Intervju med Jenny Rosen bakom Djurgårdens Ekolyx

  Djurgårdens ekolyx erbjuder upplevelser på Djurgården. Yoga, ridning, fågelskådning och skogsbad. Bakom företaget står Jenny Rosen som brinner för att skapa hållbara semesteralternativ och härliga naturupplevelser.

  Jenny Djurgårdens ekolyx
  Jenny Rosen driver Djurgårdens ekolyx som erbjuder naturnära upplevelser på Djurgården och runt om Nationalstadsparken i Stockholm.
  Berätta, vem är du och vad gör du?

  – Jag är en natur- och kulturguide på Djurgården och idéhistoriker med stort engagemang för djur, natur och miljö. Jag har bott och arbetat i Nationalstadsparken i många år, det stora natur- och kulturskyddsområde i Stockholm, Lidingö och Solna som Djurgården ligger i. Här guidar jag i den vilda naturen, rika kulturhistorien och biologiska mångfalden i vår innerstad. Jag är även engagerad i Förbundet för Ekoparken, för att värna, vårda och visa upp Nationalstadsparken.

  Varför startade du Djurgårdens ekolyx?

  – Jag startade företaget för att kunna skapa hållbara semesteralternativ, då jag själv blivit flygfri och planerade hemester. Här vill jag dela härliga naturupplevelser på Djurgården, som jag själv gärna skulle koppla av med.

  – För mig är det också ett sätt att vara med i arbetet för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom naturupplevelser väcks vår kärlek och omsorg om naturen, och forskning visar att vi mår bra i både kropp och själ av att vara i naturen. Det är hållbart att semestra nära, och när vi knyter an till vår natur föds nyfikenhet, upptäckarglädje och engagemang. Då blir vi också fler som vill försvara naturen och andra varelsers rätt att leva här.

  Vad är det roligaste med jobbet?

  – Alla fina möten! Med våra samarbetspartners som kan allt om t ex fåglar, växter eller olika hantverk och som bjuder in till magisk naturnärvaro i skogsbad, eller frigörande lugn i yoga. Med gästerna. Att se och känna allt på nytt genom dem är nog det finaste. Och jag älskar våra fikastunder i naturen, när det ekologiska fikat är uppdukat på riktigt porslin, med träden som tak.

  Slända Djurgårdens ekolyx
  Genom att väcka ett naturintresse hos människor, hoppas Jenny att fler ska förstå naturens betydelse för vårt välmående och skapa ett ökat engagemang för bevarandet av den biologiska mångfalden.
  Vilka är de största utmaningarna?

  – Det är fantastiskt att det finns så mycket upplevelser att välja bland i Stockholm men det kan vara svårt att nå ut i bruset. Jag ser alla som gör naturupplevelser som mina kollegor, tillsammans väcker vi naturintresse hos fler.

  – En stor utmaning är att naturområdena krymper, och det sneglas även på Nationalstadsparken då och då. Djurgården och Nationalstadsparken tillhör alla, även andra levande varelser som bor här, och framtida generationer som ska få ta del av sin historia.

  Vilka är dina typiska kunder?

  – Vi erbjuder olika sorters naturupplevelser, alltifrån skräddarsydda upplevelser till yoga, till att följa med och valla kungens får, eller fågelskådning. Men det alla kunder har gemensamt är en nyfikenhet på naturen och miljön omkring oss.

  Vad betyder hållbarhet för dig?

  – Hållbarhet för mig handlar om hänsyn till livet omkring oss, till varandra och till framtida generationer. Att röra sig inom planetens gränser. Därför tänker jag alltid till vid varje köp. Använder i första hand det som redan finns, lånar och skaffar begagnat så långt det är möjligt. Handlar ekologisk mat från andra små ekoföretag till upplevelserna. Går ut i små grupper i naturen, för att inte störa det vilda livet omkring oss, vilket också gör upplevelsen mer personlig.

  – Jag engagerar mig aktivt för att allt det här vackra ska vara kvar, så att mina brorsbarn också kan växa upp och dela det med sina barn. Att den biologiska mångfalden inte ska trängas bort och att människor får ha nära till naturen.

  Trollskog Djurgården
  Det finns olika platser på Djurgården med vad Jenny kallar trollskog, kullriga stenar, gamla träd, mossor och grästuvor.
  Var kommer din drivkraft ifrån?

  – Det kanske låter klyschigt, men jag drivs av kärleken till det levande, fascinationen av att möta varelser av andra arter och ta del av deras liv. Och att vilja dela det och skydda det.

  Vilka är dina favoritplatser i Stockholm?

  – Jag har en särskild plats i hjärtat för Ladugårdsgärde med sin artrika äng, historiska spår från vikingarna, kungligheter, bönder, och sånglärkorna som sjunger över ängen om somrarna. Ekhagar, fågelsjöar och trädsamlingen på campus är några till favoritplatser. Listan kan göras lång!

  Hur ser du på framtiden, din egen verksamhet och resandet i stort?

  – Nationalstadsparken fyller 25 år i år, och jag tror att fler kommer att upptäcka alla de fantastiska upplevelser den erbjuder, och att hemester och naturupplevelser kommer att öka. Många platser och arter i dag hotas av den pågående klimatkrisen. Ifall vi vill att de ska finnas kvar behöver vi ställa om, och resa på ett hållbart sätt med lågt klimatavtryck. Själv älskar jag att resa och ser alltid fram emot att upptäcka nya nytt. För mig är en resa en förflyttning. Den kan vara geografiskt kort, men göra mycket inombords. Jag längtar alltid att upptäcka nya smultronställen, i Sverige och runt knuten, men åker också gärna tåg ut i världen.

  För mer information, se hemsidan Djurgårdens ekolyx

  Text: Hanna Anfelter
  Startbild: Tove Freij/ Visit Stockholm


  Fler intervjuer med människor som brinner för hållbart resande hittar du här

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Who made your travel – möt Saleh på Zanzibar

  I samarbete med Kenzan Tours. Kenzan Tours erbjuder resor till hela världen, och har ...

  Fem tips Portugal världens bästa destination

  Fem tips till Portugal – världens bästa destination

  Portugal har för fjärde året i rad kammat hem priset som världens bästa destination ...

  5 tips på saker att se och göra i Paris

  Kärlekens stad och ljusets stad. Modets stad och broarnas stad. Kärt barn har många ...