Rapport från WTM Responsible Tourism Day i London

I veckan var vi på WTM i London, en av världens största resmässor som har en egen avdelning för ”Responsible Tourism” (Ansvarsfull eller hållbar turism).  Här möts aktörer inom branschen för att samtala, lyfta och dela med sig av sina erfarenheter inom hållbar turism och hållbar utveckling. Det delades också ut pris till de aktörer som utmärker sig särskilt i sitt hållbarhetsarbete.

WTM London är en av världens största resmässor med utställare från världens alla hörn. En del av mässan handlar om hållbar turism, responsible tourism. Från att ha börjat som ett ämne för en liten skara som samlades i ett litet avlägset rum längst bak i mässhallen, har delen växt för varje år och tog i år plats i den stora hallen.

Under tre dagar bjöds det på seminarier och paneldebatter om de olika beståndsdelarna i ansvarsfull turism där allt från koldioxidutsläpp, plast i haven, volontärturism, människohandel, överturism, djurens rättigheter, tillgänglighet för alla, till hur man marknadsför ansvarsfull turism diskuterades och lyftes upp.

Vi var på plats den 8 november under mässans officiella dag för ansvarsfull turism, World Reponsible Tourism Day. Under året har fokus legat på frågan om ”over tourism”, det vill säga att destinationer drabbas av för många turister, samt målet att uppnå de globala hållbarhetsmålen. Dagen inleddes med en paneldebatt där frågan om vilken roll turismen egentligen spelar i en hållbar utveckling. Även om det finns flera positiva exempel på bra arbete var domen överlag hård. Harold Goodwin, en av upphovsmännen till WTM Responsible Tourism Day, sade att han på det stora hela är pessimistisk: ” På det stora hela gör branschen väldigt lite, många är fortfarande i förnekelsestadiet. Många destinationer har problem med för många turister, men de vill bara ha tillväxt.”

Adama Bah från ICRT West Africa höll med i kritiken: ”vi måste sluta mäta turismen i siffror och istället se till turismens fördelar för samhället.  Han sade också att idéen om utveckling som en form av välgörenhet måste upphöra: ”Jultomten- mentaliteten måste upphöra. Människor måste sluta komma till underutvecklade länder och titta på hur de kan hjälpa till. Istället behöver vi se till att destinationerna själva får tillgång till marknaden och kan dra nytta av turismens ekonomiska effekter. Om alla internationella aktörer på destinationer slutade köpa in produkter från utlandet och bara köpte lokalt skulle det stärka den lokala ekonomin och hjälpa människor ur fattigdom. ”

Ett annat budskap var att respekt är nyckeln. Respekt för destinationerna, respekt för människor, respekt för lokala traditioner, seder och bruk och för lokala produkter och att vi måste bli bättre på att dela med oss av de goda exemplen och på så vis hjälpa och inspirera varandra.

Efter paneldebatten var det dags för Responsible Tourism Awards rum där pris delades ut till aktörer som utmärkt sig särskilt i sitt hållbarhetsarbete med fokus på de globala hållbarhetsmålen. Sammanlagt var det sex vinnare i olika kategorier:

  1. Chobe Game Lodge – för bäst reducering av koldioxidutsläpp.
  2. Grootbos Private Nature Reserv – för bästa boendet.
  3. Sapa O’Chau i Vietnam – för bästa samhällsinitiativ.
  4. Ljubljana, Sloveniens huvudstad – för bästa kommunikation.
  5. Transfrontier Parks Destinations i South Africa, – för bästa researrangör.
  6. Village ways i Indien – för bäst arbete med att minska fattigdomen.

Vi säger grattis till alla och lite extra till Grootbos där vi faktiskt har varit och kan intyga att det är en plats väl värd att upplevas. Läs artikeln här

Läs mer om WTM Responsible Tourism Day

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Världens mest hållbara destinationer 2019

Världens mest hållbara destinationer 2019 har korats. Priserna som delas ut av organisationen Green ...

Who made my travel? Efterfrågan på hållbart resande ökar

Efterfrågan på hållbart resande ökar. Fler resenärer vill resa hållbart och ställer högre krav ...

Världens tio bästa etiska destinationer 2018

Ethical Traveler har gjort det igen. Skapat en lista över världens bästa etiska resmål. ...