Weekendresa med tåg till Lyon – javisst!

Weekendresa med tåg till Lyon tur och retur. Är det ens möjligt? Reform travel har testat och det går utmärkt. Visst det kräver lite mer tid men tågfärden blir en del av resan och det är något särskilt med att rulla fram på räls genom Europa.

Att åka på weekendresa är populärt. Många söker tips på weekendresor och i de flesta fall är resan förknippad med en flygresa. Men att åka på weekend till Europa med tåg är fullt möjligt. Det tar något längre tid men fler behöver ställa om från flyg till tåg, särskilt när det kommer till resor i Europa.

I våras tog jag tåget från Stockholm till Lyon för en weekendresa med tjejkompisarna. Med nattåget tur och retur Hamburg – Basel vann jag lite tid. Fick tre nätter på plats, jag kom fram en fredag eftermiddag och åkte hemåt måndag eftermiddag.

Läs också: Miniguide till Lyon

Weekendresa med tåg ut i Europa

När sommaren övergår till höst planerar många för weekendresor och spontant tänker de flesta resor med flyg. Men eftersom flyget står för den enskilt största utsläppsposten hos svenskar behöver vi tänka till och tänka om när det kommer till färdmedel, och allt fler väljer tåget där nya rutter och förbindelser gör det enklare för varje år.

När jag och några kompisar bestämde oss för att ses en weekend i Lyon var valet självklart för mig. Jag skulle ska tåget dit. Jag hade redan testat tåget tur och retur till Toulouse tidigare och det gick hur bra som helst. Visst det tar längre tid, men det är tid som jag kan, och tycker är värd, att avsätta för att minska mitt klimatavtryck. 

weekendresa med tåg
Flyget står för den enskilt största utsläppsposten per person. Att ta tåget på en weekend är både ett roligare sätt att resa på och mer klimatsmart.
Hjälp med tågbokningen

Vill man inte boka resan själv är ett tips att vända sig till en specialist och få hjälp. Det gör jag. En av de mest kunniga tågpersonerna jag vet är Ivar på Centralens resebutik i Kalmar. Tror han kan varenda tågsträcka och tågstation i Europa. 

Hans förslag på resa till Lyon såg ut såhär: Dagtåg Stockholm- Hamburg. Nattåg Hamburg – Basel. Basel – Geneve för den fina utsikten. Genève- Lyon. På hemvägen tog jag rutten via Mulhouse istället för Geneve. Inte lika bildskön men aningen snabbare. Nattåg från Basel till Hamburg och därifrån dagtåg tillbaka till Stockholm.

I Genève hade jag turen att ramla på ett litet bageri, ett stenkast från tågstationen som sålde sallader, bröd och bakverk. Allt tillagat och bakat på ekologiska ingredienser. Missa inte La Boulangerie des Grottes om du åker förbi här. 

tågweekend bageri geneve
Åker du förbi Genève och behöver proviant gå till Boulangerie des grottes. Ligger bara ett stenkast från tågstationen och har ekologiska sallader, bröd och bakelser.

Sammanlagt gick tågresan på 4 400 kr för interrailkort fyra dagar, sittplatser och nattåg i liggvagn. 

Att åka på weekendresa med tåg må kosta något mer i pengar ( en flygbiljett hade gått på cirka 2 500 kr) men desto mindre räknat i koldioxidutsläpp! 

/Hanna


Startbild: SJ/ Stefan Nilsson

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Rapport från WTM Responsible Tourism Day i London

I veckan var jag på WTM i London, en av världens största resemässor som ...

Dags för semester och hundra procent svemester

Sommarsemestern har börjat och i år blir det hundra procent svemester. Med tre landställen ...

När är det dags att resa utomlands igen

När är det dags att resa utomlands igen?

När är det dags resa utomlands igen. Den frågan ställer jag mig och säkert ...