Östersund är för många staden som passeras på vägen till fjällen. Men här finns flera anledningar att stanna, inte minst för mat- och dryckesintresserade. 2010 utnämndes den jämtländska staden till Creative City of Gastronomy. Mycket tack vare lokalprofilen Fia Gulliksson. Häng med på en smakresa i hennes hemstad.
– Du är hungrig, hoppas jag?
Östersundsbon Fia Gulliksson välkomnar mig på stationen, iförd röd basker och storblommig kappa. Hon är kock, vinimportör och entreprenör – eller som hon själv uttrycker det: ”en passionerad potatis” – och har lovat att visa mig sina kulinariska favoriter i hemstaden. Vi börjar på Jazzkökets saluhall, en restaurang som Fia Gulliksson var med och startade 2012.

– Jag tröttnade på att det inte fanns någon krog här i stan som fokuserade på lokala råvaror, säger hon och håller upp dörren till restaurangen, som även rymmer en saluhall och butik.
På hyllorna står Saluhallens egna marmelader jämte tunnbrödsknäcke, björksirap och andra godsaker från lokala mathantverkare. I glasdiskarna ligger jämtländska ostar, norska musslor och egengjorda charkuterier av gräsbetande djur.
– Allt nötkött kommer från små gårdar runt om i Jämtland, säger Kristoffer Andersson, som driver Jazzköket med sambon Hedda Perström.
– Vi tar hand om hela djur och försöker få folk att upptäcka att det finns fler styckdetaljer än entrecôte och ryggbiff.
Samtidigt hyllar Jazzkökets saluhall det växtbaserade skafferiet, och dagens lunch är alltid vegetarisk. Just den här dagen är det chiliglacerad broccoli, kålsallad, rostade kikärtor, parmesan och jalapeñomajo på stekt bröd – vilket visar sig vara en moffig smakstart.
Kaffe och lokalt hantverk
Kaffet dricker vi ett par kvarter bort, på Big Lake Coffee. Här möts vi Marcus Izzo som driver rosteri, butik och kaffebar under samma tak. Han rostar bönor från småskaliga kaffeproducenter och vill gärna lära känna sina kunder för att komma fram till vad han ska servera.
– Vad är kaffe för dig? säger han och ställer ett par följdfrågor innan han häller upp en oklanderlig cappuccino.
Runt hörnan ligger Frösö handtryck, ett av landets få kvarvarande hantverksmässiga textilföretag.
– Det går inte att prata om matstaden Östersund utan att prata om allt hantverk som hör till det dukade bordet. Kreativitet och gastronomi hänger som ihop, säger Fia och visar runt bland vackert mönstrade brickor, handdukar och löpare i butiken.
Sedan promenerar vi ner mot Storsjön och Storsjöhyttan, en glashytta inrymd i ett gammalt elverk. Här möts vi av två kvinnliga glasblåsare som tillverkar både konst- och bruksglas, bland annat Jämtlandsservisen. Värmen från ugnarna, det fascinerande hantverket och de vackra glasen får oss att dröja kvar länge.

2010 utsågs Östersund och Region Jämtland Härjedalen till Creative City of Gastronomy av FN-organet Unescos Creative Cities Network, mycket tack vare Fia. Det var nämligen hon som lämnade in ett medborgarförslag till Östersunds kommun om att staden borde lyfta fram regionens matkultur och ansöka till nätverket.
– Det här är en av de mest spännande gastronomiska regionerna i världen, säger Fia. Vi har bland annat flest mathantverkare per capita i norra Europa, men innan vi blev utnämnda till Creative City var det ingen som såg den potentialen.
Sedan utnämnandet har mycket hänt. Numera behöver man inte leta länge för att hitta lokala råvaror på menyerna i staden eller kockar som sätter en stolthet i att förädla de jämtländska råvarorna. En av de senaste och främsta restaurangerna för den som vill uppleva lokal gastronomi är Bua, som ligger lite dolt på en bakgård mellan stadens krog- och shoppingstråk. Här välkomnas vi av kocken Johan Rudsby, som beskriver Bua som en cityversion av Nästgårds, sommarrestaurangen som han driver på sin familjegård utanför Östersund.
– Där använder vi bara eget kött, egenfångad fisk och det som växer runt gården, här är det svårare att gräva där vi står så här använder vi bara kött från Norrland, fisk från Atlanten och grönsaker från Sverige.

“Sveriges huvudstad för mathantverk”
Dessutom hämtar gänget bakom Bua flera råvaror från de omgivande skogarna och ängarna. Det märks inte minst på de alkoholfria, egengjorda dryckerna. Vi hinner njuta av både en bubblig älgörtsdrink och en tallbarrslemonad innan en liten buffé av smårätter landar på bordet: kroppkaka med fläsk och lingon, svamp-”risotto” med svenskt kulturvete som bas, lammtacos och en whiskyspetsad tartar. Allra godast är nog den gravade hälleflundran, som serveras i en djup skål i ett hav av skummig smörsås. Den avslutande kantarellglassen får också mungiporna att åka upp.
– Gud så gott! säger Fia.
Vid bordet sitter också Fias vän Sébastien Boudet, den franske bagaren som liksom Fia verkar för ett förändrat matsystem. Han är här för att leda en semmelkurs på mathantverkscentret Eldrimner i Ås strax utanför Östersund och menar att vi befinner oss i Sveriges huvudstad för mathantverk.
– Det finns så stor potential här och jag önskar att fler stöttade restauranger som den här, där de jobbar med lokala produkter och det finns en stor omsorg, passion och stolthet, säger Sébastien.
– Men det finns fler ställen som jag tycker om i Östersund, till exempel Slaktarn där man kan dricka naturviner i världsklass med Peter Bennyson, som är en legend i naturvinsvärlden.
Läs också: Sebastien Boudet är bagaren som brinner för bra bröd

Ett lokalt vardagsrum
Nästa dag möter jag Manne Mosten, en annan östersundsprofil. Han driver Norra Station Café & Rosteri, ett mysigt kafé med bland annat crêpes, galetter, gourmetkorvar och öl från lokala bryggerier. Kaféet fungerar också som en mötesplats för kulturintresserade. I galleriet längst in arrangeras såväl konstutställningar som konserter, författarsamtal och teater.
– Tanken är att det här ska vara som ett vardagsrum för östersundsborna, säger Manne, som även arrangerar melodikryssfrukostar, quizkvällar, ölprovningar, stadsvandringar och gastronomihelger.
Nu vill han öppna ett ”Gastronomy Visitor Center” för att samla allt som regionen har att erbjuda i mat- och dryckesväg på ett och samma ställe.
– Det finns så mycket att upptäcka här.
Efter två dygn i staden är det svårt att inte hålla med.
Text: Annika Goldhammer
Startbild: Göran Strand/Östersund
Show Comments (0)