Flygdebatten – därför stannar jag inte på marken

Med anledning av mitt förra blogginlägg Kan vi sluta sätta likhetstecken mellan hållbart resande och sluta flyga, och en del av de kommentarer jag fick därefter, kommer här några fler reflektioner om hållbart resande och flygets roll i det hela.

Flygdebatten jag stannar på marken.
Efter sommarens underbara tågäventyr med familjen är jag den första att välja tåg när det är möjligt. Jag drömmer om, och längtar redan efter nästa tågresa söderut. Att färdas i långsam takt, se landskapet fladdra förbi och vara fri att röra sig är något jag verkligen uppskattar med tåget.

Hela biten med att ta sig till flygplatsen, tänka på allt man packar ner, incheckning och kö i säkerhetskontrollen är andra bitar som jag uppskattar att jag slipper när jag åker tåg. Känslan av att kliva på och kliva av mitt i stadens kärna förhöjer upplevelsen, och självklart, det faktum att det är mer klimatsmart att åka tåg än att flyga gör att det är värt det alla gånger om.

Flygdebatten jag stannar på marken
Jag väljer alla gånger tåget framför flyget men jag skriver inte under på #jagstannarpåmarken.

Men jag är ingen flygvägrare och skriver inte under på att jag aldrig mer ska flyga. Jag tänker till mer och mer inför varje flygresa, och jag kommer alltid att ta tåget före flyget när jag har möjlighet, men till vissa platser är det svårt på grund av både tid och pengar. Eftersom jag arbetar med hållbar turism och vill synliggöra turismens möjligheter att bidra till positiv förändring i samhället tror jag fortfarande på flygets roll att transportera människor till viktiga platser runt om i världen.

Lösningen är inte att bara sluta med något, utan att ständigt arbeta för att hitta bättre lösningar. Göra det enklare och billigare att välja tåget framför flyget, och framförallt att flyget ska bära sina kostnader.

Vi måste göra bättre val, i allt

Hållbar turism omfattar mer än bara miljö. Det är ett samspel mellan ekologiska, sociala och ekonomiska aspekter. Med det sagt är miljön viktig och med tanke på IPCC:s rapport som släpptes förra veckan där FN:s klimatpanel hälsar ” att det krävs snabba långtgående och utan tidigare jämförbara förändringar i hela samhället” är det ett faktum att vi måste förändra vårt sätt att leva på. Överlag.

Det krävs först och främst stora politiska beslut och kraftiga samhällsförändringar men också att vi konsumenter gör vad vi kan. Vi måste minska vår konsumtion av kött, kläder och prylar. Och även flygresor. Vi måste flyga mycket mindre och bättre. Välja bort de onödiga, slentrianmässiga flygresorna och välja våra resor med omsorg och eftertanke.

Enligt miljöprofessorn Johan Rockström visar forskningen att mat är den enskilt största utsläppskällan av växthusgaser, den enskilt största konsumenten av färskvatten och den enskilt största orsaken till övergödning. Så vill du göra en insats för klimatet, ät mer grönt såväl hemma som när du reser.

Min ambition att leva så hållbart som möjligt gör att jag väljer tåget när jag ska resa inom Sverige, och om möjligt även runt i Europa. Jag förstår inte de som flyger mellan Stockholm och Göteborg när du tar dig med tåg från den ena stadens centrum till det andra på endast drygt tre timmar. Samma sak med resor mellan Stockholm och Malmö, eller Köpenhamn för den delen. Men det finns destinationer som fortfarande bara kan nås med flyget och som behöver turismen, och därför tror jag inte på ett flygförbud. Inte än i alla fall, men man ska aldrig säga aldrig.

Resor ger nya perspektiv

Sanningen är att jag älskar att resa, och jag tror på att resandet för med sig något gott. Jag tänker ständigt på resor jag har gjort, och resor jag ska göra. Det finns få tillfällen då jag känner mig så levande och fri som när jag befinner mig på resande fot. Alla nya dofter, människor, bilder, sätt att leva på. Världen krymper och jag ser mig som en världsmedborgare.

Förståelsen för hur vi alla hänger ihop, delar på en och samma planet och måste hålla sams för att klara vår överlevnad, blir allt tydligare när man lämnar sin lilla bubbla och ger sig ut i världen.

Vi är en mänsklighet och för att vi ska uppnå en hållbar värld måste vi mötas, lyssna och lära av varandra.

Resor öppnar ögon och ger nya perspektiv. En värld utan möjlighet att resa är en fattigare värld. Samtidigt vet jag att jag är privilegierad som överhuvudtaget kan resa, och jag är oerhört tacksam för det och tänker till varje gång jag planerar en resa.

Det handlar inte om ett slentrianmässigt resande utan att använda turismen och resandet till att göra skillnad.

När du bor på Grootbos i Sydafrika är du med och bidrar till att ungdomar från kåkstäderna lär sig ett yrke, bland annat trädgårdsodling via trädgårdsskolan Green Future, och därmed ökar sina chanser till en dräglig försörjning.
Mer kvalitet och bättre upplevelser

Lösningen är inte att sluta resa. Lösningen är att resa bättre. Uppmuntra till att resa med tåg så långt det bara är möjligt. Upptäcka mer i närmiljö. Spara långresan till speciella tillfällen. Välja researrangörer med ett hållbarhetsarbete. Åka till platser som behöver turismen, och som använder turismen som ett medel för att bevara värdefull natur, skydda djur och stötta lokalbefolkningen. Klimatkompensera. Bo hemma hos lokalbefolkningen eller på småskaliga hotell som har ett uttalat hållbarhets/miljöarbete. Ät ekologisk och närproducerad mat. Undvik plast, plocka skräp. Konsumera mindre generellt, och shoppa lokala etiska produkter från småskaliga producenter.

Överlag se till att pengarna hamnar hos lokalbefolkningen och hos människor som värnar om miljön och sociala förhållanden på plats. Resa med hjärta och hjärna! Stötta WWF, Naturskyddsföreningen, We effect eller annan organisation som bedriver ett långsiktigt arbete för en bättre värld.

Vissa menar att vi måste skuldbelägga dem som flyger, att vi står inför en total klimatkollaps där de samhällen vi flyger till kommer att förintas av klimatförändringar. Det är ett sätt att se på saken. Svart eller vitt. Men jag menar att ingenting är svart eller vitt och vi kommer ingenstans med förbud.

Flygdebatten jag stannar på marken
Turistnäringen är det största affärsområdet i världen. Genom att driva på hållbarhet inom turistnäringen och få den att erbjuda mer ansvarsfull och hållbar turism kan den vara med och bidra till en mer hållbar värld, utan att kompromissa med kvalitet och minnesrika upplevelser.

Flyget är inte alltigenom ont. Så en gång för alla. Hållbart resande innebär inte ett flygförbud. Allt handlar om hur vi använder det, hur vi ser på det och hur vi jobbar för att det ska bli bättre. Det handlar om hur ofta vi flyger, hur vi flyger och vart vi flyger. Som med allt i dag, vi måste konsumera mindre men bättre, och framförallt kunna se på saker ur olika perspektiv. Inte ensidigt stirra oss blinda på en sak.

I den bästa av världar skulle vi alla ha tid och pengar att vara långlediga flera veckor om året och kunna åka tåg över halva jordklotet. Vi är inte där än och då handlar det om att göra det bästa möjliga av det vi kan. Pekpinnar och förbud tar oss ingen vart.

Att strategiskt och långsiktigt förbättra saker, och framförallt sprida kunskap och väcka tankar om turismen och resandets roll och ansvar, det är en väg framåt till en bättre värld.

Green Love/Hanna

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Indonesiens huvudstad Jakarta i bilder

Imorgon åker jag tillbaka till Indonesien med ett lika hastigt stopp nu som då ...

Internationella kvinnodagen och tre inspirerande kvinnor

Vad passar bättre så här på den internationella kvinnodagen än att lyfta fram några ...

På upptäcktsfärd i Indonesien – tåg från Jakarta till Yogyakarta

Blank natt, indonesisk massage, tåg genom Java och ankomst till Yogyakarta. Jag är för ...