Slow travel hållbart resande

Slow travel en del av hållbart resande

Slow travel, regenerativt resande, etiskt resande, medvetet resande, klimatsmart resande, ekoresande, hållbart resande med mera. Kärt barn har många namn.

Oavsett namn grundar sig Reform Travel i en passion för hållbarhet och resor, och en tro på turismens kraft att agera motor för positiv förändring. Vi står inför stora utmaningar i dag och lösningen är inte att sluta resa, utan att resa bättre!

Läste ett otroligt bra inlägg hos Johanna Nilsson för ett bra tag sedan om slow fashion, och det var som att läsa min egen beskrivning av vad jag vill med Reform travel bara att hennes hjärtefråga är hållbart mode och min hållbart resande och hållbar turism.

Slow travel

Här följer min version där jag – mer eller mindre – bara bytt ut slow fashion mot slow travel:

Hållbart resande och hållbar turism är en motreaktion på allt det osunda som dagens turism- och reseindustri står för. Hållbart resande är en inställning till resor där eftertanke och medvetenhet står i fokus, och där kvalitet går framför kvantitet. Där vi prioriterar färre och bättre resor – med bättre menas inte nödvändigtvis en dyrare prislapp, utan i bemärkelsen att du som resenär får en mer kvalitativ upplevelse och lämnar positiva avtryck på destinationen.

Resan är målet

Hållbart travel handlar om resan som målet. Att minimera mängden resor, stanna borta längre och uppleva mer. Inte hasta från plats till plats och checka av sevärdheter. Utan resa genom att välja resmål med eftertanke. Checka in på småskaliga lokalägda boenden. Integrera med lokalbefolkningen på deras villkor, lära sig om andra kulturer, djur och natur, och komma hem med berättelser och minnen för livet i bagaget. Inte prylar. 

Läs också: Stora guiden till hållbart resande

Självklart handlar det också om att reseindustrin måste producera schystare resor där respekt för miljö, lokalbefolkningen och arbetsvillkor är en självklarhet. ⁠

En värld av möjligheter bortanför konsumtion

Det är lätt att tänka att hållbart resande handlar om förbud och uppoffringar. Att aldrig mer få resa utanför Sveriges gränser. Men det är något jag vänder mig starkt emot. ⁠Det är inte vad det handlar om.

Jag vill därför, tillsammans med branschen och er, inspirera och visa på hur otroligt många möjligheter som finns istället. För kanske är det så att det ohållbara system vi har idag med charter, all inclusive och billiga weekendresor har gjort att vi har tappat kärnan i resandet.

För att det idag handlar mer om konsumtion än om riktiga möten med andra kulturer och människor. Och det är det vi måste ta tillbaka och på allvar visa vilken enorm värld av möjligheter som gömmer sig därute. Där resor bidrar till positiv samhällsförändring.

Den värld som kallas hållbart resande. Och som jag älskar och brinner för. 

Vill du vara med på resan? Följ, tipsa, dela gärna!

Tillsammans reser vi till en bättre värld. 

/Hanna


Startbild: Daria Nepriakhina från Unsplash

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Kallbad trenden att bada sveper över Sverige

Kallbad – trenden att bada kallt sveper över Sverige

Under det gångna Corona-året har kallbad fått ett uppsving i Sverige. Bilder och berättelser ...

Familjesemester vänern runt

Familjesemester i Sverige – Vänern runt

Att upptäcka en ny del av Sverige börjar bli en familjetradition. Höstlovet 2020 bestämde ...