Göteborg Lonely Planet

  Göteborg utsedd till den bästa staden att besöka 2021

  Lonely Planet har släppt sin årliga lista Best in Travel 2021. En lista som i år fokuserar helt på hållbart resande. Göteborg vinner i kategorin bästa hållbara ”city stay” 2021. Här är fyra tips till staden som satsar på hållbarhet.

  Göteborg Lonely Planet hållbart resande.
  Lonely Planets årliga lista Best in Travel 2021 fokuserar i år helt och hållet på hållbarhet. Med tanke på att världen och resandet står still, anser de att det har ett ansvar att ”hjälpa läsarna att resa hållbart och bli positiva förändringsagenter”. Listan korar vinnare i kategorierna hållbarhet, gemenskap och mångfald. Sveriges andra största stad vann i kategorin hållbarhet och utsågs till den bästa hållbara staden i världen att besöka – Best Sustainable City Stay.

  Göteborg och Lonely Planet Best Sustainable City
  Göteborg vinner kategorin Best Sustainable City stay 2021 på Lonely Planets årliga lista “Best in Travel”. Bild: Hanna Anfelter

  Juryn imponerades bland annat av det faktum att ”Göteborg har varit högst rankat i Global Destinations Sustainability Index sedan 2016. Att 97 procent av kollektivtrafiken går på förnybart drivmedel, 95 procent av hotellen är miljömärkta samt att centrala Göteborg är en miljözon”.

  – Vi, staden och besöksnäringen, har jobbat länge och målinriktat med hållbarhetsfrågor med ambitionen att bidra till en stad som är härlig för alla att leva i och som har ett brett intressant utbud som också tar hänsyn till miljö och människor. Många modiga, envisa, framsynta människor och organisationer bidrar till och delar visionen om en hållbar utveckling. Något som såklart också präglar atmosfären i staden och näringslivet, säger Katarina Torstensson, hållbarhetsstrateg på Göteborg & Co i ett pressmeddelande.

  Svemester-weekend i Göteborg

  Göteborg är således ett hett tips för en hållbar cityweekend. Här finns ett stort utbud av restauranger, kaféer och butiker som erbjuder närproducerade, ekologiska och veganska produkter och mysiga hotell att bo på. Här ger vi fyra snabba tips.

  Läs också: Höstlov från Omberg till Göteborg

  Hotel Eggers

  Hotell Eggers ligger intill Centralstationen i en gammal k-märkt byggnad. Hotellet är Svanenmärkt och ett av få hotell som finns kvar sedan järnvägarna anlades. Rummen är personligt inredda, och kommer i olika storlekar och prisklasser. Stort plus för en fin frukostbuffé som innehåller flera ekologiska och närproducerade råvaror. Den serveras i restaurangen som minner om Paris brasserier, med utsikt över spårvagnar och göteborgare på språng.
  Drottningtorget 2-4, Göteborg

  Göteborg Lonely Planet Botaniska Trädgården
  Botaniska trädgården ligger ett stenkast från Centralstationen och erbjuder en grön oas i staden.
  Göteborgs Botaniska trädgård

  Ett stenkast från Hotel Eggers ligger Botaniska trädgården, en grön oas i staden. Trädgården är med sina 175 kvm en av Europas största och rymmer enligt föreningens hemsida. Här flanerar du både ute och inne bland olika blomster. Växthusen rymmer tusentals växtarter och är indelade i elva rum där du bland annat kan titta på tropiska orkidéer, köttätande växter och succulenter. Inträde 20 kr för personer över 18 år.
  Carl Skottsbergsgata 22, Göteborg

  Alkemisten

  Alkemisten, Göteborgs kanske mest hyllade kaffebar, serveras bara spårbart specialkaffe. Kaffebaren ligger på Hisingen och öppnade för fem år sedan av ett syskonpar som brinner för att servera gott och schysst kaffe till folket. På helgerna serverar de en vegansk brunch och frukost från 07.00 på vardagar.
  Gustaf Dahlénsgatan 14, Göteborg

  Göteborg Lonely Planet Alkemisten
  Gott kaffe och vegansk mat hittar du på Alkemistens meny. Göteborgs kanske mest omtalade kaffebar på Hisingen. Bild: Alkemisten
  Thrive klädbutik

  Det är knappast någon hemlighet att vår konsumtion av så kallad fast fashion både tär på både miljö och bryter mot mänskliga rättigheter. Modeindustrin står för mer utsläpp än flygindustrin och nästan 800 000 ton kläder slängs varje år, enligt Fact Movement. Kläder som oftast tillverkas i länder där arbetarna knappt får en minimilön och saknar rätten att engagera sig fackligt.

  Som tur är finns det människor som vill driva förändring och förbättra modebranschen. Den 100 % PETA-certifierade butiken Thrive erbjuder bara ekologiskt, miljövänligt, rättvist och veganskt mode. Djuretik, mänskliga rättigheter och miljöfrågor ligger dem varmt och hjärtat. De arbetar bara med märken som lever upp till deras hållbarhetskrav, och de erbjuder sig att lappa och laga kläder för att förlänga livstiden samt ger dem längre liv genom ett second handkoncept.
  Södra Allégatan 11, Göteborg

  Text: Hanna Anfelter
  Startbild: Göteborg & Co


   

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Djurturism – bra eller dåligt?

  Många drömmer om att se och interagera med vilda djur men hur bra är ...

  Aruba driver på miljöarbetet och förbjuder engångsplast

  Arubas vision är att vara den mest hållbara ön i världen. De har som ...

  2017 – året då det händer för hållbar turism

  Internationella världsturismorganistion UNWTO har utsett 2017 till det internationella året för hållbar turism. Turismen ...