Who made your travel – möt Saleh på Zanzibar

I samarbete med Kenzan Tours.

Kenzan Tours erbjuder resor till hela världen, och har lokal personal på plats som hjälper gästerna att känna sig som hemma. På den vackra ön Zanzibar utanför Tanzanias kust är det Saleh Hassan Ali som sköter ruljansen. Tack vare ett samarbete med Kenzan Tours har han kunnat bygga upp ett företag som hjälper gästerna med transport och att boka utflykter och aktiviteter. Möt honom här och ta del av hur hans vardag ser ut som ground handler på Kenzanibar tours på Zanzibar.

Tack vare samarbetet med Kenzan Tours har Saleh Hassan Ali kunnat starta egen verksamhet som tar emot gäster på Zanzibar, och hjälper dem att upptäcka öns genuina ansikte, bortom turistfasaderna.

Berätta, vem är du?
– Mitt namn är Saleh Hassan Ali. Jag bor på Zanzibar, är tredje barnet i en syskonskara av fem. Jag har en högskoleutbildning och är gift.

Vad jobbar du med?
– Jag är chef för Kenzanzibar tours, en turistverksamhet som har funnits på Zanzibar sedan 2016. Jag har jobbat med Kenzan Tours i fem år nu och tack vare vårt samarbete har jag kunnat bygga upp mitt företag här på Zanzibar. Kontoret ligger i Nungwi på Zanzibar och jag har i dag tre anställda, två chaufförer och en assistent på kontoret.

Berätta lite om en hur en vanlig arbetsdag ser ut?
– Som ansvarig för våra gästers transport och bokning av lokala aktiviteter är det oftast fullt upp. Jag tar hand om turisterna som kommer hit, ser till att de har det bra och är nöjda med vår service.

Kenzanzibar Tour tar emot gästerna på Zanzibar och hjälper dem med transport och att boka lokala aktiviteter.

Vad är det bästa med jobbet?
– Det bästa med jobbet är att möta alla kunder, prata med dem, utbyta kunskap och lära mig nya ord från dem!

Varför valde du att arbeta med turism?
– Jag valde att arbeta inom turismen på grund av mina drömmar. Jag vill att människor ska upptäcka och lära känna mitt land och jag vill hjälpa min regering att få in pengar från turismen. Jag vill att fler resenärer ska välja Zanzibar som resmål så att vi i vår tur får möjligheten att resa och upptäcka andra länder, lära oss nya saker och få nya perspektiv som vi kan ta med oss tillbaka till Zanzibar.

Vad tycker du bäst om med Zanzibar?
– Kulturen och naturen! Här finns underbara stränder och rik kultur. Zanzibar är födelseplatsen för Swahilispråket, det är kryddornas ö och här finns mängder med färsk tropisk frukt och fisk. Vattnet är klart och varmt och det råder en härlig avslappnad stämning på ön. Alla är vänliga och hjälpsamma och stolta över att komma från och bo på Zanzibar. Vi håller ihop och ser på varandra som en enda stor familj.

Hur ser du på turismens roll på Zanzibar?
– Turismen är viktig för att skapa jobb och sysselsättning för lokalbefolkningen. Den skapar ett utbyte kulturer emellan och drar in pengar till den lokala ekonomin. Turismen har också en bevaranderoll att spela. Naturen och kulturen lockar hit turisterna och därför måste vi ta hand om det på bästa sätt för att inte förlora attraktionskraften i densamma.

Saleh valde att arbeta inom turismen för att kunna visa resenärer hans hemland och för att med hjälp av turismen kunna bevara och skydda öns vackra natur och kultur.

Vad är ditt bästa tips för att upptäcka det genuina Zanzibar?
– Mitt bästa tips för att upptäcka Zanzibar är att åka iväg på en heldagstur med Safari blue, en utflykt till havs med en traditionell segelbåt i trä, en dhowa. Turen utgår från Fumba på sydvästra delen av ön och tar dig med ut till naturreservatet Menai Bay där tiden tillbringas med att snorkla och bada i det kristallklara vattnet. Till lunch dukas det upp en traditionell barbecue på skaldjur, fiskade i enlighet med Chumbe Islands riktlinjer kring hållbart fiske. Därefter följer en smakprovning av exotiska frukter och mer bad. På seglatsen tillbaka till Fumba är chansen stor att ett delfinstim dyker upp som hoppar i vattnet. Båten håller alltid ett respektabelt avstånd för att inte störa djuren och ibland kan gästerna till och med få simma med delfinerna om de är på humör!

För mer information om Kenzan Tours och resor till Zanzibar se hemsidan: kenzantours.se

Inlägget är en del av en intervjuserie, skrivet i samarbete med Kenzan Tours. Det här är det första av fem i en serie med personer inom Kenzan Tours.

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Kajak Linda Staaf Woods and Water

Intervju med Linda Staaf bakom Woods and Water

Linda Staaf är en driven friluftsälskare som brinner för lokal samverkan, uteliv och hållbarhet. ...

sebastian boudet

Sébastien Boudet – äta bra mat är en värdering

Sébastien Boudet är bagaren som vill reformera brödätandet och bakandet i Sverige. Från att ...

Orangutangerna på Borneo behöver hjälp – din resa gör skillnad

I betalt samarbete med Kenzan Tours Borneo är världens tredje största ö med ett ...