Rio do Prado ekovänliga hotell i Protugal

  Tre ekovänliga hotell i centrala Portugal

  Tre ekovänliga hotell i centrala Portugal. I det lite folkskygga portugisiska landskap som tar plats runt staden Coimbra, har entusiastiska entreprenörer hittat stilfulla sätt att uppdatera det gamla kulturlandskapet och dess uråldriga traditioner. Frilansskribenten och resejournalisten Lars Collin tar oss med till tre ekovänliga hotell i området.

  Ekovänliga hotell Portugal Rio do Prado
  I centrala Portugal ligger tre ekovänliga hotell, däribland Rio do Prado som har ett stort hållbarhetsfokus.

  En dryg timmes bilfärd från larmet i Lissabon ligger den traditionella muromgärdade staden Óbidos. I och för sig kanske en av de mest bekanta av traktens mindre berömda byar och samhällen har historiska Óbidos en knapp mil från havet förvandlats till en litterär högborg. Tolv bokbutiker på 3 000 invånare är ett tydligt tecken. En handlare ligger vackert inredd i en före detta kyrka. På en av de slingrande kullerstensgatorna har den gamla marknaden förvandlats till Livraria do Mercado – second hand-litteratur i fint skick samsas med en välsorterad butik för biologisk mat och dryck. Väggarna har såklart klätts med bokomslag.

  The Literary Man

  Så finns här numera den tio dagar långa internationella litterära festivalen Folio i slutet av oktober varje år. Och var passar det bättre för författare, förlagsfolk och flanörer att checka in efter en dags bläddrande i bokstävernas tecken om inte på The Literary Man. Mannen i fråga är också ägaren Telmo Faria. Hotellet var ett övergivet 1700-talskloster i många år, ända tills det återupptäcktes för 50 år sedan. Telmo Faria tog över för två år sedan. Och som den litteraturprofessor vid universitetet i Lissabon han ändå är, var vinkeln inte så ovanlig som det kanske kan låta.

  the literary man ekovänliga hotell i portugal
  Rummen på The Literary Man för tankarna till japansk asketism.

  Den mycket portugisiskt klassiska exteriören till The Literary Man berättar inte hela sanningen. Rummen i nunnornas före detta flygel fullständigt badar i asketism med sina vita väggar och låga sängar och för snarare tankarna till ett japanskt spa. Telmo Faria, som även var borgmästare i hemstaden Óbidos i tolv år och säkert hade de rätta kontakterna, renoverade varsamt och beställde slutligen pallvis med gamla utgåvor från bokförlaget Penguin i England. 45 000 böcker skeppades på Atlanten mot Portugal, likt en omvänd resa med 1700-talets portvinsbåtar.

  – Mitt mål är att ha åtminstone 100 000 böcker på hyllorna. Gästerna ska kunna bläddra, låna och köpa med sig böcker härifrån. Det bor en Literary Man i oss alla. Vi vill bara hjälpa till att väcka henne. Och vi vill att Óbidos ska förknippas och stå längst fram när det kommer till kulturturism, säger Telmo Faria som i högsta grad varit med och format om stadens image.

  Rio do prado bibliotek
  Precis som the Literary Man, har böckerna en central plats på Rio do Prado.
  Lokal mat och dryck

  Vi sitter i restaurangen och äter smårätter, från inlagda paprikor och purjolökssoppa till lammkorv och stora grillade räkor. I långsmala Portugal är det alltid nära till både hav och berg, vilket menyerna avspeglar.

  Vinet är mustigt, rött, varmt och avslappnande. I den coola, lilla ginbaren – med en mycket otippad svensk Hven-gin på drinklistan – serveras förstås drycker uppkallade efter litterära giganter. Beställ en F. Scott Fitzgerald och få in ett highballglas med Gin Rickey. Allt kryddat med ett känt citat av författaren i fråga: ”Först tar du en drink, sen tar drinken en drink, sen tar drinken dig.”

  Sagt och gjort blir vi plötsligt lite tyngda av den amerikanske författarens eget öde. Nattens sömn drivs dock inte av demoner, utan ackompanjeras snarare av en försiktig bris som smyger sig in från terrassdörrarna. I samma taktfulla ton går frukosten, som placerats på rustika snickarbänkar i de höga klostervalven. Gästerna är fullständigt inbäddade bland böcker – på golvet, bland tallrikar, på rustika stegar.

  rio do prado ekohotell Portugal
  Rio do Prado är ett avskalat eko-chict hotell med hållbarhet som honnörsord.
  Rio do Prado

  Personliga hotell växer sällan på träd, men inte helt sällan nära naturen. På väg norrut viker vi först av mot kusten och Telmo Farias andra portugisiska projekt. I Arelho på surflängds avstånd till Atlantens vilda vågor är Rio do Prado ett slags avskalat eko-chict hotell med hållbarhet som honnörsord. Linjerna är så låga att byggnaden inte syns förrän man kommer riktigt nära. Här kontrasteras råa betongväggar mot färgstarka textilier och en avundsvärt evighetslång sydeuropeisk grönska. Det stora växthuset står för både ingredienser och som plats för Rio Do Prados matsal.

  Läs mer om hotellet och deras hållbarhetsfilosofi

  Cooking and Nature Emotional Hotel

  Långt inåt land och högre uppåt bergen väntar den bördiga nationalparken Serras de Aire e Candeeiros. Där utanför byn Alvados valde också skogsingenjören Rui Anastácio att slå sig ner för att förverkliga drömmen om ett eget naturnära hotell. Resultatet blev Cooking and Nature Emotional Hotel. Se bortom den lite ängsliga anglofila titeln, och där döljer sig några mycket modernistiska kuber som bryter av i det lummiga landskapet.

  Emotional hotel ekovänliga hotell Portugal
  Intill den bördiga nationalparken Serras de Aire e Candeeiros ligger hotellet Cooking and Nature Emotional.

  Gå upp på takterrassen och titta ner över bassängen. Den rektangulära poolen med sitt perfekt turkosa vatten ligger som nedsänkt i naturen, helt omgiven av höga lövträd och fjärran berg. I det öppna köket står kocken Nuno Barros med några gäster. tillsammans blandar de ihop en varm getostsallad med vindruvor och karamelliserade valnötter. En avslappnad matlagningskurs ingår dagligen för hotellets gäster.

  – När vi öppnade för tolv år sedan var vi det första hotellet i byn. Nu finns det fem. Hotellet ligger ju mitt i en nationalpark så vi har varit med att skapa vandringsleder, och så kommer många skandinaver för att rida härute i dalgångarna. Jag tror att dagens resenärer verkligen vill landa i och förstå landet de åker till, säger ägaren Rui Anastácio.

  Emotional hotellrum
  Somna och vakna med naturen som närmsta granne på Emotional hotell i centrala Portugal.

  Text: Lars Collin
  Bilder: Pressbilder Rio do Prado och Emotional hotel


  Editors Note: Stort tack till Lars Collin för lånet av texten. 

  Ta tåget ner till Portugal, javisst! Läs en reseberättelse om tågsemester till södra Portugal här!

  Tags:

  • Show Comments (2)

  • Cathinka

   Perfekta tips!

   • Hanna Anfelter

    Toppen, tack!

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Två hotelltips längs Eagle Beach på Aruba

  På Aruba finns en av världens vackraste stränder, Eagle Beach. Längs stranden ligger två ...

  Hotellens hållbarhetsarbete – rum för förbättring

  Det som började som sparåtgärd i hotellbranschen med att hänga upp handduken, är numera ...

  Hibiscus Valley Inn – ett naturnära boende på Dominica

  I samarbete med Afro-Caribbean Travel Sin magnifika natur, vänliga befolkning och rika kulturarv till ...