På Balis granne Lombok, i Indonesien, växer en ekoby sakta men säkert fram – Dome Village. En by av domer formade av jordens resurser, tänkta att utgöra en bas för rekreation och kreativt arbete av olika slag. Våren 2019 beräknas det hela stå klart. Då ska här finnas nio domer, ett coworking space och en restaurang som bara serverar lokalproducerad mat. Reform Travel fick en pratstund med eldsjälarna bakom projektet, Christian Göran och David Paulin.
Ekoboende Lombok Bali Indonesien.
Jag hörde talas om Dome Village på Lombok i samband med min första resa till Indonesien. En ekoby på höjden med utsikt över havet. Jag fascinerades över projektet och ville veta mer. Efter flera mejlturer fram och tillbaka ses vi på en tidig lunch sent i augusti. Vi har bestämt träff på Kafé Cirkeln i ABF-huset (där jag alltid lägger mina möten i city). Vi äter gott och samtalar om vad Dome Lombok egentligen är för något – en ekoby, ett hotell, en plats för rekreation, semesterhus? – visioner kontra verkligheten och hur allting började.
Berätta, hur började allt och vad är Dome Lombok?
CG: Det hela började med att vi ville skapa en bas dit vi kunde komma regelbundet och bara vara. Surfa, varva ner och leva nära naturen. 2012 åkte David och jag ner till Cal-Earth i Kalifornien för att lära oss att bygga domer. Sen åkte vi till Lombok och byggde vårt första testhus. Visionen är att skapa en ekoby för att främja ekoturism och hållbart byggande på en avlägsen plats i Indonesien. Jag vill jobba för en ny värld och jag gillar att kalla våra domer för ett projekt snarare än en resort, säger Christian.
DP: För privatpersoner är det som ett vanligt hotell. Domerna ägs av eldsjälar och sen hyr vi ut dem per natt eller längre tid till människor som vill komma hit och hänga på semester eller jobba. I dag står vår första dome på plats, och vi har lagt grunden för åtta stycken till. Under hösten öppnar vårt coworking space genom ett samarbete med Pura Worka, och vi har också inlett ett samarbete med reNature en holländsk icke-vinstdrivande organisation som arbetar med agroforestry, eller skogsjordbruk på svenska. Målet är att bli självförsörjande på mat och även energi och vatten, säger David.
– Allting har tagit mycket längre tid än vi hade kunnat föreställa oss. Barn och familj kom in i bilden och vi har inte kunnat vara där så mycket som vi hade tänkt, men nu har fått ihop ett bra team, lagt grunden till de övriga domerna och står äntligen inför öppnandet av en ekoby, säger Christian.
Läs också om Darmada – ekohotellet bortom allfartsvägarna på Bali
Varför Indonesien och just Lombok?
CG: Vi hade varit på Lombok några gånger och surfat och kände några vänner som redan drev verksamheter där. David som har en bakgrund inom ekobygge tänkte att husen skulle passa på ön med tanke på att de är jordbävningssäkra, men vi var så naiva i början. Vi ville göra någon slags skillnad, göra något bra. Skapa en bas där vi kunde leva off the grid, i samklang med naturen.
Vi tänkte att det bara var att åka ner till Indonesien, köpa lite mark och börja bygga. Men riktigt så enkelt var det inte visade det sig. För det första låg marken på en sluttning och det fanns det ingen väg dit så det fick vi bygga. Sen krävdes det så klart en massa pappersarbete och tillstånd som kommer med att starta företag. I dag är vägen ordentligt byggd, alla detaljer iordning och platsen säkrad, men det har tagit tid.
– Planen att bygga hotell fanns där från början, men tanken var aldrig att starta ett hotell och tjäna så mycket pengar som möjligt, utan vi ville göra skillnad på plats genom hotellverksamheten. Och ha en egen bas. Eftersom vi har lagt in pengar var det oundvikligt att skapa en affärsverksamhet, men idén är det ska vara ett center för kunskap och inte ett vinstdrivande företag. Det har minst sagt varit en resa. Det räcker inte med ha en vision, det måste finnas medel att förverkliga visionen, där pengar är ett nödvändigt ont för att komma framåt, säger Christian.
DP: Det är en utmanande process att bygga företag. Christian och jag har idén och visionen, men det krävs ett team för att komma framåt där alla gör det dem är duktiga på och tycker är roligt. Den första som kom med var Sanne. En kille från Holland som när vi sågs för första gången berättade om sina visioner och drömmar och vi insåg att det var precis vad vi behövde. Han fick in designtouchen och höjde allt till en ny nivå. Han åkte ner till Lombok, byggde om testhuset och gjorde det större. Han kunde fixa 3D- ritningar som visualiserade vår vision och det är han som har ritat upp de fina skisserna av byn och domerna så att folk förstår vad det är vi håller på med, berättar David och fortsätter:
– Sedan dess har fler kommit med. Gazhal, en iransk-brittisk projektledare och arkitekt, Anna Karin som jobbar med marknadsföring, Edy, en ingenjör från Bali, Juli från Lombok som gör sugrör av bambu och så Niel, mannen bakom Pura Worka, vårt coworking space, som nu är vår VD.
– David och jag är runda som personer, Niel är fyrkantig och strukturerar upp allting, så nu börjar det hända magi, flikar Christian än. Vi har hållit på och jobbat med det här så länge så nu vill jag bara att vi ska kunna öppna och dela med oss!
Vem köper?
– Bekanta, vänner. Människor med en pott pengar som vill göra något vettigt med dem, säger David.
Hur byggs domerna?
– David är domernas konung, säger Christian med ett leende.
– Med gamla rissäckar och en ståltråd, berättar David. Du fyller rissäckarna med en blandning som man måste testa först i förhållande till klimatet, men i stort sett är det grus, sand, jord och kalk. Det ska vara blött till den punkten att du kan trycka ihop blandningen med händerna. Sen ritar du en ring och börjar stapla rissäckarna i formen av en dome. Det tar sex till åtta veckor att få upp strukturen på huset. Allt material kommer från lokal mark. De bränner kalken en kilometer från oss. Vi bygger med gravitationen vilket gör att de kommer att stå för evigt. Det blir betydligt mindre skit efter våra hus, inga kemikalier som sipprar ner i jorden, berättar David.
Hur är relationen med lokalbefolkningen?
– De gillar oss, säger både unisont. Vi vill inte bara komma in och köpa upp mark till vrakpris och sen tjäna pengar. Utan vi ville köpa mark och på lång sikt förbättra den och göra den vackrare. Det var en viktig grej. Lokalbefolkningen har förstått det och gillar oss, fortsätter Christian och David fyller i: De ser att vi håller på och skapar något bra som också gynnar dem. Det saknas överlag kunskap om hållbarhet, ekologisk odling och eller återvinning. Vi vill lära ut hållbart jordbruk och visa dem bättre alternativ, också vad gäller byggteknik och hur man bygger jordbävningssäkra hus.
– För ett tag sedan drabbades Lombok av ett vulkanutbrott och många blev hemlösa. Tillsammans med representanter från staten och militären jobbar hela vårt team just nu med att bygga domer i det jordbävningsdrabbade området, säger David och fortsätter:
– En del av visionen med Dome Lombok är att arbeta på ett schyst sätt med lokalbefolkningen. Det finns en symbios. De gillar oss. Det förekommer en hel del korruption och polisen kan vara ganska jobbig med västerländska företag, men vi fick nyligen reda på att några lokalbor hade gått till polisen och bett dem att inte vara på oss för att vi är ett gäng som försöker göra rätt för oss. Ett väldigt fint kvitto på att de uppskattar det vi gör.
Var kommer hållbarhetsdrivet ifrån?
DP: Friheten i att kunna vara självförsörjande på mat, el och vatten. Leva off the grid och inte bli beroende av att haka på ekorrhjulet.
CG: Processen i sig är det som är målet. Att ha en idé om att man vill göra skillnad. Gå från idealist till realist med erfarenhet och därifrån kunna utvecklas och lära sig mer.
Lunchen går mot sitt slut och jag ställer en sista fråga till Christian.
Om fem år, vart är ni då?
– Om fem år är Lombokprojektet så pass etablerat. Gäster kommer och går. Det kreativa centret rullar. Någon kock kommer och gästspelar. Vi har fått flera förfrågningar och håller på med två nya dome-projekt. Ett i Indien och ett i norra Marocko, säger Christian med övertygelse i rösten.
Blir du nyfiken på Dome Lombok och vill veta mer, kika in på deras hemsida: dome-lombok.com
Text: Hanna Anfelter
Bilder:@ Dome Lombok
Editors Note: Christian Göran bjöd på lunchen, dagens vegetariska inkl kaffe och surdegsbröd.
Show Comments (0)