Jennie Dahlen tips japan lagningstekniker

  Lagningsexpertens tips och intryck från en Japanresa

  Jennie Dahlén är lagningsexperten som brinner för hållbart mode. Nyligen var hon i Japan för att kika på, och lära sig mer om japanska lagningstraditioner. Här delar hon med sig av några tips och intryck från resan.

  Jennie Dahlen japan tips

  Hej Jennie, du har nyss varit i Japan, berätta hur var det?

  – Åh, det var en fantastisk upplevelse! Japan har varit ett drömresemål för mig länge och förväntningarna var skyhöga. Jag hade sökt och fått ett stipendium för att kika närmare på japanska lagningstraditioner och lära mig mer om broderitekniken sashiko som jag inspireras av när jag lagar kläder.

  sashiko lagningsteknik jennie dahlen tips japan
  Sashiko är en japansk broderiteknik med tusenåriga rötter. Namnet betyder små stygn på japanska. Tekniken används för att lappa och laga kläder, och bygger på filosofin att ta fram det vackra i det gamla.
  Var i Japan var du?

  – Vi tillbringade mest tid i Tokyo där vi besökte butiker som integrerat lagning i sin produktion och i sitt sortiment. Vi gick också på museum, konstutställningar och workshops. Men en stor del av upplevelsen var att bara vara i den här megastaden som fungerar så bra!

  Några kortare avstickare från city blev det. Jag gjorde ett studiebesök hos en organisation som driver ett ”open space” som heter Circular Yokohama, en dryg halvtimmes tunnelbanefärd från Tokyo. Men den absolut bästa upplevelsen på resan var en tvådagarskurs i indigofärgning i bergen utanför Fujino. Där bodde vi hos ett par i deras traditionella hus och verkstad. Att gå på kurs och workshops på resa är verkligen ett toppensätt att lära känna människor och lära sig mer om kulturen.

  Vi besökte också Kyoto som har en helt annan karaktär än Tokyo. Här såg vi de vackraste trädgårdar jag skådat, besökte bambuskogar och tempel. Jag gick på en workshop på Sashiko lab som jag verkligen hade sett fram emot.

  jennie dahlen tips japan kyoto
  Japan har länge varit en drömresemål för Jennie Dahlén. Tack vare ett stipendium åkte hon till Tokyo och Kyoto för att lära sig mer om japanska lagningstekniker och traditioner.
  Kan du dela med dig av några favoritadresser i form av mat och dryck, lokala butiker?

  – I Tokyo blev vi guidade av min kompis Mika som bor där sedan några år. Hon tog oss med på små izakayas med japanska menyer som vi aldrig hade hittat till själva och som jag inte skulle hitta tillbaka till heller. Men våga glänta på de fina ”noren”-gardinerna som hänger för många restauranger!

  För den som är intresserad av japansk textil så kan jag tipsa om klädmärket Kuon Tokyo vars flaggskeppsbutik ligger gömd på en bakgård i Harajuku.
  Kapital som har butiker på flera ställen och Japan Folk Crafts museum som har en liten fin samling av kimonos och andra traditionella textilier.


  Jennie Dahlén har skrivit böckerna Slow Fashion – din guide till smart och hållbart mode och Klä barnen – växa, ärva, fixa, laga, en bok om barnkläder. Jennie håller också lagningskurser och hjälper företag med deras hållbarhetsarbete. Läs mer om henne här.  

  Om du reser till Kyoto, läs det här innan!

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Kajak Linda Staaf Woods and Water

  Intervju med Linda Staaf bakom Woods and Water

  Linda Staaf är en driven friluftsälskare som brinner för lokal samverkan, uteliv och hållbarhet. ...

  Intervju med Inka Gurung från Far Away Adventures

  Inka Gurung driver en småskalig resebyrå med fokus på resor till Nepal, men även ...

  Intervju med Richard Lindberg bakom One Planet Rating

  Förändra resebranschen genom konsumentmakt. Det tror Richard Lindberg på, entreprenören bakom den nya ratingsajten ...