Flyget – elefanten i rummet

Kan man verkligen tala om hållbart resande och hållbar turism i samma andetag som man pratar om att flyga? Det är en fråga som du säkert har ställt dig när du har halkat in här på sajten eller hört någon prata om hållbart resande. Och jag förstår det. Jag har själv ställt den. Men svaret är ja, det kan man. Här förklarar jag varför.

Hållbarhet vilar på tre ben, det ekologiska, det sociala och det ekonomiska. Det betyder att när vi pratar om hållbart resande och hållbar turism, handlar det om resor som har en minimal negativ påverkan på vår miljö samtidigt som den är med och stärker lokala samhällen och ger människor en möjlighet att leva på turismen. Det vill säga att människorna som berörs av resan, de som bor på platsen dit du åker, de som arbetar på hotellet du väljer, de som tar med dig på en guidad tur etcetera, att de har schysta arbetsvillkor, att de kan leva på sitt arbete, att de har rätt att engagera sig fackligt och kan uttrycka sig fritt. Helt enkelt att deras mänskliga rättigheter är tillgodosedda. Det betyder också att pengarna som du lägger på din resa gagnar de som berörs av din resa, att pengarna stannar i det lokala samhället och stärker den lokala ekonomin. Att det inte är någon internationell kedja som roffar åt sig all vinst medan de suger ut resurserna från platsen och lämnar lokalbefolkningen i sticket.

Det är alltid någon annans vardag du reser till och din resa påverkar den plats du besöker vare sig du är medveten om det eller inte.

Hållbarhet handlar om mer än miljön

I Sverige tenderar debatten om hållbarhet att bara handla om miljön, men den sociala och den ekonomiska aspekten är minst lika viktig.

Flyget är en stor miljöbov, det går inte att bortse från. Det är ett faktum. En flygresa till Thailand släpper ut lika mycket koldioxid som en genomsnittlig bil gör på ett helt år. En flygresa till Göteborg motsvarar i koldioxidutsläpp 50 000 resor med tåg på samma sträcka, så ja, vi måste sluta med det slentrianmässiga flygandet och välja tåget så långt det bara går.

Men vad händer om vi alla tvärt slutar att flyga? Dels drabbas alla de som arbetar inom flygindustrin, dels alla de länder och människor som mer eller mindre är helt beroende av det kommer dit turister då turismen i princip är deras enda inkomstkälla.

Tillsammans reser vi till en bättre värld

Frågan är komplex och det finns inget enkelt svar. Lösningen är inte att helt sluta med någonting utan att kunna erbjuda ett bättre alternativ. Med det sagt behöver vi få till en förändring i våra resmönster. Resa långt bort sällan och stanna borta längre, resa mycket mer med tåg och kollektivtrafik, och det gäller även i vardagen. Ställ bilen och cykla eller åka buss och pendeltåg så mycket det bara går. Alla små val som vi gör på daglig basis spelar roll. Här kan du läsa mer om vad hållbar turism betyder Låt oss tala om hållbar turism.

Och sen när du väl reser utomlands, för vi kommer alltid att fortsätta att resa oavsett klimatlarmen – se då till att välja ett resmål och ett boende som vilar på hållbara kriterier. För det fantastiska är att när du gör det får du inte bara en oförglömlig reseupplevelse, du är även med och gör gott. Du är med och bidrar till en positiv utveckling i samhället som du besöker.
För vad sägs till exempel om att bo på ett lyxigt hotell som erbjuder sköna sängar, vacker utsikt och fantastisk mat samtidigt som hotellet möjliggör för marginaliserade barn i sydafrikanska kåkstäder att få en utbildning och lära sig ett yrke, eller kvinnor på landsbygden att få en egen försörjning och bli självständig. Eller att föräldralösa barn slipper bo på gatan eller att utrotningshotade djur får en fristad. För om turismen görs på rätt sätt, om den sker hållbart, har den möjlighet att bidra till en positiv utveckling för vår planet och dess invånare. Särskilt i utvecklingsländer där turismen, om den sker på ett schyst sätt, kan vara en positiv kraft och lyfta människor ur fattigdom.

Det borde egentligen vara en självklarhet att resa hållbart men brist på tid, information och kunskap gör att det kan kännas svårt. Det finns dock en massa bra alternativ och målet med Reform Travel är att hjälpa dig att hitta dem och göra hållbara val.

Hållbarhet börjar med dig. Varje gång som du spenderar pengar lägger du en röst på det samhälle som du vill ha. Låt oss tillsammans se till att det blir ett hållbart sådant.

Läs mer om hur du reser mer hållbart här: Resa hållbart -Guiden till hållbart resande

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Därför ska du inte rida på en elefant

Fler än 3 000 elefanter hålls i fångenskap vid turistattraktioner i Asien i elefantparker ...

Rosa himmel

Kan man prata ressvinn precis som matsvinn?

Bäst före datumet är passerat och du häller ut mjölken utan att ha smakat ...