Förändring kräver kunskap, och med kunskap kommer ansvar

  Förändring kräver kunskap, och med kunskap kommer ansvar. Med en ny titel i bagaget, Sustainable Tourism Manager, är jag mer rustad än någonsin för att sprida inspiration och kunskap om resor som lämnar positiva avtryck.

  Reningsprocess Bali
  Med en ny titel i bagaget som sustainable tourism manager kommer ett ansvar. Ett ansvar att sprida kunskap och göra resebranschen mer hållbar. Bilden är tagen på Bali i samband med ett besök på ett ekohotell i öns inre del där jag iklädd balinesiska festkläder genomgick en reningsritual genomförd av en balinesisk präst.

  Med kunskap kommer ansvar. Så kom dagen då jag fick lägga till en ny titel på Cv:t – Sustainable Tourism Manager. I ett och ett halvt år har jag gått och kompetensutvecklat mig inom hållbar turismutveckling och nu är det slut. Men jag tänker på det som slutet på början. För även om skoltiden tar slut, börjar äventyret med att ta kunskapen vidare ut i branschen.

  Jag har alltid rört mig i resebranschen på ett eller annat sätt. Jag älskar att resa. Att prata om resor, läsa om resor och att planera nya. Men jag har också ett brinnande intresse för att göra skillnad och bidra med min tid och kunskap till att göra världen till en lite bättre plats. När jag ramlade över kursbeskrivningen om hållbar turismutveckling hösten 2016 ville jag skrika högt av lycka. Jag kände direkt att det här var min grej. Jag ansökte, kom in och har inte ångrat resan en enda gång.

  Under resans gång har vi diskuterat hållbarhet i relation till turismen och resebranschen. Vi har stött och blött begreppet och pratat om att vi måste använda andra ord när vi pratar om hållbarhet. Att begreppet har blivit urvattnat, och tenderar att få människor att slå dövörat till istället för att lyssna. Och på ett sätt stämmer det. Begreppet används av vissa alldeles för lättvindigt.

  Flera företag använder sig av green washing när det pekar ut sig själva eller sina produkter som hållbara. Men jag anser att det inte är begreppet det är fel på utan hur vi kommunicerar kring det och vilka förklaringar vi ger. För att bara säga att saker och ting är hållbara blir ihåligt. Vi måste ge konkreta exempel på vad vi menar. Ladda ordet med rätt betydelser.

  Jag är övertygad om att vi mer än någonsin måste prata om turismens möjligheter och ansvar att bidra till ett bättre samhälle. Både på hemmaplan och på de destinationer dit vi reser. Fler behöver lära sig och förstå vad begreppet hållbar turism betyder. Utan kunskap kan man inte agera. Men med kunskap kommer ett ansvar att försöka förändra. Den resan har jag påbörjat och jag hoppas att fler följer med mig.

  Tillsammans reser vi till en bättre värld.

  /Hanna

  Foto: Linda Larsson

   

  Tags:

  • Show Comments (2)

  • Agneta Anfelter

   Grattis till examen än en gång. Jag håller med om det du skriver, till fullo. Lycka till med din mission! Jag kommer intresserat följa dig! Kram

   • reform

    Tack så mycket! Och tack för att du följer med på resan, det uppskattas verkligen!

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Intervju i The waves we make om Reform Travel och hållbart resande

   Jag har fått äran att bli intervjuad av det fina hållbarhetsmagasinet The waves we make ...

  Hållbart resande går hand i hand med ett hållbart liv

  När polletten väl har trillat ner finns det ingen väg tillbaka, men det betyder ...