Nu. Hållbarheten kan inte vänta.

  Hållbar turism, ekoturism, ansvarsfull turism, kalla det vad du vill så länge vi är överens om en sak. Resor och turism ska gynna det lokala samhället och lokalborna, bevara djur och natur och den biologiska mångfalden och bidra till ett bättre samhälle. Den ska vara en motor för positiv förändring och hjälpa till att uppnå de 17 Globala utvecklingsmålen och Agenda 2030. Det bästa av allt. När resan sker på ett hållbart sätt får du också en mycket rikare och mer minnesvärd upplevelse.

  Hållbarheten kan inte vänta. I den bästa av världar skulle det inte finnas ohållbara alternativ men det gör det. Tyvärr alltför många. I dag är det fortfarande lättare att göra fel än att göra rätt. Samhället snurrar runt i det kapitalistiska spåret, företag värderas efter hur mycket vinst de gör snarare än samhällsnytta och reklamannonser lockar oss att konsumera mera och snabbare. Men i och med sommarens ovanligt varma väder, bränder och torka pratas det mer om hållbarhet, miljö och klimat än någonsin förr. Däremot pratas det för lite om att vi drastiskt måste förändra affärsmodeller och vårt sätt att leva på för att det ska lyckas. Vi måste konsumera mindre men bättre. Vi måste resa bättre!

  Läs också: Vad är det för fel på ordet lagom?

  För det vackra i det hela är att turismen har en möjlighet att bidra till att världen blir en bättre plats. Som en av världens snabbast växande ekonomi skapar den sysselsättning, jobb och utvecklingsmöjligheter, men om inte hållbarhetsperspektivet finns med är det till ingen nytta. För företag som skapar jobb men struntar i att betala levnadsriktiga löner, eller som skövlar skog för att slå upp ett hotellkomplex som bara turister har tillgång till, eller som importerar mat och dryck när det finns lokala aktörer som skulle bli de bästa leverantörer, bidrar inte till någon som helst förändring på plats. De bara suger ut vad de kan, tar med sig alla pengar och drar sedan vidare.

  Hållbarheten kan inte vänta

  Men vad händer när det inte finnas något mer plats att dra till. När alla platser är så pass förstörda att det inte finns något av värde att bygga på sin turismverksamhet på. Ingen strand, inget rent hav, inga djur att titta på, ingen skog att vandra i, ingen färsk mat att äta, ingen snö att åka skidor på, inga människor att anställa?

  Med risk för att jag låter för pessimistisk, undrar jag när ska vi vakna upp och inse att allt hänger ihop? Turismen är inte frikopplad från resten av samhället och dess utveckling, den är en vital del av det.

  Business as usual är inte längre ett alternativ. Vi individer har ett ansvar att visa politikerna och företagen vilken värld vi vill ha. Varje gång vi spenderar pengar lägger vi en röst på det slags samhälle vi vill ha.

  Låt oss välja en annan väg. Låt oss tillsammans resa till en bättre värld.

  /Hanna

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Därför ska du inte rida på en elefant

  Fler än 3 000 elefanter hålls i fångenskap vid turistattraktioner i Asien i elefantparker ...

  Maffiafri turism på den italienska semesterön Sicilien

  Säg Sicilien och många tänker på maffia. Maffian har fortfarande ett betydande inflytande på ...

  Årskrönika 2020 – året då ingenting blev sig likt

  2020 lider mot sitt slut och 2021 väntar bakom dörren. Det är dags för ...