Sju tips till Barcelona bortom turiststråken

Med sin storstadspuls och närhet till havet lockar Barcelona besökare året runt. Staden bjuder på ett härligt klimat i kombination med ett brett utbud av kultur, shopping och gastronomiska upplevelser. Men staden lider också av överturism så det gäller att besöka Barcelona varsamt. Här är sju tips till Barcelona bortom turiststråken.

Barcelona mest kända landmärke, La Sagrada Familia. Kön ringlar sig oftast lång för att komma in så nöj dig med att se den från utsidan. Det är nog så mäktigt.

Barcelona är en stad rik på historia och kultur som har välkomnat resenärer genom alla tider.  Men det höga trycket på staden har skapat en miljömässig och socioekonomisk obalans och många Barcelonabor har tröttnat på turisterna. De känner inte igen sig i sin egen stad och många har inte råd, eller lust, att bo kvar längre.

Holly Rose är en medveten livsstilsbloggare som driver bloggen leotielovely. Där delar hon med sig av sina erfarenheter, tips, guider och råd om hur du gör för att leva ett så pass hållbart liv som möjligt. Hennes filosofi är att om du ska få till den positiva förändring i världen som du vill se, måste du börja med dig själv och ta reda på den holistiska historien bakom varje objekt som du köper eller använder. Tillsammans med sin ”husfriend” har hon gjort en ekoguide till Barcelona som de hoppas ska balansera upp vågskålen av överturism. Här är fem av flera av deras bästa tips till hållbara, småskaliga adresser i den spanska metropolen.

Hållbar sömn
Hostal Grau

I hjärtat av Barcelonas vibrerande kvarter Raval ligger det här ekologiska, etiska och lokalt ägda hotellet som har drivits från generation till generation sedan 1942 då det öppnade som ett litet bed and breakfast. Varje gång som något har behövts restaureras har man sett till att göra det med varsam hand, där man har prioriterat lagning och restaurering framför nybygge. En del av inredningen kommer från ett företag som tillverkar möbler från återvunnet material och som anställer människor med funktionsnedsättning. Belysningen är LED-lampor, väggarna är målade med giftfria färger och från fönstren väntar en utsikt mot en vertikal grönskande vägg.

Calle Ramelleres, 27, Barcelona 08001
hostalgrau.com

Varm och välkomnande lobby på Hostal Grau. Foto: Hostal Grau
Rummen på Hostal Grau är inredda i enkla avskalade färger med vackra hållbara trädetaljer. Foto: Hostal Grau
Jam Hostel

I Barcelonas bohemiska kvarter Gracia ligger ett Jam Hostel, ekovänligt hostel som sätter standarden för en hållbar och ansvarsfull turism.

Det har allt som ett traditionellt hostel erbjuder, men estetiken, detaljerna och etiken är inget ordinärt. Varje rum har ekologiska lakan, täcken och kuddar och air-condition och säkerhetsskåp. Lamporna är LED och all energi som förbrukas av hostelet och gästerna kommer från grön, förnyelsebar energi.

Deras stora, ljusa och rena kök är utrustat med kompost- och återvinningsstationer och fairtrade-kaffe och te som ingår i priset., medan det på utsidan ligger en ekoterass med upcyclade soffor av lastpallar och där hålls yogaklasser varje morgon till en extra kostnad.

Jam Hostel kallar sig själva en ”social, kollektiv och närliggande ekonomi”, med tjänster och produkter från närliggande organisationer som är både socialt hållbara och lokala. De skyddar staden som de själva verkar i och ser till att pengarna från turisterna kommer rätt personer till gagns. De visar genom medvetenhet och empati att företag kan vara demokratiska, etiska och sociala och en kraft för positiv förändring bara man vill.

Caller de montmany, 38-42 Barcelona 08012
jamhostelbarcelona.com

Säsongsanpassad slow food
Teresa Carles

Ett stenkast från Hostal Grau och Placa Cataluyna ligger en av Barcelonas mest populära vegetariska restauranger. Inrymd i en gammal historisk byggnad med högt i tak och varma toner bjuder Teresa Carles på varierade vegetariska och veganska rätter baserade på hälsosamma, traditionella råvaror hämtade från lokala producenter eller från restaurangens egen ekologiska odling. Ägaren Teresa som har gett namn till restaurangen har tillbringat över trettio år med att förkunna ordet om den traditionella katalanska matlagningen och står även bakom flera andra restauranger och kallpressade juicekaféer i Barcelona.

Carrer de Jovellanos 2, Barcelona 08001
teresacarles.com

Rawfood
El Cafe Blue project

Vid kanten av parken Ciutadella, i kvarteret El Born ligger den här raw food-restaurangen tillika galleri, tillägnat konsten och filosofin kring hållbarhet. Varje rätt på menyn är vegansk eller vegetarisk och gjord på hundraprocentigt organiska råvaror från lokala producenter. Med andra ord färsk, färgstark och hälsosam mat som gör gott för såväl kropp som knopp. Galleridelen av kaféet är en ideell konstverksamhet med syftet att visa upp och stödja modern och nyskapande konst. Sammantaget en plats där du dagtid kan njuta av en bit god mat i en inspirerande kreativ miljö.

Calle de la princessa, 57, Barcelona 08003
blueprojectfoundation.org

På El Cafe Blueproject är maten lika vacker som god.
Juicepaus
Petit Brot

På Petit Brot i El Born hittar du välgörande kallpressade juicer och smoothies. Varje dryck är gjord på hundraprocentigt biodynamiskt odlade råvaror och tillredd med kärlek. Här hittar du dessutom fräscha, nyttiga sallader och efterrätter som går i linje med ställets hållbara och ekologiska filosofi.

Carrer del dr. drou, 10, Barcelona 08001
petitbrot.es

Slowfood tapas
Rasoterra

I hjärtat av Barcelona city ligger en vegansk/vegetarisk slow food bistro och tapas bar som är lika attraktiv som aptitretande.

Varje rätt är gjord med lokala, säsongsanspassade och ekologiska råvaror, vissa så lokala att de kommer från restaurangens egen odling i Sant Feliu, och varje tallrik serveras med kärlek och omsorg om råvarorna.

Rasoterra är den typ av kök som kombinerar matglädje med medvetna värderingar om hälsa och hållbarhet, och som välkomnar dig med en stilfull men ändå mysig, varm och inspirerande stämning.

Carrer de Palau, 5, barcelona, 08002
rasoterra.cat


Slow shopping
Flamingo Vintage

Runt hörnet från Hostal Grau i kvareter Raval ligger en butik full av gamla skatter värd att skrota runt i ett tag.

Butiken är en fröjd för ögat med två våningar fyllda med gamla vintage kläder sida vid sida med kläder gjorda av återvunnet tyg till glädje för alla hållbarhetsfantaster.

Här handlar man per kilo istället för per sak och som i alla vintagebutiker krävs ett vant öga och gott om tid för att inte missa fynden.

Calle ferlandina, 20, barcelona, 08001
Vintagekilo.com

 

Text: Hollie Rose
Översättning: Hanna Anfelter

För fler ekoadresser i Barcelona kolla in Leotielovely.com eller leotielovely.blogspot.com Här hittar du också tips till hållbara adresser i andra städer och annat matnyttigt när det handlar om en medveten livsstil.

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

En ekoguide till Aten – Greklands huvudstad

Aten är mycket mer än ett tvunget stopp på vägen till de grekiska öarna. ...

Minisemester i det gröna Köpenhamn

Köpenhamns blandning av spännande arkitektur, gröna områden, trendiga butiker och gourmetrestauranger lockar besökare på ...

When in Palma – tips till Palma de Mallorca

I Palma de Mallorca finns det mesta som du kan hitta i Barcelona, men ...