Lokalägt hotell Tobago Naturalist Beach Resort

  Lokalägt hotell på Tobago – Naturalist Beach Resort

  Ett lokalägt hotell på en av Tobagos strandpärlor. Naturalist Beach Resort lockar gäster som söker genuinitet och lugnet nära naturen på Tobago.

  Lokalägt hotell på Tobago. Byn Castara är belägen på Tobagos västkust med regnskogen som kuliss på ena sidan och det Karibiska havet på den andra. Hit reser man främst för naturen, småskaligheten och för att få en genuin upplevelse av Tobago. Här finns inga all-inklusive ställen eller internationella hotellkedjor.

  I den här idylliska omgivningen ligger Naturalist Beach Resort. Ett hotell som ägs och drivs till hundra procent av lokalbefolkningen. Ägaren heter Ancle Georg och är en välkänd profil i Castara, byn där han är född och uppvuxen. Få hotellägare känner större stolthet och passion för den plats de kommer ifrån som den här mannen. Utan utbildning har han skapat en liten oas dit gäster återvänder år efter och år. Och för att stötta det lokala samhället har han instiftat Castara Naturalist Awards Committee som belönar människor som på ett positivt sätt har bidragit till byns utveckling.

  Ancle George Naturalist beach resort
  Ancle Georg äger och driver det lokalägda hotellet Naturalist Beach Resort på Tobago. Han är en välkänd profil i Castara, byn där han är född och uppvuxen och där hotellet ligger.

  Över en knackig linje berättar Ancle George sin historia och hur livet lever sin stilla gång i Castara.

  – Allt startade 1997. Castara var inte mycket av en turistdestination på den tiden men folk körde upp hit och för att njuta av det stilla livet i harmoni med naturen och sov i bilarna bara för att tillbringa tid här.

  Ancle har ingen turism- eller hotellutbildning i bagaget. Han har inte ens gått klart grundskolan men han förstod att det fanns en efterfrågan på boende, såg en möjlighet och tog den. Eftersom han var snickare på den tiden hade han kunskapen och satte igång. Han designade allting själv och tillsammans med sina snickarlärlingar började de bygga fem rum, bräda för bräda.

  Slow building

  Hotellet har fått växa långsamt. 2004 byggdes en del till, 2009 ytterligare en och 2010- 2012 omvandlades det som då var ett gemensamt internetkafé och frukostrum till fler rum. I dag erbjuder hotellet tolv rum med självhushåll och en frukostbuffé inkluderad i rumspriset.

  – Naturalist är ett hotell som står för enkelhet och kärleken till naturen. Namnet symboliserar hur jag växte upp. Utan el och tillgång till rinnande vatten. Matlagning över öppen eld. Närheten till naturen. Det är inte på något sätt ett nudisthotell som en del tror när de hör namnet, berättar Ancle med, vad jag föreställer mig över telefonlinjen, ett leende på läpparna.

  Hit kommer främst människor som en gång hittat hit och blivit förälskade i platsen. 95 procent av Naturalists gäster är återvändare som älskar lugnet, vänligheten och gästfriheten på hotellet och i byn. Och om Ancle har något råd till de som kommer hit är att glömma att de är turister och kommunicera med lokalbefolkningen.

  – Gästerna som kommer till Castara bidrar till att hålla vår by levande. Vid sidan av turismen är fisket den största inkomstkällan. Eftersom vi erbjuder självhushåll handlar våra gäster färsk fisk direkt från fiskarna – favoriten är den lokala mahi mahi – guldmakrill­ – eller äter ute på de cirka fem restauranger som ligger i byn. På så vis upprätthålls en bra balans mellan turismen och fiskeindustrin, säger Ancle.

  Omgiven av vacker natur

  Castara skiljer sig från andra delar av ön. I den lilla byn med en befolkning på runt 400 personer lever livet sin stilla gång. Runt hörnet väntar regnskogsäventyr, vattenfall och en magisk undervattensvärld, och det helt gratis. Det är en av styrkorna med Castara i kombination med den vänliga lokalbefolkningen.

  Ancle har ett stort engagemang för naturen och lokalsamhället och strävar efter att driva verksamheten med hållbarhet i fokus. De gör sitt bästa för att använda material som är snälla mot naturen. De har fasat ut alla engångsartiklar i plast och frigolit, de undviker betong i inner- och ytterväggarna i husen så att byggnaderna lämpar sig väl med naturen och växtligheten som omger hotellet. Dessutom kommer de anställda från den lokala byn och de lär sig yrket på plats.

  lokalägt hotell Tobago Naturalist Beach resort
  Naturalist Beach resort är ett lokalägt hotell på Tobago. Det ligger vackert på stranden med Tobagos regnskog åt ena hållet och det turkosa havet åt det andra.
  Starkt lokalt engagemang

  Tobago är fortfarande ett land i utveckling där de rurala delarna tilldelas minst resurser och saknar såväl fungerande infrastruktur som snabbt internet och prisvärt energisystem. Vid sidan av hotellverksamheten engagerar sig Ancle i socialt arbete.

  2004 grundade han Naturalist Award Committe. Ett pris som belönar människor som på något sätt bidrar positivt till byn och dess befolkning.

  – Människor blir oftast belönade efter deras död, så vi startade program som hyllar och belönar människor medan de lever för deras bidrag till vårt samhälle. De måste inte komma från byn själva, så länge som de på olika sätt bidragit på ett positivt sätt till Castaras utveckling.

  Varje år arrangerar kommittén julfestligheter för alla skolbarn i närområdet, och de arbetar med två ideella organisationer i Kanada som har sponsrat två lekplatser på två av byns skolor, Castara Government School och L’ Ans Fourmi Anglican School.

  Tillsammans med utbildningsministeriet har de skapat ett släktforskningsprogram. Barnen får namnet på en person, och går sedan ut i byn och intervjuar äldre släktingar till personen ifråga. Materialet dokumenteras och sammanställs i profiler. Sedan skapar de en tävling där pris delas ut till de tre bästa arbetena.

  Gästerna är med och bidrar

  Alla som checkar in på Naturalist är med och bidrar till det positiva arbetet i samhället. Två procent av varje rumsbokning går direkt in i kommittén och framtiden ser ljus ut enligt Ancle George. Han hoppas att fler ska upptäcka Castara och dess charm. Turismen är en viktig inkomstkälla och en motor för positiv förändring. Han ser ingen fara i att marknadsföra byn för mycket:

  ­– Castara har plats för fler besökare. Du kan hitta ett rum för tjugo dollar eller för trehundra dollar. Utbudet är balanserat och det finns rum för fler.

  Läs också: Tobago ett karibiskt ekoäventyr långt från massturismen


  Editors Note: Artikeln är skriven på uppdrag av Afro Caribbean Travel men blev aldrig betald då resebyrån tyvärr gick i konkurs i spåren av Coronakrisen. 

  Starbild; Kes Sinan/Pixabay

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Hibiscus Valley Inn – ett naturnära boende på Dominica

  I betalt samarbete med Afro-Caribbean Travel Sin magnifika natur, vänliga befolkning och rika kulturarv ...

  Hotelltips Paris

  Hotelltips Paris – tips på hotell i den franska huvudstaden

  Tips på hotell i Paris. Frankrike är världens största turistland och Paris en av ...