Omdefiniera livet och resor

  En resa förändrade allt – fick mig att omdefiniera min livsstil

  Vi behöver en förändring … Enligt en ny rapport från FN:s klimatpanel som läckt ut behöver vi ”en transformation. Genomgripande förändringar på processer och beteenden på alla nivåer. Vi måste omdefiniera vårt sätt att leva”.

  En resa förändrade allt … Enligt en ny rapport från FN:s klimatpanel som läckt ut behöver vi ”en transformation. Genomgripande förändringar på processer och beteenden på alla nivåer. Vi måste omdefiniera vårt sätt att leva”.
  Det är lika viktigt i vår vardagliga val som när vi reser.

  En resa till Sydafrika förändrade allt

  Om det inte hade varit för en resa till Sydafrika, skulle Reform Travel troligtvis aldrig sett dagens ljus. Resan till det här fantastiskt vackra men starkt kontrastfyllda landet öppnade mina ögon för hållbar turism, hållbart resande och en hållbar livsstil överlag.

  Läs: Kaphalvön runt med fokus på hållbart resande

  Att se och uppleva hur turism kan ha en positiv inverkan på ett land och på lokalbefolkningen fick mig att se på resor, och turismdustrin med helt nya ögon. Och livet i stort.

  Från att mestadels ha handlat om mig själv och mina egna ”unika” upplevelser – och visserligen möten med andra kulturer och människor – men likväl främst ur mitt eget perspektiv, och med fokus på att upptäcka det genuina, lokala pärlorna bortom turiststråken, förändrades något drastiskt i mig. 

  Jag kan själv i dag tycka att det låter banalt och till och med förmätet att jag inte hade tänkt på det tidigare, på relationen mellan min semester och livet på resmålet. På reseföretagens ansvar gentemot destinationen. På hur mina resor påverkade eller gynnade lokalbefolkningen, naturen och miljön på plats.

  Då var det värsta att bli tagen för en turist. I dag är det värsta att min resa ska ske på någon annans bekostnad.

  Frågan är komplex men långt ifrån omöjlig

  Hållbart resande känner inga gränser, det är ett angreppsätt på hur vi ser på, pratar om, och konkret – reser. Det är lika viktigt när vi reser i Sverige som utanför landets gränser. Det handlar om att vara medveten, gynna och stötta verksamheter som tar ansvar för miljön och sina anställda, det lokala samhället, naturen, biologisk mångfald och och världen i stort. Det är ingen enkel fråga, och jag förenklar den heller inte till att bara handla om miljön, stanna på marken, svemester – för frågan är komplex. Och måste få vara det. Men det betyder inte att det är omöjligt.  

  Leva som jag lär

  Sedan jag ”upptäckte” hållbar turism har jag lagt om i stort sett allt i mitt liv. Jag tänker till varje gång jag ska köpa eller göra något. Inte alltför sällan till min familjs och vänners förtret. Men jag är värderingstyrd och vill leva som jag lär!

  Därför tänker jag alltid second hand i första hand. Väljer ekologiska, närodlade alternativ. Mat i säsong. Sopsorterar och får bryt om jag glömt min tygpåse hemma när jag handlar. Äter rester och gör allt för att undvika svinn. Gynnar verksamheter som delar mina hållbara värderingar. Tvättar och städar med klimatsmarta produkter. Väljer alltid ett dopp i havet eller sjön framför en dusch. Tänker främst cykel, promenad, tåg eller kollektivtrafik framför bil och flyg. Och researchar järnet när jag ska resa, vare sig det är på svemester eller utomlands. Alla val räknas, stora som små. Än finns det hopp och möjligheter att förändra. Men tiden är knapp. Förändringen måste ske nu och alla måste med.

  Och förändringen måste som sagt ske på alla plan. Vi måste omdefiniera vårt sätt att leva och resa. Både i vår vardag och på vår semester.

  För att skynda på och underlätta omställningen, både för dig som vill resa och för dig som erbjuder resor, startade jag Reform travel. För jag tror att vi måste vända och vrida på resandets för och nackdelar, få större kunskap om vad hållbart resande faktiskt betyder, våga ifrågasätta invanda mönster och beteenden, skapa en annan kommunikation kring resor och på riktigt börja resa hållbart.

  Är du med? Tillsammans reser vi till en bättre värld. En resa i taget.
  Och du – Glad midsommar!

  /Hanna

   

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Indonesiens huvudstad Jakarta i bilder

  Imorgon åker jag tillbaka till Indonesien med ett lika hastigt stopp nu som då ...

  Finn lugnet bland japanska källor och svenska tallar på Yasuragi

  En dryg kvart från Stockholms hektiska puls, mitt i den svenska karga skärgårdsnaturen, ligger ...

  Sommaren 2020 – allt som vanligt och ingenting sig likt

  Den här sommaren har jag semestrat i Sverige precis som jag brukar göra på ...

  Integritetsinställningscenter

  Necessary

  Advertising

  Analytics

  Other