra människors värderingar, kulturer, och sätt att leva, och gör inget som du inte skulle göra hemma!”

  – Det här tycker jag är så viktigt för alltför ofta har jag sett folk bete sig på sätt som de aldrig skulle våga här hemma. Om det inte är okej här, varför skulle det vara okej där? 

  Läs också: Låt oss tala om hållbar turism

  Vad tycker du är det bästa med att resa?

  – Oj! Det är mycket som är fantastiskt med att resa. Det kanske kommer låta som en klyscha men det är helt klart människorna som gör resan! När jag tänker tillbaka på resor tänker jag självklart på de vackra landskapen, de fantastiska stränderna, den unika arkitekturen, och så vidare… 

  Men i slutändan är det ändå människorna jag har mött som har varit det finaste på resan. Då man reser får man en sån fantastisk inblick i andras kulturer, andras sätt att leva, andras sätt att tänka… Jag tror man blir mycket mer öppensinnad då man reser. Man inser att det finns så mycket fint i denna värld, och det gör att man bara vill se mer. 

  Hello Thuha hållbart resande
  Thuha har rest mycket på egen hand och en av hennes mest minnesrika resor var till Kirgizistan där hon bodde hemma hos en lokal familj och fick en unik inblick i det lokala livet.
  Hur planerar och förbereder du dina resor?

  – Jag är rätt så dålig på att planera. Jag har haft turen att kunna resa under långa perioder och har mest funderat på var jag ska börja och var jag ska avsluta resan. Däremellan har jag tagit det lite som det kommer. Annars brukar jag försöka läsa på så mycket det går om resmålet. Planera i förväg vad jag vill göra där (så jag kan packa med mig rätt kläder!), prata med någon vän för att höra om det varit dit jag ska för att få lite tips, och sedan kliva på flyget och hoppas på det bästa!

  Jag kan dock säga att det finns både bra och dåliga saker med att läsa på för mycket om destinationen du ska till. Marocko är ett bra exempel. Innan jag åkte dit läste jag flera bloggar där kvinnor hade haft dåliga erfarenheter med män och det gjorde att jag blev väldigt nervös då jag landade i Marrakech, helt ensam, klockan ett på natten. Jag minns hur paranoid jag kände mig och vågade knappt prata med min taxichaufför som var väldigt vänlig och nyfiken på varför jag var ute och reste ensam. Det slutade med att jag hade en fantastisk upplevelse i Marocko och träffade på fantastiskt fina människor där. Så nu tar jag allt med en nypa salt. Någon annans upplevelse behöver inte vara din. Men som tjej kan man tyvärr aldrig vara nog försiktig. 

  Du har rest mycket på egen hand. Hiss eller diss?

  – Definitivt hiss. Jag kan dock säga att det kommer inte vara för alla. 

  Det var riktigt läskigt för mig i början och det var nog inte förrän efter några år som jag kände mig bekväm i att resa ensam. Det är såklart alltid trevligt att resa med vänner, men när man reser ensam bestämmer man också själv över allt.  Du behöver inte förhålla dig till någon, du får ensamtid som är guld värt ibland, och du träffar så många nya människor! 

  Jag kan säga att jag fick många fler vänner då jag reste ensam än då jag var med en vän. Samtidigt som det är nyttigt att vara ensam ibland. 

  Sedan lär du dig så otroligt mycket mer när du reser ensam. Du blir mer självständig, en riktig problemlösare, och du lär känna dig själv på ett helt annat sätt. Jag rekommenderar det verkligen till alla som vill men kanske inte riktigt vågar ta steget – det är värt det!

  Vilket är ditt bästa/sämsta reseminne?

  – Det finns många bästa minnen att välja bland, men ett av dem var när jag tillbringade en vecka i en liten by i Kirgizistan och fick bo med en familj som blev lite som min egen. Det var en fantastisk möjlighet att få lära känna lokalbefolkningen och få en inblick i deras liv, men på ett mer intimt sätt… Jag var delaktig i deras liv och inte bara en slags åskådare. 

  Sedan har jag väldigt fina minnen från Peru och Inkaleden. Även om själva leden och Machu Picchu var helt makalöst måste jag säga att duschen jag fick ta efter de där tre dagarna ute i djungeln, där jag olyckligt nog fick problem med magen (så att säga…), och hade svettats och frusits… Ja, den duschen glömmer jag aldrig! 

  Vad gäller sämsta reseminnen…Tyvärr måste jag återigen säga att det inte går att vara nog försiktig som tjej. Speciellt om man reser ensam. Tyvärr har jag känt mig osäker några gånger vilket har förstört en del minnen. Men med det sagt, de bra minnena är betydligt fler än de dåliga. 

  Hello Thuha inkluderande friluftsliv
  Alla har inte samma tillgång till friluftsliv. Det konstaterar  Thuha i sin masteruppsats vid Linnéuniveristet där hon undersöker orättvisor inom friluftslivet.
  Du har nyligen skrivit din master på ämnet ojämlikt friluftsliv. Kan du berätta lite mer om det?

  – Ja, jag skrev om orättvisor i friluftsliv och analyserade svenska invandrares friluftslivsvanor. Det har varit otroligt spännande och fantastiskt att få forska om, speciellt då jag är invandrare själv. Just vandring är något jag har fastnat för. De gånger jag själv har varit ute har jag ofta märkt att jag är en av få invandrare i skogen till exempel, och det fick mig att fundera på varför det är just så. 

  Det jag fick veta, utifrån de 18 respondenter jag intervjuade, var att det finns en brist på tillgång till parker i invandrartäta områden, brist på erkännande i media – de tycker att invandrare sällan porträtteras som friluftslivsmänniskor i media vilket gör att de inte känner sig uppmuntrade till att delta. Dessutom är det en brist på deltagande i beslutsfattandet kring friluftsliv vilket gör att många inte tillbringar lika mycket tid ute som svenskfödda gör. Pengar, tid, språkbarriärer, brist på information, rädsla för diskriminering, intresse, brist på sällskap och så vidare, är andra barriärer som gör att folk inte tar sig ut till naturen. 

  Sedan, en annan väldigt viktig och intressant slutsats jag kom fram till var hur kultur och bakgrund spelar roll. Alla ser inte på naturen på samma sätt, eller vad man gör ute i naturen. I Sverige förknippas friluftsliv med någon slags aktivitet som att vandra, campa, åka skidor till exempel. Men så ser inte alla på friluftsliv. För vissa handlar det mer om att gå till en park och ha picknick till exempel. 

  Det här är viktigt att förstå för att kunna skapa fler utrymmen som är både strukturella och funktionella för alla i samhället, och på så sätt förhoppningsvis uppmuntra fler att vara ute i naturen. Vilket är väldigt viktigt och välgörande, något som pandemin tydligt har visat då naturintresset har ökat.

  Sedan vill jag också tillägga, att även om vi har Allemansrätten i Sverige, som tekniskt sett tillåter alla att vara ute i naturen, är det väldigt viktigt att förstå att inte alla har samma förutsättningar och kan därför inte njuta av naturen lika mycket. Det må vara ett laddat ämne men ack så viktigt. 

  Dina bästa tips för ett ansvarsfullt resande?
  • Gör inte saker som du inte skulle göra hemma.
  • Läs på om destinationen du ska till.
  • Stötta lokalbefolkningen och deras verksamheter för att förhindra ett ekonomiskt läckage.
  • Delta inte i något slag av djurturism. Det är oftast inte etiskt. 
  • Res med ett öppet sinne.
  • Försök att minimera ditt avtryck så mycket du kan genom att skänka pengar till en organisation som hjälper miljön. Att plantera träd är inte alltid det bästa. 
  • Ta direktflyg. Eller om du kan, ta bara tåget.
  • Var respektfull. Inte bara mot lokalbefolkningen men alla du möter. Och inse att du är en gäst i deras hem, inte det motsatta. 

  Slutligen: Ha kul! För tro det eller ej, man kan ha fantastiskt roligt och resa på ett etiskt sätt. Det ena utesluter inte det andra. 


  Nyfiken på att följa Thuhas äventyr, kolla in hennes Instagram

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Vi pratar ansvarsfullt resande med Ecolyx

  Det svenska resebolaget Ecolyx erbjuder skräddarsydda resor med omsorg för människor, natur och kultur. ...

  Ethiopian Experience – nytt reskoncept med ett gott syfte

  Jenny Ranung driver Ethiopian Design, ett företag som säljer hållbara handvävda produkter från Etiopien. ...

  Intervju med Richard Lindberg bakom One Planet Rating

  Förändra resebranschen genom konsumentmakt. Det tror Richard Lindberg på, entreprenören bakom den nya ratingsajten ...