Darmada – ekohotellet bortom allfartsvägarna på Bali

  Bortom Balis allfartsvägar ligger Darmada, ett ekohotell med få rum utspridda bland grönska och vattendrag. Här kan du koppla av vid källvattenspoolen, yoga till naturens sång, läsa böcker eller lära dig att laga en balinesisk middag. Eller varför inte boka in en vandring med en lokal guide och upptäcka mer av Sidemen, ett område orört och oförstört av turismen.

  Sidemen ekohotell Bali
  Ekohotell Darmada ligger på Balis östra sida, i det natursköna området Sidemen.

  Jag ligger i sängen, omgiven av ett skirt myggnät och försöker sova. Det är alldeles kolsvart ute, men genom de tunna bambuväggarna ljuder ödlornas och grodornas sång så högt att jag har svårt att komma till ro. Om jag inte visste bättre skulle jag tro att jag låg i ett tält i regnskogen, och nästan så är det. Bara det att jag är nedbäddad i en skön hotellsäng bortom allfartsvägarna på Bali. Ljudet av ödlornas sång är egentligen underbart och resterande nätter somnar jag som en stock när det vaggar mig till sömns men här, första natten, direkt kommen från storstadsbruset är öronen ovana.

  Till slut faller ögonlocken ihop och jag sover i ett sträck tills att solstrålarna skiner in genom gliporna i väggen och en ny dag gryr på Darmada, ekohotellet som ligger i det natursköna Sidemen, på östra delen av Bali. Ett område känt för sin fantastiska natur och vars dal, inbäddad vid foten av Mont Agung, är orörd och oförstörd av den traditionella turismen på Bali. Men också ett område där stor fattigdom och vattenbrist råder, och en hållbar turism kan bidra med sysselsättning och inkomst.

  Vattendrag Darmada ekohotell Bali
  Darmada ligger omgiven av grönska och porlande vatten.

  Hotellet har endast sju rum utspridda bland grönska och vattendrag. Här finns en pool med naturligt källvatten, kokospalmer och en egen trädgårdsodling. Vackra stengångar kantade av blommor och träd leder mellan de olika husen och platserna. Restaurangen som är öppen från morgon till kväll har mestadels lokala rätter på menyn och här serveras också a la carte- frukosten varje morgon. Som gäst kan du välja att bara ta det lugnt på hotellområdet, eller boka in olika aktiviteter såsom yoga, massage, balinesisk matlagning eller vandring. Alla aktiviteter utförs av lokala samarbetspartners som kommer till hotellet på bokad tid.

  Yoga Darmada ekohotell Bali
  Rummen på Darmada ligger utspridda på ett område på en och en halv hektar och vackra skyltar visar vägen till de olika husen.

  Darmada ägs och drivs av Wayan Suryada, en ödmjuk man född och uppvuxen i Sidemen. Han brinner för det lokala samhället och driver sin verksamhet enligt ekologiska principer med respekt för det lokala och naturen. En kväll när vi just har avslutat vår middag till skenet av små ljuslyktor, och det porlande ljudet från den intilliggande floden, kommer han förbi och säger hej till alla gäster. Han slår sig ner vid vårt bord och jag passar på att fråga honom om hur allt startade och vad som driver honom:

  – Idéen med Darmada är att få människor att vakna upp, förstå och se skönheten med naturen. Vi öppnade 2012 efter fyra års bygge. Vi har utgått från balinesisk feng shui där köket ska ligga i söder, sovrummen till väster och badrummen till öster. Det var inte helt lätt att få till, och vi har kompromissat lite förutom med det viktigaste, att lämna plats åt naturen. Genomgående har vi använt lokala material såsom bambu, kokosnöt, mahogny och återvunnen teak, och golven pryds av handgjorda kakelplattor.

  Veranda Darmada ekohotell Bali
  Varje rum på Darmada har en egen veranda och en hängmatta för lata stunder.

  På samma sätt som att Wayan anser att det viktigt att inte slösa med naturens resurser, och att främja återbruk, återvinning och att spara på el och vatten – till exempel finns det ingen teve på rummen, ingen luftkonditionering eller wifi och vattnet filtreras och serveras i kanna, inte på flaskor – är det viktigt att det lokala samhället stärks och att de anställda har schysta villkor.

  – Totalt har vi 14 anställda på sju rum, säger Wayan med ett stort leende. Vi arbetar som ett team. Jag är inte chef, bara ägaren. Jag motiverar de anställda att arbeta med hjärtat, att lära sig själva för att kunna driva verksamheten även när jag inte är på plats. Min önskan är att de ska växa och förhoppningsvis en dag starta en egen verksamhet inom hotell och besöksnäringen.

  Köksträdgård Darmada ekohotell Bali
  I den egna köksträdgården odlas lokala grödor som används i matlagningen.

  Wayan berättar att han sitter med i ett lokalt råd i Sidemen. Som född och uppvuxen på Bali, och med en insyn i hotellbranschen, är han mån om att bevara Sidemen som det naturparadis det är och slippa gå samma öde till mötes som exempelvis Ubud eller andra turisttäta områden på Bali.

  – Vi har en uppsjö av hotell och en strid ström av turister till Bali, men majoriteten av balineserna är fortfarande fattiga. En av anledningarna är att mer eller mindre alla hotell och affärsverksamheter på Bali ägs av utländska investerare. Det finns få lokala ägare, och pengarna sipprar ut från landet.

  Wayan har sökt stöd hos regeringen för att få till en reglering, inget hotell i området får vara större än 15 rum. Detta för att ge lokalborna möjlighet att själva öppna bed and breakfast och bli sina egna chefer. Så att intäkterna från turismen stärker lokalborna, inte stjälper dem genom att de säljer sin mark billigt till en utländsk investerare, och sen blir beroende av dem för en anställning.

  Darmada ekohotell Bali
  På Darmada handlar allt om kärleken till naturen och människan.

  Jag nickar instämmande. Att turismen ska gynna och stärka det lokala samhället och bevara djur och natur är vad allt handlar om. Vi reser inte bara för vår egen tillfredsställelse utan för att bidra till en förbättring till de platser vi reser till. Att med hjälp av turismen skapa en bättre värld. Darmada erbjuder både och. En oas där människor varvar ner, umgås med varandra, läser böcker och återskapar band med naturen, samtidigt som det lokala samhället stärks.

  Som resenär är det lätt att komma nära det balinesiska vardagslivet här. De lokala byborna runtomkring Sidemen är mycket vänliga och lika nyfiken på dig som du på dem. De flesta lever traditionellt byliv med sina århundraden av gamla ceremonier och kalenderscheman för “bra dagar”. Hantverkare vars färdigheter har gått från generation till generation utöver fortfarande sina yrken och traditionella odlingsmetoder är fortfarande i bruk.

  Lokalbefolkningen Sidemen ekohotell Bali
  I Sidemen lever livet sin gilla gång och det är lätt att få kontakt med lokalbefolkningen.

  Själv har Wayan bygglov för nitton rum men han kommer aldrig bygga så många säger han. Max tolv för att fortsätta lämna plats åt naturen. Jag hoppas att han håller sitt ord. För det är vad allt handlar om på Darmada i dag, kärleken till naturen och människan.

  Läs mer om Darmada på deras hemsida: darmadabali.com 

  Du kanske också är intresserad av att läsa en reseskildring från Sidemen

  Text och bild: Hanna Anfelter

   

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Två hotelltips längs Eagle Beach på Aruba

  På Aruba finns en av världens vackraste stränder, Eagle Beach. Längs stranden ligger två ...

  Gotländska smultronställen

  Gotland – smultronställen med fokus på gotländska råvaror

  Sommaren står för dörren och efter en minst sagt omtumlande vår är Gotland redo ...