Köpenhamn: Tre restaurangtips från lyx till budget

  Köpenhamns restaurangscen är vida känd, främst tack vare Noma. Men det finns såklart fler intressanta restauranger som fokuserar på lokala, ekologiska råvaror och genuina matupplevelser. Här är tre restaurangtips i Köpenhamn från lyx till budget.

  Entre Geranium restaurangtips Köpenhamn
  Geranium ligger intill Fallaedsparken och har tre Michelinstjärnor. En riktigt lyxmatupplevelse med andra ord.
  Lyx: Geranium

  Åtta våningar upp, i en kontorsbyggnad granne med Oesterbro fotbollstadium, ligger Geranium, Danmarks första och enda trestjärniga Michelinrestaurang. En oväntad plats för en stjärnrestaurang, men sekunden man kliver ur hissen och in i Geraniums värld glömmer man omgivningarna och dras rätt in i matens och konstens värld. För ett besök på Geranium är lika mycket en konstupplevelse som en matupplevelse. Den relativt lilla lokalen som går i grått och vitt, rymmer ett tiotal runda bord och moderna designstolar. De rena färgerna och den strama inredningen till trots, känns lokalen varm och präglas av en informell atmosfär. Ena långsidan är helt i glas och bjuder på en makalös utsikt över Köpenhamn och Fallaedparken.

  – Vid klara dagar kan man se över till Sverige”, berättar servitören som visar oss till bordet.

  Naturen en del av upplevelsen

  Tanken är att gästerna ska kunna följa årstiderna via parkens trädkronor, att naturen ska vara en del av upplevelsen. För Geranium, med Rasmus Kofoed vid rodret, spelar med det som naturen har att ge. Köket är nordiskt, baserat på lokala råvaror, och anpassat efter säsong, något som avsmakningsmenyerna vittnar om. Kvällens ”the Geranium automn universe”, består av 26 rätter, fördelade på sex aptitretare, sju huvudrätter, fyra efterrätter och avslutningsvis små sötsaker till kaffet. 26 till antalet kan låta mycket, men tro mig, storleken på rätterna, presentationen och smaken gör att man med lätthet får i sig allting.

  Servicen är snabb och man behöver aldrig vänta länge på nästa rätt, den ena mer häpnadsväckande än den andra. Maten är komponerad på en bädd av naturens råvaror. En av signaturrätterna, de gyllengula, tunna lövchipsen som doppas i en sås gjord på valnötsolja, rågvinäger, majonnäs och jordärtskocka, är upplagda på en bädd av mossa. Ostronen gömmer sig bland sjögräs och sjöborreskal. De gröna ”dillstenarna” ligger omlott med svarta, välsvarvade stenar och brödet serveras tillsammans med en skål säd.  Och på det spåret fortsätter det menyn igenom. Vid ett tillfälle bjuds man in i köket för att bli serverad en av rätterna ståendes vid ett bord samtidigt som man får chansen att titta på när tallrikskonsten komponeras med en minutiös noggrannhet.

  Sista rätten som kort och gott kallas för ”avslutningen”, bärs ut av fem kockar som dansar ett varv runt bordet innan de synkroniserat ställer ner tallrikarna på bordet. En fyndig avslutning på en minnesvärd kväll.
  geranium.dk

  Maträtt Geranium restaurangtips Köpenhamn
  Geraniums rätter är komponerade på en bädd av naturens råvaror.

   

  Mellan: Ködbyens Fiskmarknad

  I Köpenhamns trendiga gamla slakthusområde på Vesterbro ligger Köttbyns Fiskmarknad. Lite motsägelsefullt namn för här är det fullt fokus på fisk och skaldjur, även om en och annan kötträtt hittar in på menyn. Det går även bra att vara vegetarian. Menyn ändas dagligen och grundprincipen är att allt som menyn erbjuder ska vara så hållbart som möjligt. Handplockade skaldjur, vildfångad lokal fisk och lokala, ekologiska grönsaker. Inredningen är industrichic med gamla dörrar som avskärmare och servicen snygg och trevlig. Första året förärar Bib Gourmand Michelin restaurangen med en utnämning, och gör så tio år på raken sedan dess för vällagad mat till ett rimligt pris.
  fiskebaren.dk

  Ostronöppning Fiskebar restaurangtips Köpenhamn
  Kodbyens Fiskebar serverar fisk och skaldjur av högsta kvalitet. Och kockarna är mästare på att öppna ostron.

   

  Budget: BistroBob

  I samma kvarter som Fiskmarknaden ligger den ekologiska restaurangen Bob Bistro. Allt de serverar är i princip ekologiskt och de strävar efter samarbeten med fokus på hållbarhet, socialt ansvar och återvinning. Vattenflaskorna och glasen består av gamla vinflaskor, de samarbetar dagtid med ett kreativt kontorskoncept och på kvällarna hittar sällskap av olika de slag hit för att äta och dricka gott tillsammans. Hit passar det att komma för såväl en morgonkaffe, som lunch, eftermiddagsfika, after work eller middag.
  bobbistro.dk

  BoBistro
  I Köpnehamns trendiga matkvarter Kodbyen på Vesterbro ligger ekologiska bistron BOB. Allt de serverar är nittio-hundra procent ekologiskt.

  Text och Bild: Hanna Anfelter
  Startbild: Geranium

  Fler tips till Köpenhamn hittar du här, bland annat ett hotell och en kul aktivitet för en schyst weekend i den danska huvudstaden.


  Editors Note: Besöket på Geranium gjordes 2015 i samband med en pressresa för tidningen RES. 

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Guide mat Sörmland Ändelbo gård

  En matigare guide till Sörmland där maten står högt i kurs

  Gårdsbutiker, kaféer och restauranger i ombyggda bruk. Sörmland stoltserar med ett rikt matutbud bland ...

  Gotthards krog i Umeå- Årets hållbara restaurang

  Gotthards krog har blivit utsedd till Årets hållbara restaurang av nätverket Hållbara restauranger, ett ...