Intresset för klimat, natur och miljöfrågor har funnits hos Najla Vallander så länge hon kan minnas. Frustrerad över allt skräp hon såg på gatorna i sitt andra hemland Palestina, bestämde hon sig för att göra något åt det. Med en examen i företagsekonomi driver hon i dag Zero Waste Palestine med syfte att inspirera till ett klimatsmart liv i Palestina och att lämna efter sig så lite avfall som det bara går. Reform Travel hörde av sig till henne och ställde några frågor.
Berätta, vem är du?
– Jag heter Najla Vallander är svensk-palestinier och 28 år. Växte upp i Palestina och Jordanien innan jag flyttade till Lund för att fortsätta mina universitetsstudier i ekonomi. Jag har under hela mitt liv rest fram och tillbaka mellan mina hemländer Sverige och Palestina.
Du ligger bakom initiativet Zero Waste Palestine, vad innebär det?
– Det är ett initiativ som syftar till att sprida kunskap om miljörelaterade frågor på arabiska. Det handlar också om att inspirera till hur man kan minska avfall och svinn i en kontext där miljöfrågor inte är en prioritet samt där det saknas en kultur kring, – och möjligheter, till avfallssortering.
Hur kommer det sig att du startade organisationen?
– Jag kände en frustration och hjälplöshet kring avfallskrisen i Palestina och Mellanöstern som är visuellt mycket påtaglig. Nästan vart man än går möts man av skräp, på offentliga platser, i naturen och på gatorna. Avfall har inte bara negativa konsekvenser på vår miljö utan vi påverkas även psykologiskt när vi ställs inför denna syn.
Känslan av hjälplöshet inför situationen drev mig till att vilja minska mitt eget avfall. Jag ville samtidigt dela denna erfarenhet med andra genom att skapa en enkel blogg som fick heta Zero Waste Palestine, då jag inspirerades av den globala zero waste-rörelsen.
Nu, nästan sex år senare, har jag utökat min närvaro till sociala medier, där jag i dag är mest aktiv med att skapa visuellt engagerande innehåll för att sprida budskapet ytterligare.
Var kommer ditt driv ifrån?
– Jag känner en djup sorg när jag bevittnar förstörelsen av naturen som ett resultat av mänsklig aktivitet. Jag har ett starkt känslomässigt band till naturens skönhet, planeten och dess ekosystem, och drivs av en vilja att bevara och skydda.
Samtidigt känner jag en stor frustration när jag bevittnar slöseriet, och de skadliga miljömässiga och hälsomässiga effekterna av svinn och avfall på vår planet och mänskligheten som helhet.
Vad betyder hållbarhet för dig?
– Hållbarhet kretsar kring idén att individer och organisationer ska utföra sina dagliga aktiviteter på ett sätt som säkerställer tillgången på resurser för kommande generationer. Termen “hållbarhet” har fått bred användning, vilket är positivt. Men denna ökade användning av ordet väcker också farhågor, då den kan bli enbart ett modeord som upprepas utan djup eftertanke om dess verkliga betydelse.
Som ett resultat strävar jag aktivt efter att vara mer medveten i mina ordval och att anta en mentalitet som fokuserar på regeneration och harmonisk samexistens med naturen.
Vad ser du som de största utmaningarna med att få till ett plastfritt Palestina?
– Plast har blivit en självklar del i våra dagliga liv och integrerad i nästan alla våra rutiner. Dess bekvämlighet och mångsidighet gör det till ett lättillgängligt och smidigt material att använda. På grund av den socio-politiska situationen i Palestina, får miljöfrågor ofta en lägre prioritet när det kommer till att utveckla strategier och införa lagar för att minska plastanvändningen, eller införa lösningar för avfall generellt.
Dessutom är plast ett billigt alternativ, och många är tveksamma till att dra på sig extra kostnader för plastalternativ som nedbrytbara material eller att betala för plastpåsar. Tyvärr verkar införandet av en plastskatt vara en avlägsen och utmanande fråga.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Att jag är aktivt engagerad inom frågor som jag brinner för, att jag kan använda min kreativitet i att förmedla viktiga budskap och att jag kommer i kontakt med en global publik som delar ett gemensamt intresse för hållbarhet.
Har du något framgångsexempel att dela med dig av?
– I somras initierade jag det första projektet för Zero Waste Palestine och organiserade en zero-waste sommarskola för unga vuxna där 22 deltagare i åldern 18 till 25 år från olika städer i Palestina samlades för för en femdagars läroresa.
Programmet omfattade olika ämnen inom zero waste, praktiska workshops och djupgående dialoger kring mänsklighetens roll inom vår miljö och vår påverkan på miljön. Vi fördjupade oss i olika miljörelaterade ämnen och utforskade de ömsesidiga sambanden mellan miljöfrågor, samhället och hälsa.
Hur ser du på framtiden?
– Jag har lagt märke till ett växande intresse bland folk för miljörelaterade ämnen, vilket återspeglar en bredare medvetenhet inom samhället. Samtidigt ligger den största utmaningen i att miljörelaterade ämnen inte får den prioritet de förtjänar mitt i palestiniers dagliga strider.
Jag har en vision och ett hopp om uppkomsten av en rörelse ledd av individer som är djupt medvetna om de skadliga konsekvenserna av snabb konsumtion både för vår planet och för vårt eget välbefinnande.
Jag strävar efter att se en punkt där upprätthållandet av status quo inte längre är ett hållbart alternativ, eftersom fler människor kommer att förstå de verkliga konsekvenserna och kostnaderna som våra vardagliga aktiviteter och konsumtionsmönster har på vår omgivning.
Om man vill besöka Palestina som en medveten, plastfri resenär, vad är dina bästa tips?
– Var redo med ett zero-waste resekit!
Vattenflaska: Börja din dag genom att fylla din återanvändbara vattenflaska med säkert dricksvatten. Kranvatten i Palestina brukar inte vara drickbart, men det brukar finnas olika filtreringsalternativ eller vattenkylare på olika ställen där du kan be om att fylla din flaska.
Bär alltid med dig dina egna påsar. Tacka artigt nej till plastpåsar och förklara vänligt att du har din återanvändbara. Färskvaror som grönsaker, frukt, nötter, kryddor och kaffe, brukar man kunna köpa förpackningsfritt, ta därför med egna nätpåsar eller påsar för att undvika affärens plastpåsar.
Tänk förpackningsfritt. Utforska butikerna i gamla stan där du kan upptäcka olika förpackningsfria varor som spannmål, baljväxter, kryddor, nötter och färskvaror.
Koffeinfix: Ta med din kaffekopp eller använd den för färsk juice från juicestånd istället för att välja plastmuggar och sugrör.
Tallrik och servett: Ta med din återanvändbara tallrik gjord av återanvändbar plast eller metall och servett för måltider på språng.
Souvenirer: Var selektiv när du köper presenter eller souvenirer; undvik de som är tillverkade av plastmaterial eller förpackade i plast. Många souvenirer som finns på marknaderna är tillverkade i Kina. Försök därför att istället välja lokalt tillverkade produkter av naturliga material.
Slutligen, dina bästa adresser att besöka i området?
– Utforska charmen i Gamla Stan i Jerusalem. Ta en paus i Austrian Hospices trädgård och gå upp på taket för en hisnande utsikt över staden. Gå vilse i de förtrollande gränderna i Gamla Staden utan en guide och njut av den härliga Jerusalem Ka’ak (speciellt Jerusalembröd med sesamfrön) – perfekt att doppa i falafel eller hummus.
– Unna dig en kaffe eller uppfriskande dryck vid en av kaféerna / barerna vid New Gate, Jerusalem.
– Upplev magin på Olivberget under solnedgången/kvällen. Köp en Falafelmacka från Al-Toor-kvarteret, promenera sedan till panoramautsikten över Jerusalem från utkikspunkten mittemot 7-Arches hotellet.
– Besök Gamla Staden i Nablus och utforska de olika marknaderna. Gå in till en av de små tvålfabrikerna där den kända olivoeljetvålen (Nabulsi-tvålen) görs.
– Bada i döda havet, världens lägsta punkt.
– Gå uppför berget för att komma fram till Monastery of Temptation i Jeriko, världens äldsta stad.
– Promenera längs muren i Betlehem och besök Walled off Hotel. Utforska nattlivet i staden genom att prova olika restauranger och kaféer.
Läs också: Maten som bygger broar
Bilder: Zero Waste Palestine och Hanna Anfelter
Show Comments (0)