På upptäcktsfärd i Indonesien – sista delen

  Huvudmålet med resan till Indonesien var att besöka Bali och dess östra del, Sidemen. Ett ekoparadis men också ett område där levnadsvillkoren är enkla och många saknar tillgång till rent vatten. Till skillnad från Balis sydliga delar är det få turister som hittar hit, på gott och ont.

  Sidemen är ett område på östra Bali, känt för sin vackra natur och ännu oförstört av massturismen.

  Från Yogyakarta gick resan vidare till Bali och regionen Sidemen på östra delen av ön. Ett ekoparadis vid foten av Mont Agung där livet lever sin stilla gång bland risodlingar, porlande vatten och frodande grönska. Vi checkade in på Darmada Eco Resort, ett litet hotell med bara sju rum omgiven av inget annat än naturen. Hotellet är lokalägt och drivs med respekt för människa och natur.

  Ekohotell omgiven av grönska

  Husen är gjorda i bambu med en utedusch och en liten veranda med en hängmatta. Här vaggas man till sömns av vattnets forsande och djurens orkester – ödlor, grodor, syrsor och fåglar som kvackar och sjunger, och vaknar till detsamma. Första natten var det ovanligt och nästan lite skrämmande att höra ödlornas höga ”geckon”. Bambuväggarna är tunna så det kändes nästan som om man sov direkt i skogen, men andra natten hade jag vant mig och sov som en stock.

  På Darmada Eco resort är husen byggda i bambu, med naturen som närmsta granne.

  Efter frukost första dagen gav vi oss av på en tre timmars trekking tillsammans med Mangku, en lokal guide född och uppvuxen i Sidemen. Han tog oss med till ett tempel på 1 500 meters höjd över havet. Därifrån hade vi en magisk utsikt över Mont Agung som hade ett utbrott i höstas, och fortfarande är aktiv. Vägen dit gick vi runt berget och genom en liten by där barnen lekte med drakar och kvinnorna satt ute och vävde magiskt vackra tyger.

  Plockade skräp

  Längs vägen låg högvis med skräp, mestadels engångsförpackningar i plast. Vi plockade en påse och slängde, en droppe i havet men ändå någonting. På hemvägen följde vi stigen rakt ner för berget. Det var bitvis väldigt brant men gick bra. Vi avslutade det hela med att äta lunch på en liten lokal restaurang med utsikt över grönskande risterrasser, som vi sedan gick genom för att komma tillbaka till hotellet.

  Mangku är född och uppvuxen i Sidemen och kan området utan och innan. Han jobbar bland annat som lokal guide och tog oss med på en tre timmars trekking.
  Trekkingen gick upp till det ståtliga templet på 1 500 meter höjd över havet.
  Många kvinnor i byarna runt om Sidemen arbetar med att väva tyger. Ett äkta hantverk, och ett tyg tar närmare fem månader att väva.
  Matlagningskurs

  Efter någon timme vid kanten av den naturliga poolen med porlande källvatten, var det dags för en kurs i balinesisk matlagning. Tillsammans med en av hotellets kockar, Kadek, fick vi lära oss att laga olika rätter som tofu i bananblad, bananträd i kokosmjölk, temphe i tomatsås, balinesisk sambal oelek med mera.

  Alla ingredienser var vackert upplagda i skålar av kokosskal och vi använde slevar i bambu. Det fanns knappt en plastartikel i sikte. Matlagningen tog två timmar och sen fick vi njuta av det vi hade lagat till middag.

  På Darmada fick vi lära oss att laga balinesisk mat. Alla ingredienser presenterades så vackert i skålar av kokos. En fröjd för alla sinnen!
  Kadek visar oss hur man ska göra. Han har jobbat som kock på Darmada i sex år och trivs med yrket och sin arbetsplats.
  I bananbladen ligger en tofublandning som ångkokas i cirka tjugo minuter över en vedeldad spis på balinesiskt vis.
  Möte med Social Impakt

  Dagen efter hade vi stämt möte med Jeroen från Social Impakt, ett socialt företag vars uppdrag är att förse Baliborna med rent vatten. Jag blev kontaktad av dem i höstas i samband med att de ordnade en crowdfunding kampanj för att kunna förse byborna och skolorna i Sidemen med gratis vattenfilter. De berättade att invånarna skulle behöva turismen som en extra inkomstkälla och undrade om jag hade möjlighet att göra något.

  Eftersom jag inte är en resebyrå sa jag att jag skulle undersöka saken. Jag tog kontakt med Lestari som har en resebyrå nischad på Indonesien och frågade om hon var intresserad av att ordna resor till Sidemen. Det var hon och därav den här resan – en inspektionsresa inför vad som förhoppningsvis kommer att bli många fler.

  Jeroen är social entreprenör och grundare av Social Impakt, en organisation vars uppdrag är att förse Baliborna med rent vatten.
  Tillgång till rent vatten är en mänsklig rättighet

  Sidemen är ett oerhört vackert område med rika naturtillgångar men levnadsförhållanden är väldigt enkla. De flesta som bor här arbetar som bönder på risodlingarna med knappa inkomster och många saknar tillgång till rent vatten. De tvättar sig i de omkringliggande floderna och köper vatten på flaska eller kokar vatten på spisen vilket är både tidskrävande, dyrt och miljöovänligt i form av plastskräp. Ett Navazafilter som Social Impakt arbetar med är fem gånger billigare än att koka vatten och trettio gånger billigare än att köpa vatten på flaska.

  Tack vare filtret i keramik och kol går det använda vilket vatten som helst och få det rent, regnvatten, kranvatten, flodvatten. Filtret tvättar bort alla bakterier och kemikalier och håller i cirka två år innan det behöver bytas ut. Efter att tidigare ha haft en högt uppsatt tjänst inom ett europeiskt bolag ägnar Jeroen sedan några år all sin tid åt att förse invånarna på Bali och i östra Indonesien med rent vatten. Rent vatten är en mänsklig rättighet och grunden till god hälsa.

  Vattenfiltret renar alla sorters vatten – kranvatten, flodvatten, regnvatten – och underlättar livet för invånarna i Sidemen genom att de slipper koka vatten på spisen eller köpa vatten på flaska.

  Vi fick följa med Jeroen till några skolor och familjer i området som tack vare den lyckade crowdfundingkampanjen i höstas fick ett filter gratis. Annars säljs filtren för en överkomlig summa vilket dessutom skapar arbetstillfällen för återförsäljarna av filtren.

  Tillgång till rent dricksvatten är en mänsklig rättighet, ändå är det så pass många världen över, och på Bali som saknar det. Jeroen ägnar all sin tid åt att förse Balis rurala delar med rent vatten genom ett samarbete med Nazava vattenfilter, en holländsk innovation vars keramik och kolfilter tar bort alla bakterier, gifter, klor och kemikalier från vattnet.

  Till skillnad från Balis sydliga delar där turisterna och hotellanläggningarna duggar tätt, är Sidemen fortfarande ett orört område där en extra inkomst från turismen behövs. Det finns några få hotell och en del home stays i området som mestadels holländare och fransmän hittar i dagsläget men förhoppningsvis kan det locka några svenskar framöver, intresserade av att upptäcka Bali bortom allfartsvägarna, och få en inblick i det lokala livet på landsbygden.

  En av de vanligaste sysselsättningarna i Sidemen är arbete på risterrasserna.
  Hållbar turism i lyxförpackning

  Sista natten på Bali bytte vi småskalig hållbar turism mot hållbarhet i lyxförpackning. Vi bodde i utkanten av Ubud, på Bagus Jati Wellnes resort, det också ett lokalägt hotell men mer av typen ekovänligt än hållbart. Här är det fokus på välmående, i priset ingår dagliga aktiviteter som yoga, meditation och vandringar i naturen.

  I grönskande dalsänka vilar villorna på pålar och från balkongerna är det fri utsikt mot en grön vägg. Här är allt lite större och lite mer än på Darmada, men grundfilosofin är densamma – Tri Hita Karana – harmoni mellan människa, natur och gudarna.

  Bagus Jati ligger i utkanterna av Ubud och här handlar allt om välmående. Yoga, meditation, avkoppling och hälsosam mat.

  Blir du nyfiken på att resa hit – håll till godo – vi håller på och filar på ett program. Mer information kommer snart!

  Green love/Hanna

  OBS: Uppdatering 4 december – Programmet är klart och går att boka via Asien Paradisresor. Läs mer om programmet och hur du bokar här: Res till Bali och Sidemen

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Familjesemester vänern runt

  Familjesemester i Sverige – Vänern runt

  Att upptäcka en ny del av Sverige börjar bli en familjetradition. Höstlovet 2020 bestämde ...

  It’s all in the details – några tankar om all-inclusive

  För några veckor sedan åkte min familj och jag till Kanarieöarna på chartersemester. Tacksamheten för att vi ...

  Sommaren 2020 – allt som vanligt och ingenting sig likt

  Den här sommaren har jag semestrat i Sverige precis som jag brukar göra på ...