Diktaturkompensera din resa

  Diktaturkompensera din resa – från klimatkompensering till diktaturkompensering

  Vips så blev det vinter och svenskarna bokar resor till värmen. Egypten, Dubai, Thailand, Zanzibar. Flera av vinterns populära resmål – icke att förglömma Qatar, värdlandet för årets fotbollls-VM – är diktaturer där människor lever med inskränkta rättigheter och semesterpengarna riskerar att hamna i auktoritära regimers händer. För att stötta demokratiarbetet världen över, lanserar människorättsorganisationen Civil right defenders verktyget diktaturkompensera. ”Målet är inte att få turister att sluta åka utomlands men att få fler att reflektera kring vart man åker och var ens pengar kan hamna”, säger organisationen. 

  Diktaturkompensera din resa. Demokratin världen över är på tillbakagång. 70 procent av världens befolkning lever i en diktatur och omkring hälften av världens länder är auktoritära, enligt forskningsinstitutet Varieties of Democracy (V-dem). Vissa av länderna är också populära resmål. Innan pandemin reste närmare 1,6 miljoner svenskar till en diktatur, vilket motsvarar mer än var tionde fritidsresa det året, enligt Resebarometern 2019 och statistik från TUI visar att 2 av 5 av vinterns mest bokade resor går till en diktatur.

  Läs också: Alla har ett ansvar när de väljer resmål

  – Utvecklingen i världen går åt fel håll och andelen människor som lever i diktaturer blir bara fler. Vi behöver göra allt vi kan för att stötta de modiga människor som står upp mot auktoritära regimer och kämpar för demokrati. Därför inför vi nu ett nytt sätt att stötta arbetet för demokrati genom att möjliggöra för en diktaturkompensation när du reser till auktoritära platser, säger Anders L Pettersson, exekutiv chef på Civil Rights Defenders i ett pressmeddelande. 

  diktaturkompensera dubai
  Demokratin är på tillbakagång och hälften av världens länder är autoritära. Vissa av länderna är också populära resmål. Som Dubai exempelvis. För att stötta demokratiarbetet i världen lanserar människorättsorganisationen ett verktyg som erbjuder resenärer att diktaturkompensera sin resa.
  Diktaturkompensera på samma sätt som vi klimatkompenserar

  Syftet med diktaturkompensationen är att stötta demokratiarbetet i auktoritära länder, varav flera är populära resmål, men också till att öka medvetenheten om situationen för mänskliga rättigheter i de länder vi reser till. Målet är inte att få turister att sluta åka utomlands men att få fler att reflektera kring vart man åker och var ens pengar kan hamna. Organisationen önskar att fler privatpersoner och företag börjar diktaturkompensera på samma sätt som de i dag klimatkompenserar.

  Om fler diktaturkompenserade skulle de demokratiska krafterna bli starkare. Det skulle hjälpa människorättsorganisationer att stötta fler människor som lever i förtryck och driva på för att hålla diktatorer till svars för sina handlingar, säger Anders L Pettersson, på Civil Rights Defenders i pressmeddelandet.

  Verktyget är baserat på forskningsinstiutet V-dems index över auktoritära länder i världen. Dubai, Qatar, Zanzibar, Egypten, Kuba, Vietnam är några av de 90 länder som finns med. Ju mer auktoritärt ett land är desto högre kompensation genererar vistelsen. Resans längd samt en genomsnittlig dagsbudget bestämmer därefter den totala kompensationen. 

  Läs också: Guiden till hållbart resande


  Bilder: Civil Right Defenders

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Corona resor

  Corona och resor – coronaviruset sätter resandet på paus

  Spridningen av coronaviruset ökar och sätter resandet på paus. Även om läget har stabiliserats ...

  Resetrender: så reser vi 2018 enligt Resiabarometern

  Inspirerande boenden och kulinariska äventyr, minibreaks, kulturella upplevelser och att få vara bortkopplad och ...

  Är vi villiga att resa annorlunda post covid 19

  Är vi villiga att resa annorlunda i en post Covid-19 framtid?

  Resandet står mer eller mindre still och resebranschen blöder. Mitt i krisen blickar vi ...