Fem tips Portugal världens bästa destination

  Fem tips till Portugal – från stad till land

  Portugal har för fjärde året i rad kammat hem priset som världens bästa destination i World Travel Awards – resebranschens egen Oscarsgala. Landet tar också på sig ledartröjan och lanserar en treårsplan för att bli världens mest hållbara resmål till år 2023. Cathinka Ingman bor i Portugal sedan en tid tillbaka. Här delar hon med sig av fem tips på saker att se och göra i det sydeuropeiska landet.

  Fem tips till Portugal. I fyra år i rad har Portugal utsett till världens bästa destination i resebranschens egen Oscarsgala World Travel Awards. Nu har landet också lanserat en treårsplan för att bli världens mest hållbara resmål till 2023.

  Planen är att positionera Portugal som en av världens mest konkurrenskraftiga, säkra och hållbara destinationer genom att satsa på ekonomisk, social och hållbar utveckling, enligt ett pressmeddelande från Visit Portugal.

  Coronakrisen har slagit hårt mot besöksnäringen världen över. Så även i Portugal där turismen är av stor betydelse för landets ekonomi. Turismen har en möjlighet att bidra till alla globala mål och omnämns mer specifikt i mål nummer 8 – anständiga arbetsvillkor, mål nummer 12 – hållbar konsumtion och mål nummer 14 – livet under ytan.

  Fem tips Portugal världens bästa destination
  Portugal lanserar en plan för att bli världens mest hållbara resmål 2023. På landets marknader hittar du färska grönsaker. Även nyfångad fisk från havet och kött från traktens djur.

  För att bidra till målen och bygga tillbaka bättre lanserar Portugal en treårsplan med målet att bli världens ledande hållbar destination 2023. Ett arbete som kommer ta utgångspunkt i FN:s globala mål för hållbar utveckling – med fokus på cirkulär ekonomi och att involvera intressenter och anställda i branschen. Särskilt fokus kommer ligga på implementeringen av en cirkulär ekonomi inom turistnäringen – med fokus på reducering, återbruk och återvinning av material och energi, enligt pressmeddelandet.

  Fem tips till Portugal

  Portugal är ett land välsignat med vacker natur, kultur, god mat och vin och erbjuder allt från storstadspuls till vandringar, bad och äventyr. Bloggaren och fotografen Cathinka Ingman bor sedan en tid i Portugal och här delar hon med sig av fem tips på saker att se och göra i text och bild.

  Läs också: Tre ekohotell i Portugal

  Fem tips Portugal Vandring
  Portugal erbjuder många fina vandringsleder. Här finner du en väg för dagen eller för längre turer. Exemplevis Santiago de Compostela.
  Upptäck Portugal till fots

  Portugal är ett paradis för vandrare vare sig du är dagsvandrare eller gillar längre äventyr. Landet är fullt av små grusvägar där du kan skapa din egen vandring och här finns även många magnifika vandringsleder. Till exempel Rota Vicentina som går genom naturskyddsområdet Costa Vicentina i sydvästra Portugal, Via Algarviana som tar dig genom hela Algarve från väster till öster eller den portugisiska delen av Santiago de Compostela i norra delen av landet.

  Fem tips till Portugal Alentejo
  Alentejos nordöstra hörn kallas för Portugals bakgård och skafferi. Här väntar böljande kullar, ståtliga korekar och vingårdar på rad.
  Alentejos nordöstra hörn

  Böljande kullar med ståtliga korkekar, olivlundar omgärdade av väderbitna, krumma stenmurar, charmiga små byar som krönts av sina borgar och vingård efter vingård. Alentejos nordöstra hörn är Portugals bakgård och skafferi.

  Med världsarvslistade Évora som utgångspunkt gör du enkelt utflykter till byar som Castelo de Vide, Marvão och Monsaraz, byar som ofta är med på listor över Portugals vackraste byar. För den vinintresserade finns Rota dos Vinhos do Alentejo som går mellan några av Alentejos många vingårdar.

  Fem tips till Portugal kajak
  Portugal tar på sig ledartröjan och siktar på att bli världens mest hållbara resmål 2023. Havet är en attraktionskraft, och en plats som erbjuder stora som små äventyr.
  Havet – en oändlighet av aktiviteter

  Med 95 mils kust bara på fastlandet och en mängd barragemer ­– konstgjorda dammsjöar –är Portugal verkligen en lustgård för alla som gillar vattenaktiviteter. Surfingen är världsberömd med tävlingarna i Nazaré på några av världens högsta vågor som juvelen.

  Men här finns något för alla, från den mest våghalsiga till den mer försiktiga. Äventyr som kitesurfing, vindsurfing, SUP- & kajakäventyr, fisketurer, delfin & valsafaris, fågelskådning och en mängd olika båtturer väntar den som vill.

  Fem tips Portugal Sydvästra kusten
  Portugals och även Europas mest sydvästra hörn är en plats att lägga på besökslistan. Särskilt om du tycker om att se på solnedgången.
  Portugal – och Europas – mest sydvästra hörn

  Om karga dramatiska landskap med stränder så vackra att du tappar andan är din grej, får du absolut inte missa den sydvästra kusten. Här störtar svarta klippor rakt ner i Atlanten. Höga vågor slår in – fast ibland ligger även havet spegelblankt – och solnedgångarna är magnifika.

  Här hittar du långa stränder och små vikar. Stränder omgärdade av dramatiska klippor eller böljande sanddynor, med mycket eller lite folk. Lägg därtill trevliga byar som Milfontes, Porto Covo, Odeceixe, Carrapateira, Sagres och många fler. Det här är helt enkelt en del av Portugal du inte får missa.

  Fem tips till Portugal Ostronodling
  Reser du för att njuta av god mat och vin är Portugal en destination värt besök. Landet erbjuder råvaror av högsta kvalitet, både från land och hav som exempelvis ostron. En riktig delikatess!
  Utforska Portugal med smaklökarna

  Portugals kök har genom åren kanske inte haft det allra bästa ryktet men de senaste åren har det hänt otroligt mycket på mat- och vinscenen här. Överallt hittar du råvaror i världsklass. Nästan alla små byar har små marknader – mercador – där du kan inhandla säsongens grönsaker, dagens fångst eller nyslaktat kött från traktens djur.

  Längs vägarna hittar du tillsynes oansenliga restauranger som serverar gudomligt grillad fisk som durada eller robalho, ameijoas bulhão pato en musselrätt bestående av hjärtmusslor, olivolja, koriander och vitlök eller percebes.

  Men det finns även ett otroligt utbud av fine dining. Bara på Algarve hittar du åtta krogar med stjärnor i den berömda Michelin guiden!

  Text och bild: Cathinka Ingman

  Fler tips än fem tips till Portugal hittar du på Cathinka Ingmans  vackra blogg På Vift


   

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Plastic fre July rensa planeten från plast

  Tre tips på upplevelser som rensar haven från plast

  Förena nytta med nöje – till viss del helt gratis – och gör en ...

  vandring i Abisko nationalpark

  Tre svenska platser värda en resa i sig

  Upptäcka mer av Sverige ligger i tiden och vårt vackra avlånga land har mycket ...

  Tre organisationer som hjälper dig att resa som en lokalbo

  En del i ett hållbart resande är att se till att dina pengar gynnar ...