julklappstips hållbart resande

Årets julklapp – 7 tips på julklappar till den medvetna resenären

Julen står åter för dörren och årets julklapp är utsedd. I år kommer det stickade plagget ligga under granen om trenden bestämmer. Andra klimatsmarta och hållbarare tips till den som redan har allt kommer här. Smarta tips för den som gillar hållbart resande.  

Årets julklapp och andra tips. Här är sju tips på klappar att lägga under granen till den medvetna resenären.

årets julklapp stickade plagget
Årets julklapp är en analys av rådande samhällstrender och en spegling av svenskarnas aktuella och /eller framtida konsumentbeteenden. I år, 2022, är det hemstickade plagget utsett till årets julklapp av HUI. Ett perfekt julklappstips till den som bryr sig om hållbart resande. Bild: HUI
Det (hem) stickade plagget

Vantar, halsduk, mössa eller en värmande tröja. Årets julklapp är det stickade plagget som du helst ska ha stickat själv, men om du inte kan eller hinner, ber du någon snällt att sticka åt dig eller köper på någon av landets second hand-butiker. Då är du också med och stöttar viktigt biståndsarbete världen över. En win-win. 

En återanvändbar vattenflaska 

Tiden att köpa vatten på flaska är sedan länge förbi och det enda som gäller i dag är en återanvändbar flaska. I alla fall om du är en medveten resenär. Det finns massor med alternativ på marknaden, bland annat Hydroflask.

Med sin nätta och smala form är den isolerade flaskan smidig att ha med sig på reseäventyret. Den rymmer cirka 60 cl vätska och håller den kalla drycken kyld i 24 timmar och den varma drycken varm i 6 timmar. Finns i flera olika färger, med olika lock och ett praktiskt handtag. Cirkapris: 449 kr

årets julklapp tips medvetne resenären
Bivaxljus är både vackra och doftar gott när de brinner då ger ifrån sig en behaglig honungsdoft som också renar luften från damm och partiklar. Bild: Beatrice Garvey/Svenska Bivaxljus
Bivaxljus

Tända ljus hör vinter och julen till, och kring den här tiden på året bränner svenskarna tusentals ljus. Tyvärr tillverkas flera ljus av paraffin som består av fossila bränslen och som släpper ut en massa koldioxid. Bivaxljus däremot är klimatneutrala och ger ifrån sig en behagliga honungsdoft när de brinner och sägs rena luften från damm och partiklar.

Dessutom är ljusen ”zero waste” då de inte har någon aluminiumform runt sig. Köper du svenska bivaxljus från Öland är du med och stöttar svensk biodling och bidrar till att stärka ekosystemet.
En påse med tio värmeljus och en glashållare, cirka pris 165 kr

Kåsa till uteäventyret

En större kåsa kan användas både som mugg till kall och varm dryck samt som tallrik till utematen. Det finska familjeföretaget Kupilkas tillverkar produkter för uteliv, lika stilrena som praktiska. Produkterna är tillverkade av Kupilkas egen naturfiberkomposit – hälften plast och hälften trä – från finska certifierade skogar. Både produkterna och materialet tillverkas av Ekoenergy i Finland.
Kupilka classic kåsa, cirkapris 180 kr

kåsa julklappstips hållbara resenären
En kåsa från finska märket Kuplika exempelvis är en perfekt följeslagare på uteäventyret och resan. Den funkar lika bra som mugg som tallrik för favoritsoppan.
Boken Resenärens makt

Resenärens makt är tänkt som en praktisk guidebok att ta med på sina resor. Med utgångspunkt i att resor i grunden är bra vill den hjälpa resenären att fatta välgrundade, kloka beslut som förhoppningvis leder till ett mer hållbart resande. Alla som reser har makt, makt att påverka sin resa till att lämna positiva avtryck, såväl som negativa. Men det vet man inte vet kan man inte heller förändra. Boken går igenom går igenom flera aspekter av resandet, och är skriven av Linda Vismer som står bakom bloggen Resa medvetet.
Cirkapris: 249 kr

Den ätbara klappen

Hemgjord müsli, hembakat bröd, skorpor och kakor. Egenkokt sylt, marmelad och saft. Få saker slår den ätbara julklappen tillagad med kärlek och omsorg. Har du ingen möjlighet att baka, sylta och safta själv, hittar du med fördel välsmakande produkter gjorda på lokala, ekologiska råvaror på någon av de många julmarknaderna som pågår runt om i landet i advent- och juletider.

julklappstips hållbart resande
Hemkokt sylt och marmelad, hembakta skorpor och kakor. Den ätbara klappen är perfekt att ge bort i julklapp för den som inte vill bidra mer konsumtionshets. Bild: Rob Wicks/Unsplash
Presentkortet

Restaurangupplevelse, hotellnatt, spabesök eller guidad tur – med ett presentkort är möjligheterna oändliga och det är bara fantasin som sätter gränser. I en tid då de flesta har det mesta är det alltid uppskattat att få unna sig en trevlig upplevelse, på hemmaplan eller en kortare resväg bort.

 

Psst… Fler tips på klappar och presenter till den medvetne resenären hittar du här: Årets julklapp är både klimatsmartare och hållbarare


Startbild: Denise Johnson/Unsplash

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

10 svemestertips

10 svemestertips från norr till söder

Tio svemestertips från norr till söder. Hållbart resande är inte begränsat till resor i ...

bidra till en bättre värld julklapp resor

Årets julklapp – resor som bidrar till en bättre värld

Årets medvetna julklapp är ett bidrag till en bättre värld. Precis det som hållbart ...

Hållbart resande – Resa hållbart med barn

Att resa med barn handlar i grund och botten om att våga. Niklas Kämpargård ...