får går över en väg i natur

Regenerativ turism – turismens väg framåt

Regenerativ turism. Hållbar turism. Regenerativt resande. Hållbart resande. Är det två olika ord för samma sak eller ett nytt sätt att tänka framåt för turismen?

Regenerativ turism betydelse. Ett nytt trendord eller vägen framåt för turismen och resandet?

En artikel i New York Times i början av 2021 konstaterar att “regenerativt resande” är framtiden för turism och resor, “en ny hållbar reserörelse som lovar att göra post-pandemiska resor grönare, med mindre trängsel och mer socialt medvetna än någonsin tidigare”.

Läs också: Det är dags att prata om hållbar turism 2.0

Termen regenerativ kommer ursprungligen från jordbruket som betyder “att göra jorden bättre än tidigare”. Att väcka saker till liv igen. Detsamma gäller för regenerativa resor och regenerativ turism. Regenerativ turism innebär förenklat att lämna en plats bättre än du hittade den. ”Knyta an med en plats själ” för att citera Laura Storm.

Motsatsen till hållbart resande enligt vissa röster som menar att hållbart resande och hållbar turism enbart innebär att minimera de negativa effekterna av turismen. Att minimera fotavtryck, avfall och plastkonsumtion, välja fler lokalt ägda hotell och restauranger och samhällsbaserade aktiviteter, men utan att göra något faktiskt bättre.

Men frågar du mig är det precis vad hållbart resande och turism handlar om – att använda resor och turism som en kraft för att göra gott.

rum i naturen playa viva regenerativ turism
Playa Viva i Mexiko är ett exempel på regenerativ turism. Den lilla semesterorten söder om Zihuatanejo, Mexiko, på Stillahavskusten drivs med lokalbefolkningens intressen främst. Till exempel, för varje rumsbokning lägger de till en avgift på 2 procent som går till en stiftelse som investerar i samhällsutveckling. De har ett ekologiskt jordbrukssystem som gynnar både turismverksamheten och lokalbefolkningen. De skyddar havssköldpaddor och verksamheten drivs helt off-grid. Energin kommer från solpaneler och vattnet från egen källa. Bild: Playa Viva
Regenerativ turism skapar en bättre plats än innan

Hållbar turism, ekoturism, transformativ turism, regenerativ turism – oavsett namn är framtiden för turism och resor att se till att vi använder det som ett verktyg för att skapa positiva effekter på de destinationer och samhällen vi besöker. Att vi är medvetna och ansvarsfulla, som företag och resenärer, om vår påverkan på människor, djur och natur och ser till att den är positiv. Vi behöver se till att vi investerar tid och pengar i resor som faktiskt gör skillnad. Att vi genom turismen och våra resor ser till att lämna en plats bättre än vi hittade den. 

En ännu hållbarare form av turism. Regenerativ turism. Vilket namn vi än använder är det den enda vägen framåt för turismen.

Läs också: Nu. Hållbarheten kan inte vänta

Tillsammans reser vi till en bättre värld. 


Startbild: Jovana Askrabic/Unsplash

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Låt oss tala om hållbar turism

Debatten har gått het om flygets vara eller icke vara de senaste veckorna men ...

våga vara obekväm

Våga vara obekväm

Inspiration, pepp och kunskap är ledorden för en omställning men ibland måste vi också ...

Nu. Hållbarheten kan inte vänta.

Hållbar turism, ekoturism, ansvarsfull turism, kalla det vad du vill så länge vi är ...