Handen på hjärtat, har du någon gång rest till en plats bara för att ta den perfekta Instagram-bilden? Undersökningar visar att sociala medier och Instagram påverkar våra resvanor allt mer, vilket får konsekvenser.
Instagram har ersatt resebroschyren för många av världens resenärer. Undersökningar visar att sociala medier och Instagram påverkar våra resvanor allt mer, och många bokar resor enbart baserat på bilder de har sett på sociala medier.
Ett levande exempel på det är norska Preikestolen eller Trolltunga som 2009 hade cirka 1 000 besökare. Tio år senare har platsen taggats i fler än 100 000 foton på Instagram, och 2022 slogs rekord då det uppskattades att 330 000 personer hade besökt platsen.
Den åtta kilometer långa vandringen börjar vid Preikestolen Fjellstue och tar runt fyra timmar fram och tillbaka. Turen är brant på vissa ställen och anses vara ganska krävande. Vilket inte alla är beredda på när de kommer. Varje år får räddningspersonalen rycka ut för att hjälpa vandrare i nöd.
Popcorn-stranden som blev viral
Ett annat exempel kommer från Kanarieöarna, och ”Popcorn-stranden” på Fuertventura.
Ett välbesökt resmål för den perfekta semesterbilden, men dess popularitet, tillsammans med okunskap om strandens ekosystem håller på att förstöra stranden.
Den virala stranden heter egentligen El Hierro Beach, och lockar en halv miljon besökare årligen. Smeknamnet kommer från de popcornliknande stenarna som ligger utspritt på stranden, men det som ser ut som popcorn är i själva verket vit korall som har bildats genom att kalkhaltiga alger och vit sand tryckts samman under lång tid. Formationerna, kallade rhodoliter av forskare, växer en millimeter per år under havsytan. En korall som mäter 25 centimeter är med andra ord 250 år gammal.
Miljöbrott att ta med sig koraller
Den unika korallen på Popcorn Beach har ett mycket högt miljövärde då den absorberar och binder koldioxid som bidrar till att bekämpa klimatförändringarna. Dessutom fungerar korallerna som en grogrund för olika marina arter som lägger sina ägg i dess hålrum.
På grund av korallernas stora miljövärde är det viktigt att de lämnas orörda och stannar på stranden. Men besökarna kan inte låta bli att plocka med sig dem hem. Varje månad förs mer än tio kilo korall bort från Popcorn Beach, enligt statistik från flygplatsen.
Statliga organ och lokala turismaktörer gör stora satsningar för att informera om korallens betydelse för platsen, och för att skydda stranden och det marina livet.
Förutom kommunikationsinsatser, bland annat under hashtaggen #pasasinhuellaporlaoliva, hjälper lagen till. Att ta med sig koraller från stranden är ett miljöbrott. Den som ertappas med att plocka koraller riskerar böter på allt mellan 100 euro och 200 000 euro, beroende hur allvarlig överträdelsen bedöms.
En perfekt Instagrambild är inte alltid att lita på och det kanske är dags att uppdatera ordspråket ”en bild säger mer än tusen ord”, samt börja fundera mer på varför vi reser, snarare än vart.
Läs också: Resa hållbart -Guiden till hållbart resande
Startbild: Canary Islands tourism
Show Comments (0)