Internationella kvinnodagen – resor med kvinnor i fokus

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen, och i samband med det lyfter vi fram resor med kvinnor i fokus. Här är tips på åtta researrangörer och aktörer som fokuserar på kvinnors rättigheter och ekonomiska egenmakt.

Kvinna i Peru Andeana Hats
Kvinnor utgör en stor del av turismens arbetskraft och ändå är de ofta underbetalda, marginaliserade och har begränsade möjligheter att göra karriär. Foto: Andeana Hats

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. Kvinnor utgör en stor del av turismens arbetskraft, men de är ofta underbetalda, marginaliserade och har begränsade möjligheter att göra karriär.

Hållbar turism kan spela en viktig roll för stärkandet av kvinnors rättigheter och ekonomiska egenmakt. Flera arrangörer har tagit fasta på det och erbjuder resor och upplevelser som bidrar till kvinnors frigörelse och ett mer jämlikt samhälle. Här är åtta tips på researrangörer och aktörer som erbjuder resor med kvinnors rättigheter och ekonomiska egenmakt i fokus.

Läs också: Kvinnorna visar vägen i hållbart resande

Andeana Hats

Andeana Hats, som säljer hattar gjorda av kvinnor i Peru, grundar sig i viljan att stärka kvinnor bland ursprungsbefolkningen bland de avlägsna bergen i Peru och ge dem en möjlighet till ekonomisk egenmakt samtidigt som de värnar om ett hantverk som håller på att försvinna. I samarbete med den ideella organisationen Awamaki arrangerar de resor genom den heliga dalen i Peru som inte bara är roliga och pedagogiska utan också har en direkt positiv påverkan i de Quecha-samhällen som Andeana Hats samarbetar med.

Som resenär stödjer du hantverkarna genom varje hattköp, och genom att boka en privat tur där du får möta Quechuakvinnorna blir du också medveten om var din hatt kommer ifrån samtidigt som du bidrar till att skapa inkomstmöjligheter och utrota fattigdom.

Mer information: andeanahats.com

Hatt Andeana Hats
Andeana Hats säljer hattar med syfte att stärka kvinnor från ursprungsbefolkningen på landsbygden i Peru och bevara ett traditionellt hantverk.


Fernweh Fair Travel

Fernweh Travel är en icke-statlig organisation som utvecklar turismen i avlägsna byar på landsbygden i indiska Uttrakhand. Som en del av den kvinnligt ledda Bachan Charitable Trust, försöker Fernweh Fair Travel att stärka och lyfta lokala stammar och samhällen genom hållbar turism. De erbjuder kulturupplevelser, från boenden hos lokalbefolkningen som home stays till arrangerade turer genom livliga marknader och vandringar i spåren av indiska Himalaya. 

Deras uppdrag är att stärka kvinnors ekonomiska egenmakt och bidra till hållbar utveckling för missgynnade samhällen genom ansvarig turism som bevarar kulturen och skyddar miljön. De strävar efter att ge sina gäster minnesvärd upplevelser samtidigt som de har en positiv inverkan på det lokala samhället.

Mer information: fernweh-travel.com

Lavender Jeep Tours

Lavender Jeep Tours är ett kvinnodrivet reseföretag som stärker kvinnor en tur i taget Siam Reap Kambodja. De erbjuder guidade turer runt om Siam Reap, till sevärdheter som Ankgor Wat samt mer genuina upplevelser, i gamla militärjeepar kvar från kriget. Företaget drivs och ägs av medarbetarna som alla är aktieägare i bolaget, de tjänar en grundlön och 30 % av vinsten på turerna. Resterande vinster överförs till Bridge of Life School, en ideell organisation som tillhandahåller gratis utbildningsprogram på landsbygden, för att utbilda och lyfta fram nästa generation av kvinnor i Kambodja.

Att stärka kvinnors rättigheter och ekonomiska egenmakt är ett viktigt uppdrag för Lavender Jeep tours. Det gör de genom att träna upp, och anställa kvinnor från bakgrunder som traditionellt stigmatiseras i Kambodja. Det kan handla om ensamstående mödrar eller kvinnor som inte har gått klart skolan.

Mer information: lavenderjeepsiemreap.com

Lavender Jeep Kambodja Internationella kvinnodagen
Lavender Jeep Tours stärker kvinnor genom att ge utbilda dem och ge dem jobb som guider, som tar med resenärer till sevärdheter och genuina upplevelser i Siam Reap i Kambodja.
Open Eyes project

Open Eyes är ett socialt företag, grundat av Anna Alaman från Spanien. Målet är att öka möjligheterna för kvinnor i New Dehli genom främjande av olika sociala projekt. Projektet “Kvinnor i turism” skapar nya jobb kring turism och kvinnorna, inklusive blinda kvinnor. Organisationen tar hand om de ekonomiska och organisatoriska frågorna. Många kvinnor arbetar i dag som artister, massörer, taxichaufförer eller stadsguider.

I ett centrum nära Jaipur lär sig kvinnorna exempelvis att tillverka hantverksartiklar av hög kvalitet – som säljs till turister och exporteras även till Europa. I Agra driver kvinnor som blivit offer för syraattacker ett kafé. Projekten visar tydliga positiva effekter på kvinnornas ekonomiska egenmakt. Deras inkomst har ökat betydligt, med 25 procent och mer, och därmed också deras självförtroende och självständighet.

Open Eyes visar upp en verklighetsbild av Indien för sina gäster, inte en turistschablon. Turismprodukterna och tjänsterna är koncentrerade i New Delhi, Jaipur och Agra, och omfattar resor med fokus på välbefinnande, rundresor och guidade stadsresor, t.ex. till marknaderna och kvarteren i Delhi.

Mer information: openeyesproject.com

Kvinnoprojekt Open Eyes Internationella kvinnodagen
Open Eyes ger dig chansen att upptäcka Indien på ett genuint och ärligt sätt samtidigt som du är med och stärker indiska kvinnors rättigheter och egenmakt.
Purposeful Nomad

Purposeful Nomad skapades utifrån tron att kvinnor kan och kommer att förändra denna värld positivt om de får möjlighet att resa säkert, dela idéer och lära sig av varandra. Grundarna är två kvinnor Caitlin Murray och Jessica Scranton. Efter många personliga resor såg de ett behov av högkvalitativa, djupgående program som går utöver turistfasaden och djupdyker i samhällen och hemliga hörn av världen.

De vill erbjuda resor för kvinnor fokuserade på aktiva, etiska utbyten och äventyrliga upplevelser runt om i världen. Varje resa är noggrant planerad, och ihopsatt i samarbete med lokalsamhällena för att se till att reseupplevelser är respektfulla mot varje destination som besöks. Resorna går bland annat till Kuba, Tanzania, Ecuador och Guatemala.

Mer information: purposefulnomad.com

Kvinnor möts Purposeful Nomad Internationella kvinnodagen
Purposeful Nomad arrangerar resor för, och med kvinnor i syfte att stärka lokala befolkningar och skapa starka band. Här på en resa i Dominikanska republiken i ett engagerande möte med lokalbefolkningen.
Vivejar

Vivejar är en researrangör som specialiserar sig på samhällsresor och främjar kvinnors ledarskap i olika regioner i Brasilien.

De tillhandahåller ömsesidigt fördelaktiga, fördjupande och autentiska reseupplevelser mellan turister och traditionella brasilianska samhällen. De tror på turismens kraft som motor för positiv förändring. Inte bara för turister utan också för värdsamhället. Var och en av deras turer är uppbyggda kring ett tema – keramik, gastronomi, sociala innovationer – och berättar en historia med syfte att ge resenären en unik omvälvande upplevelse.

Grundat av Marianne Costa, en turismexpert och social entreprenör, är Vivejar ett socialt företag vars uppgift är att bidra till lokalbefolkningen. De tror på etiska affärsmetoder som ger lokala reseupplevelser som i sin tur gör världen till en bättre plats.

Mer information: vivejar.com.br

Brasiliansk kvinna Vivejar Internationella kvinnodagen
Vivejar erbjuder resor med fokus på genuina upplevelser i det brasilianska samhället. En av resorna går till Alter do Chão i Pará, där resenärerna erbjuds trekking, lokal mat och minnesrika möten med lokalbefolkningen.
Women on wheel – Planeterra foundation

I Indien har traditionella könsroller skapat ett ojämnt spelområde för kvinnor när det gäller tillgång till utbildning och sysselsättningsmöjligheter. Genom att utbilda och anställa kvinnor som professionella chaufförer möjliggör Women on Wheels-programmet en kvinnlig frigörelse, och en plats i den vanliga ekonomin. Kvinnorna får inte bara ett yrke som gör att de kan försörja sig själva, de tar också plats i det offentliga rummet, och förändrar bilden av kvinnans roll och status i samhället.

Programmet ökar också deras medvetenhet om rättigheter och gör det möjligt för dem att bli självständiga och självsäkra personer som tar eget ansvar för sina liv.

Den ideella organisation Planeterra hjälper kvinnor att omdefiniera sina roller i samhället genom att ge dem tillgång till utbildning och yrkesutbildning. Tillsammans med researrangören G Adventures har de bistått med resurser och finansiering till programmet Women on Wheels. G Adventures var den första researrangören som kontrakterade Women on Wheels som inkommande partner i Indien. Hittills har 3 000 resenärer hämtats upp på flygplatsen.

Mer information: planeterra.org

Kvinnlig chaufför Women on Wheels Internationella kvinnodagen
Women on Wheels ger indiska kvinnor en möjlighet att försörja sig själva. Samtidigt får de egenmakt de genom att vara delaktiga i samhället.
Tribes for good

Tribes for GOOD är en uppdragsstyrd organisation vars syfte är att underlätta för individuella resenärer att bli förändringsagenter ”change makers” genom kulturella och pedagogiska upplevelser i Indien. De arbetar med universitet, sociala entreprenörer och organisationer. Deras resa ”Social Impact Journey” är en 7-dagars erfarenhet i Mumbai och riktar sig till individer som är intresserade av sociala frågor, entreprenörskap och innovation. Varje Social Impact Journey består av 5 workshops, 4 fältbesök och 1 hackathon, och tar bland annat upp teman urban fattigdom, kvinnors självständighet ekonomiska egenmakt.

Mer information: tribesforgood.com

Startbild: Quangpraha på Pixabay

Editors Note: Tack till gruppen Responsible bloggers som hjälpte till med tipsen. Det finns självklart många fler fantastiska initiativ att lyfta fram, men det här är ett axplock. Vill också poängtera att vi själva inte har rest med någon av arrangörerna, men om någon av er gör det, hör gärna av er och ge oss feedback. Allt gott!


Läs också: Internationella kvinnodagen och tre inspirerande kvinnor  

Tags:

  • Show Comments (1)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Massturismen skadar Komodovaranerna i Indonesien

Massturismen skadar Komodovaranerna i Indonesien och ön Komodo, där de bor, kan komma att ...

Corona resor

Corona och resor – coronaviruset sätter resandet på paus

Spridningen av coronaviruset ökar och sätter resandet på paus. Även om läget har stabiliserats ...

Är vi villiga att resa annorlunda post covid 19

Är vi villiga att resa annorlunda i en post Covid-19 framtid?

Resandet står mer eller mindre still och resebranschen blöder. Mitt i krisen blickar vi ...