Ett dygn i Strängnäs och en titt på de stulna regalierna

  Började veckan med att tillbringa ett dygn i Strängnäs, en vacker stad knappt en timme bort med tåg från Stockholm. Jag åkte dit för att presentera mig själv och min verksamhet, Reform Travel på en workshop för aktörer inom besöksnäringen i Sörmland. I samband med det passade jag på att promenera runt i Strängnäs och tog såklart en titt på de återfunna regalierna i Strängnäs Domkyrka.

  När man får chansen att presentera sig själv och sin företagsidé tackar man inte nej. Jag åkte därför till Strängnäs i måndags för att tillsammans med andra passionerade grundare av olika företag inom mat- och resebranschen presentera våra idéer inför sörmländska företagare och affärsänglar. Eventet ägde rum på Ulvhälls Herrgård, som ligger vackert vid vattnet, och avslutades med en middag där det bjöds på sörmländska specialiteter följt av övernattning.

  Ulvhälls herrgård ligger vackert vid vattnet, cirka tjugo minuters promenadväg från Strängnäs centrum.

  Dagen efter passade jag på att upptäcka lite av Strängnäs. Solen sken och jag promenerade från Ulvhäll in till centrum längs med vattnet. Det tog cirka tjugo minuter och var en fin promenadväg. Väl i centrum började jag med att gå till Domkyrkan som är extra aktuell just nu i samband med återfinnandet av de stulna regalierna. Tyvärr var kyrkan stängd, den öppnade först halv tolv, så jag fick strosa runt lite i stan först och sen komma tillbaka.

  Jag gick förbi flera ställen som såg lovande ut men allt var tyvärr stängt. Efter att jag fått se de stulna regalierna (dock bara bilder av dem, då de riktiga inte är på plats än) gick jag till stationen och tog tåget hem igen men här är tips på adresser att ha koll på om du ska till Strängnäs. Se dock till att kolla öppettiderna i förväg så att du inte som jag snopet bara fick kika in genom fönstret!

  Fyra tips på saker att se och göra i Strängnäs
  Strängnäs domkyrka ligger vackert på höjden i staden, omgiven av gamla historiska byggnader.
  Strängnäs domkyrka

  Domkyrkan ligger vackert på höjden i Strängnäs och är en självklar attraktion i staden, Inte minst för sin arkitektur och sin fridfulla atmosfär. Kyrkan har anor från 1200-talet och i högkoret står Karl IX:s gravmonument krönt av häst och ryttare med förgylld kopparrustning. Kyrkan står för det mesta öppen men begränsade öppettider kan förekomma när pedagogiska program anordnas för skolor.

  Ostbutiken i Strängnäs har legat på samma adress i många år och är en populär butik för lokalbefolkningen som kommer hit för att köpa god ost och prata om väder och vind.
  Ostaffären i Strängnäs

  När du har varit i domkyrkan, promenera ner den charmiga kullerstensgatan Gylllenhjelmsgatan och sväng höger på Hospitalsgatan. Där ligger Ostaffären som erbjuder flertalet ostar, andra delikatesser och teer av alla de slag. En anrik butik populär bland lokalborna och med kunnig och trevlig personal.
  Hospitalsgatan 17, Strängnäs

  Gyllenhjelmsgatan går från centrum till domkyrkan och är Sveriges vackraste gata enligt poeten Bo Setterlind.
  Pingstkyrkans second hand 12 korgar

  Döm till min besvikelse när jag på håll ser en byggnad med vackert grönt kakel och skyltfönster med coola secondhand prylar, och inser att det är stängt! Nu kom jag som sagt aldrig in i butiken och fick kolla på sortimentet men jag inbillar mig att den här butiken nästan är en reseanledning i sig. I den 400 m2 stora butiken kan du botanisera bland gamla ting, fynda eller ta en fika. Butiken är en del av Pingstkyrkan i Strängnäs och överskottet skänks till PMU och behövande världen över.
  Norra Strandvägen 7, Strängnäs

  Ulvhälls hällar är en konstpark intill Ulvhälls herrgård som drivs ideellt med målet att göra den samtida konsten och området Ulvhäll tillgängligt för så många som möjligt.
  Edsbacka Bistro Strängnäs

  ”Äta bör man annars dör man”. Och när man väl ska äta är det dumt att inte äta det bästa möjliga som går tycker jag. Lite så får jag känslan av att personerna bakom Edsbacka Bistro Strängnäs tänker. Även här var det stängt när jag gick förbi av en slump. Men enligt informationen som står utanför entrén på den här White Guide-rekommenderade restaurangen vill de vara ”en kvarterskrog med det lilla extra”.

  De lägger lika mycket vikt vid servicen som maten de serverar och vill erbjuda sina kunder en helhetsupplevelse. De föredrar småskaliga och närproducerade råvaror och stöttar lokala odlare, bönder och producenter. De är måna om helhetstänket och strävar efter att vara en restaurang för alla. Västervikstorget 6, Strängnäs
  edsbackabistro.se

  Editors Note: Stort tack till STUA för inbjudan, kost och logi. Resan bekostade jag själv och jag tog självklart tåget dit!

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  En miniweekend i Varberg – tips till västkustens pärla

  Varberg brukar kallas för västkustens pärla och det är lätt att förstå varför. Med ...

  Wanås Restaurant Hotel – ett av världens häftigaste hotell

  På den skånska landsbygden, i en gammal kulturbyggnad från 1700-talet ligger Wanås Restaurant Hotel. ...