Rocka sockorna – turismen tillgänglig för alla

  I dag är det Världsdagen för Down Syndrom, en dag som i Sverige kanske uppmärksammas mest genom Rocka Sockorna-dagen. Ett initiativ där alla uppmuntras att sätta på sig olika strumpor för att hylla olikheter och slå ett slag för allas lika rättigheter och värde, så även inom turismen som ska vara tillgänglig för alla.

  I dag, på Världsdagen för Down Syndrom, fylls flödena i sociala medier med bilder på fötter och strumpor i olika färger och mönster. Ett finurligt sätt att visa att man hyllar olikheter och värnar om alla människors lika rättigheter och värde. För oavsett hudfärg, kön, samhällsklass och funktionsvariation är vi alla lika och har samma rättigheter. Även när det handlar om att resa. En fråga som det kanske inte pratas lika mycket om inom hållbar turism, som exempelvis miljön, är just att turismen ska vara tillgänglig för alla. Att även människor med en funktionsvariation ska kunna åka på en efterlängtad semester, och behandlas på samma sätt som andra resenärer.

  Den svenska hotellkedjan Scandic har flera gånger uppmärksammats för sitt arbete med att göra turismen tillgänglig för alla och har dessutom en speciell Tillgänglighetansvarig, Magnus Berglund. Han är en erkänd expert inom tillgänglighetsfrågor och var bland annat med på WTM i London hösten 2017 och pratade på ämnet, kan turismen göras tillgänglig för alla.

  Han har tidigare sagt i ett pressmeddelande med anledning av att Scandic blev nominerat i European Diversity Awards 2017 som enda hotellkedja:

  – Vårt mål är att skapa fantastiska hotellupplevelser för alla. Det som gör oss mest stolta är när gäster säger att när de bor på Scandic behandlas de som hotellgäster, inte personer med funktionsvariationer, säger Magnus Berglund, Tillgänglighetsansvarig på Scandic Hotels Group.

  Scandics tillgänglighetsarbete valdes dessutom ut som vinnande projekt av Zero Projects nätverk, ett nätverk och en plattform som fokuserar på rättigheter för funktionshindrade över hela världen.

  Så på med sockorna och rocka loss!

  Reform travels grundare Hanna uppmärksammar Rocka Sockorna-dagen för allas lika rättigheter och värde, i samhället och inom turismen.

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Djurturism – bra eller dåligt?

  Många drömmer om att se och interagera med vilda djur men hur bra är ...

  Sapmi Nature Camp årets ekoturismaktör 2019

  Sapmi Nature Camp, en hållbar glamping i världsarvet Laponia kammade hem priset som årets ...

  Guyana ekoturism

  Guyana bästa destinationen för ekoturism 2019

  Guyana har nyligen blivit utnämnd till den bästa destinationen för ekoturism 2019. Det var ...