Årets julklapp

  Årets julklapp är både klimatsmartare och hållbarare

  Trangiaköket är framröstad som årets julklapp, ett tecken på att fler upptäcker friluftslivet och hittar ut i skog och mark. Här är fler tips på mer klimatsmarta och hållbara saker att lägga under granen till sina nära och kära.

  Årets julklapp. Rensa haven från plast, skydda Sveriges skogar, läs om starka kvinnor och främja schysst mode. Årets julklappar andas klimatsmart och hållbarhet. Här är fem tips!

  Läs också: Klappar (presenter) till den hållbara resenären

  Begagnade Funktionskläder

  Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Friluftslivet blir mycket behagligare med rätt kläder på kroppen. Men rätt kläder betyder inte per automatik nya. Hos REadventure, en nyöppnad premium secondhand-butik hittar du funktions- och outdoorkläder från välkända varumärken för både herr, dam och barn.

  Butiken finns än så länge bara i Stockholm men de planerar att öppna en webbutik. De tar också emot kläder som de säljer på kommission.
  REadventure, Västermalsgallerian Stockholm
  re-adventure.com

  Årets julklapp
  Naturens dragningskraft ökar och fler och fler hittar ut i skog och mark. Kitta dig rätt för skogsäventyren med en jacka eller byxa som varit med förr.
  Armband som rensar haven från plast

  Plastföroreningar är en stor utmaning i dag och om inget görs riskerar det att finnas mer plats än fisk i haven 2050. Clean Sea vill göra skillnad för havets djurliv vilket de gör genom att ta bort skräp ur havet och från kustlinjen på västkusten. Målet är att rensa haven på 10 000 kilo plast. Städningen finansierar de med hjälp av en armbandsförsäljning. Handtillverkade av bomullsband i Sverige. För varje armband som säljs, tar de bort 1 kilo skräp från havet.
  Pris cirka 159 kronor.
  cleansea.co

  Årets julklapp
  Världens hav fylls med plast i en rasande takt och skadar djurlivet. Genom att köpa ett Clean sea-armband är du med och bidrar till städningen av ett kilo plast.
  Tidlöst mode

  A New Sweden är ett relativt nytt klädmärke som erbjuder tidlösa ullplagg tillverkade i Sverige, på ull från Sverige. Plagg som ämnar att hålla en livstid. Oavsett om du bor i staden eller på landet håller du dig varm och snygg i en klassisk tröja från kollektionen som växer med endast ett plagg om året. Slow fashion som bäst.
  Pris från 3 450 kr.
  anewsweden.com

  Årets julklapp
  Modeindustrin är en smutsig industri både vad gäller miljöföroreningar och sociala villkor. Fler och fler företag arbetar för en förändring, exempelvis A new Sweden som tillverkar få plagg gjorda på svensk ull.
  En läsupplevelse

  Böcker tar oss med på äventyr utan att behöva lämna en plats fysiskt. Bäst är när de bjuder på en stark läsupplevelse kopplat till resor och naturen.

  Ett jävla solsken

  Ett jävla solsken är en biografi om Sveriges första kvinnliga undersökande reporter Ester Blenda Nordström. Vi får bland annat följa med henne till Småland där hon lever som piga i Småland under dold identitet, till Lappland där hon lever ett halvår med samer i Lappland och när hon reser som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter i USA. En stark läsupplevelse författad av Fatima Bremmer om en kvinna vars banbrytande reportage förändrade den svenska journalistiken.

  Där kräftorna sjunger

  Där kräftorna sjunger handlar om en liten flicka som växer upp ensam i träskmarkerna utanför North Carolina. Utan någon vuxen är hon lämnad åt sitt eget öde och träden, fåglarna och livet under ytan blir hennes bästa vänner. Boken, som blev årets mest sålda bok i USA 2019, berättar en spännande historia men den största behållningen är den storslagna hyllningen till naturen. Skriven av Delia Owens.

  Svemester vinter

  Dröm dig bort till vinteräventyr i vårt avlånga land. Tillbringa en natt under stjärnorna, spana efter norrsken, vandra på signaturleder, laga mat över öppen eld. Niklas Kämpargård som sedan innan skrivit bland annat Svemester och Resa med barn, bjuder i den här boken på tips och inspiration på upplevelser i Sverige. På vintern.

  Årets julklapp skogen
  Årets julklapp kan vara ett gåvobevis som på ett eller annat sätt skyddar Sveriges skogar.
  En gåva som skyddar skogen

  Den svenska skogen debatteras alltmer livligt i dag. Vi har en bild i Sverige av att vi har mycket skog men i själva verket är fullt av trädplanteringar och kalhyggen främst i norr. Utanför naturreservat och nationalparker är bara 12 % av vår skog äldre än 120 år och enligt skogsbiolog Mats Karström finns det bara 10 procent gammelskog kvar i vårt land, det vill säga skog som aldrig har varit avverkad. Vi tittar ofta åt andra länder och fördömer exempelvis skogsskövlingen i Amazonas eller Indonesien när vi i själva verket är lika illa om inte sämre. Den skog vi har kvar måste få stå kvar.

  Organisationer som Skydda Skogen, Naturarvet, WWF och Naturskyddsföreningen kämpar för att skydda våra skogar. Ge bort ett gåvobevis och var med och bidra till skogsskyddet.

  Text: Hanna Anfelter
  Startbild: David-olivier-gascon/Unsplash


  Pssst.… återanvänd papper och tyger av diverse slag när du slår in dina klappar!

   

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Hållbar semester – några enkla tips

  Semestern står för dörren och du är i färd med att packa inför härliga ...

  Hållbart badmode

  Sommarvädret håller ett stadigt grepp om Sverige just nu och vi drömmer om solstänkta ...

  Tips på saker att göra när fysiska resandet är satt på paus

  Tips på saker att göra när resandet är satt på paus

  När det fysiska resandet är satt på paus tar vi tillfället i akt och ...