Gotländska smultronställen

  Gotland – smultronställen med fokus på gotländska råvaror

  Sommaren står för dörren och efter en minst sagt omtumlande vår är Gotland redo att välkomna medvetna, friska gäster som reser ansvarsfullt. Här tipsar vi om fyra gotländska smultronställen där fokus ligger på gotländska smaker, råvaror och genuina upplevelser.

  Fika på Café Grönhagen
  Café Grönhagen är ett nytt kafé på Gotland. I Roma Kungsgårds vita stall från 1700-talet serverar de fika på gotländska råvaror, bland annat den berömda gotländska saffranpannkakan.
  Café Grönhagen

  Café Grönhagen ligger i hjärtat av Gotland, i Roma Kungsgård beläget mellan gröna ängar, långa alléer och ruiner. Ett helt nytt kafé där du hittar mackor, sallader, smarrig fika och nybryggt kaffe. Allt gjort med kärlek och på gotländska råvaror.

  Bakom driften står Lina Önnerud och Charly Paulin, vars hjärtan vurmar för platsen, och som vill bidra till både gården och människor i deras närhet, och samverka med lokala företag och producenter. Målet är att använda sig av helt och hållet närodlade och ekologiska produkter, och bli ett bli ett självklart besöksmål för hela familjen.

  Roma Kungsgården 740, 622 54 Roma Kloster
  cafegronhagen.se

  Hotel Stelor ett gotländskt smultronställe
  Det gotländska gårdshotellet erbjuder lyxiga upplevelser snälla mot naturen. Här sover du i omsorgsfullt inredda rum med vintagemöbler och gotländsk konst på väggarna, och njuter av mat enligt principen från jord till bord på gotländska råvaror.
  Hotell Stelor

  Hotell Stelor är ett gotländskt gårdshotell. En plats som välkomnar gäster för att äta och bo cirka 25 minuter från Visby. Här ligger ett stort stenhus från 1700-talet som består av sju unika rum och frukostmatsal, en stor röd lada, restaurangen och en trädgård där de odlar sallad, örter och grönsaker som de använder till frukosten.

  Ägarinnan heter My och hon fick frågan om att köpa hotellet från förra ägaren för fyra, fem år sedan och driver det i dag tillsammans med sin familj.

  Sakta men säkert har de förvandlat Stelor till en plats där Gotland, gotländska råvaror och producenter står i fokus. Där lyx är småskalighet och ”nyskördade tomater”.

  – När vi tog över fanns det inget lokalt tänk alls, och eftersom min man är kock började vi se över maten och vad vi serverade på frukosten och har sedan successivt gått till att titta på allt vi gör, berättar My över telefonen.

  All mat tillagas på gotländska råvaror från småskaliga närliggande producenter. I rummen hänger konst från gotländska konstnärer, muggarna kommer från en gotländsk keramiker, när de köper in möbler köper de i första hand vintage och målar och fixar om, och de funderar och ser över vilka städprodukter de använder och hur de tvättar.

  Stelor erbjuder lyxiga upplevelser utan att tära på jordens resurser. De arbetar aktivt med globala målet nummer 12, hållbar konsumtion och produktion, och strävar ständigt efter att göra bättre. Dubbbelrum från cirka 2 250 kr inklusive frukost.

  Stelor Västergarn 117, 622 30 Gotlands Tofta
  stelor.se

  Uppdukat bord på gotländska Prima Gård
  Prima Gård ligger i Bunge på norra Gotland. Eftersom de har begränsade parkeringsmöjligheter och tänker på miljön, uppmuntrar de sina gäster att komma på cykel.
  Prima gård

  I Bunge på norra Gotland, inte långt från Fårösund, ligger Prima Gård, en gård med inriktning på ekologisk verksamhet. Gården drivs av Emma och Martin, två småbarnsföräldrar som länge hade drömt om att göra en förändring – att flytta från Malmös stadsliv till landet där de skulle slippa långa arbetsdagar, sena dagishämtningar och frigöra mer tid till familjelivet. Utan att till en början veta var exakt på ön de skulle sätta ner sina väskor, eller hur de skulle försörja sig för den delen, tog de sitt pick och pack och flyttade till Gotland. Kort därefter hittade de sin drömplats på jorden – Prima Gård – och allt föll på plats.

  – När vi hittade gården växte idéen om att starta en ekologisk verksamhet snabbt fram. berättar Martin.
  Prima gård, med anor från 1600-talet rymmer i dag en keramikverkstad, kafé och matsal med ekologiska och närproducerade råvaror på menyn. Och från i sommar även ett hantverksrosteri.

  – ­ Vi vill skapa en upplevelse för både stora och små som kommer hit. Vårt mål är att bli självförsörjande och vi tar till vara på allt som gården har att ge oss så som frukt, bär och grönsaker. Det finns att höns att titta på och en lekavdelning där barnen kan underhålla sig, medan föräldrarna njuter av vårt ekologiska utbud, avslutar Martin.

  Bunge Ducker 404, Fårösund
  primagard.se

  Gotländska smultronställen Furillen
  Hotellet Fabriken Furillen ligger på en halvö med samma namn. Naturen fascinerar och upplevs bäst på cykel. Bild: Hanna Anfelter
  Furillen

  Hotellet Fabriken Furillen ligger på en halvö med samma namn och vars natur fascinerar – här finns raukar, hedar, gamla kalkstensbrott, sand och stenstränder, tät skog och en unik flora – och som bäst upplevs på cykel.

  I harmoni med den omkringliggande miljön smälter det minimalistiska hotellet med totalt 18 rum väl in. Om man önskar tillbringa tid med sig själv, endast med havet som närmsta granne sig, kan man boka någon av hotellets två eremitkojor som ligger helt avskiljt från övrig bebyggelse. Övriga checkar in i huvudbyggnaden vars inredning följer ledorden, ”modernt avskalat i en industriell miljö”. I restaurangen serveras mat tillagad på lokala råvaror, flertalet odlad på den familjegården Nyplings. Dubbelrum från cirka 1950 kronor natten.

  Rute Furillen, Lärbro
  furillen.com

  Text: Hanna Anfelter


  Läs också: En annan sida av Gotland och Fårö

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Solar Hotel – ekovänligt budgethotell i Paris

  Bo billigt och bra på Solar Hotel, Paris mest ekovänliga hotell. Med sitt centrala ...

  Hibiscus Valley Inn – ett naturnära boende på Dominica

  I betalt samarbete med Afro-Caribbean Travel Sin magnifika natur, vänliga befolkning och rika kulturarv ...

  10 svemestertips

  10 svemestertips från norr till söder

  Tio svemestertips från norr till söder. Hållbart resande är inte begränsat till resor i ...