Resa Venedig ansvarsfullt resande

  Resa till Venedig – upplev Venedig på ett ansvarsfullt sätt

  Är Venedig med på din lista över resmål att besöka. Du är inte ensam. Världsarvsstaden hör till en av Europas populäraste städer. Innan Corona besökte cirka 23 – 30 miljoner turister staden varje år. Att jämföra med lokalbefolkningen som uppgår till cirka 50 000. Besökstrycket på staden var med andra ord väldigt högt, så pass att den led av överturism. Nu när resandet är på väg tillbaka satsar Venedig på en ny typ av turism bortom massturismen. Här är några saker att tänka på om du vill resa till Venedig på ett ansvarsfullt sätt. 

  Venedig är med på mångas lista över resmål att besöka och hör till en av Europas populäraste städer. Så pass populär att Venedig ofta nämns i samband med begreppet överturism. Det vill säga när det är för högt besökstryck i staden vilket resulterar i en negativ inverkan på lokalbefolkningen och det lokala livet. Lokalbefolkningen visar sitt missnöje genom stora demonstrationer där de ber turisterna att åka hem samt hindrar de stora kryssningsfartygen att lägga till.

  Inte nog med att det är för mycket turister, ett annat akut problem för Venedig är att staden håller på att sjunka. Varje år sjunker staden som är byggd i vattnet på miljontals träpålar några millimeter djupare ner i dyn, samtidigt som vattennivån stiger till följd av klimatförändringarna.

  Coronapandemin gav Venedig en andningspaus

  När Corona kom fick staden en chans att hämta andan. Marcusplatsen som vanligtvis kryllar av människor var plötsligt helt tom. Rialtobron likaså och Venedigs invånare fick äntligen ha staden för sig själva. När de stora kryssningsfartygen uteblev, blev vattnet allt klarare och svanarna återvände.

  Nu när resandet är på väg tillbaka önskar staden se en helt ny sorts turism. Det rapporterade bland annat Godmorgon världen om i söndags, och Dagens nyheter gjorde tidigare en artikel om hoppet hos Venedigs invånare att pandemin blir slutet på massturismen.

  Artikeln lyfter fram den ideella organisationen We are here Venice som kämpar för en mer hållbar utveckling i Venedig. 

  Resa Venedig
  Tänk romantiska resmål och Venedig dyker nästan garanterat upp. Otaliga är bilderna från gondolerna som transporterar besökare och lokalbor från strand till strand i staden som är byggd på pålar i vattnet. Bild: Marialaura Gionfriddo/Unsplash

  Venezia Autentica för en mer hållbar och ansvarsfull turism i Venedig

  En annan organisation värd att lägga på minnet, och som kämpar för en mer hållbar turismutveckling i Venedig är Venezia Autentica. 

  Venezia Autentica jobbar för en bättre turism som gynnar lokalbefolkningen och lokala aktörer. De erbjuder turer, shopping och tipsar om adresserna du inte får missa om du vill få en äkta genuin upplevelse i Venedig. 

  Syftet är att stoppa den stora utflyttningen bland de venetianska invånarna genom att föreslå ett alternativ till massturism i Venedig, och göra det enkelt för resenärer att njuta av en mer meningsfull och autentisk upplevelse av staden samtidigt som de har en positiv inverkan på lokalsamhället, miljön och lokala ekonomin. 

  Tips för ett mer ansvarsfullt resande till Venedig

  Om du planerar en resa till Venedig, kolla upp Venezia Autentica för att gynna och stötta Venedigs lokalbor. Res hit med tåget om du kan och åk i lågsäsong för att undvika det höga besökstrycket och sprida ut turismen under året. 

  För mer tips på hur du reser hållbart överlag, läs guiden till hållbart resande 


  Startbild; Henrique Ferreira/Unsplash

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  hej då 2021. hej 2022

  2021 – året jag gladeligen lägger bakom mig

  Ett till år har passerat och ett nytt tagit sin början. Det innebär en ...

  Fem platser att se innan det är för sent

  Maldiverna, Venedig, Alaska, Kenya och Beijing – fem destinationer som påverkas dagligen av klimatförändringarna ...

  Sapmi Nature Camp årets ekoturismaktör 2019

  Sapmi Nature Camp, en hållbar glamping i världsarvet Laponia kammade hem priset som årets ...

  Integritetsinställningscenter

  Necessary

  Advertising

  Analytics

  Other