World Ocean Day

  World Ocean Day – hållbart resande spelar roll

  Världshavdagen eller World Ocean Day firas varje år den 8 juni för att uppmärksamma havens roll och betydelse världen över. Haven producerar ungefär hälften av allt syre på planeten, och att haven mår bra är helt avgörande för vår hälsa, matförsörjning och för miljontals jobb i världen – ja för hela mänsklighetens framtid för att citera WWF. Men haven mår dåligt och behöver hjälp. Hållbart resande spelar roll. Här är sex tips på saker du kan tänka på när du reser.

  Människan är beroende av friska hav. Havet producerar hälften av syret vi andas, hjälper till att mildra klimatförändringar genom att ta upp koldioxid, förser oss med energi, mat, inkomst och kustskydd men ger oss även njutning, vila och kulturella värden. Trots det saknar 92 procent av haven skydd och vi behandlar ofta våra hav helt utan omsorg, enligt Naturskyddsföreningen.

  Inte bara i dag men årets alla dagar är det viktigt att vi lever och reser med respekt för havens välmående.

  Här är sex tips på saker du kan tänka på när du reser för att värna om haven:

  1. Minska din plastanvändning för att minimera risken att plasten hamnar i havet där den orsakar stora skador för djurlivet.

  Läs: Zero waste på resan

  2.Se till att gynna aktörer som tar ansvar för haven. Checka in på hotell som inte ligger nära stränder där sköldpaddor lägger ägg till exempel eller som har huggit ner viktiga skogsområden för att få havsutsikt etcetera.

  3.Dra ner på din konsumtion av fisk. När du äter, ställ frågor om fisken och skaldjuren är fiskad och producerad på ett hållbart sätt. Besök restauranger som serverar MSC-märkt fisk och skaldjur eller likvärdiga certifieringar.

  4.Anlita dyk- och snorkelarrangörer som har kunskap och insikt om den biologiska mångfalden och som värnar om haven, som inte lägger för ankar vid känsliga rev eller låter sina kunder röra vid korallerna och fiskarna.

  Läs om I Am Water Ocean, reseföretaget som arrangerar resor för kärleken till havet, och som donerar en stor del av sina intäkter till en ideell organisation som arbetar med att tillgängliggöra havet för marginaliserade barn som bor nära kustområden men som inte har någon koppling till det stora blå.

  5. Köp inte smycken eller andra produkter som är tillverkade av korall, sköldpaddsskal eller annat marint liv.

  6. Undvik kryssningar. Enligt tyska miljöorganisationer släpper ett ensamt kryssningsfartyg ut lika mycket föroreningar som fem miljoner bilar som kör samma sträcka eftersom de kör på den värsta sortens råolja som har upp till 70 gånger högre svavelutsläpp än diesel. Dessutom dumpar många kryssningsfartyg sitt avloppsvatten rätt ut i haven vilket direkt påverkar havens hälsa.

  Läs mer om kryssningarna baksidor här

  Tillsammans reser vi till en bättre värld.

  Bild: Drew Day/ Unsplash

   

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Masai Maara skillnad hemifran

  När resandet står still – var med och gör skillnad hemifrån

  När resandet står still drabbas natur, djur och människor som vanligtvis tack vare intäkter ...

  internationella vattendagen

  World Water Day – Internationella vattendagen 2020

  World Water Day eller Internationella vattendagen 2020. Tillgång till färskvatten är en mänsklig rättighet, ...

  Giraffen hotat djur

  Giraffen – en bortglömd gigant som hotas av tjuvjakt

  Visste du att giraffen är utrotningshotad i flera afrikanska länder? I samband med giraffens ...