Sommarsverige

  Sommar i Sverige – fem ögonblick från sverigesommaren 2021

  Augusti är långt ifrån över men regnrusket som drog in i början av veckan gör att det känns som höst så här första veckan tillbaka i vardagen. Vad passar då bättre än att skriva om några av sommarens upplevelser som i vanlig ordning tillbringades i Sverige, mestadels på våra olika landställen men också med besök i Dalarna och Hälsingland. Här är fem ögonblick från en sommar i Sverige, tillika svemestertips.

  Sommar i Sverige är att rekommendera vare sig en pandemi sätter stopp för utlandsresor eller inte. Svensk sommar är något alldeles särskilt och med tanke på att den är relativt kort, vill jag inte missa en sekund av den. I vanlig ordning har vi tillbringat större delen av sommaren på våra respektive landställen men har också fått till några roliga kafébesök och besökt en för mig ny nationalpark. Läs om fem upplevelser från min sommar i Sverige.

  Orbaden spa infinity pool
  Infinitypoolen på Orbaden bjuder på vacker utsikt över sommarsveriges glittrande vatten och djupa dalar.
  Spa med barn i Orbaden

  I vackra Hälsingland, i den gamla badorten Orbaden ligger Orbaden spa & resort. Hit åkte jag med barnen och checkade in för en natt. Vi hade bokat ett paket med övernattning i en av sviterna, två timmars spa, middag och frukost. Det blev en succé. Sommaren var ljuv och varm. Barnen gillade att simma och vara på spa. De hittade kompisar, vi åt god mat på terrassen med utsikt över glittrande vatten och dalar. Sängarna var underbart sköna, morgonkaffet smakade ljuvligt och vi åkte därifrån mätta och belåtna.  

  VInbärskaka Hjortolars Dala Floda
  I den charmiga dalabyn Dala Floda erbjuder Hjort-Olars mumsiga kakor med finess som bäst avnjutes i trädgården.
  Gofika på Hjort-Olars i Dala Floda

  Fika hör sommaren till, särskilt för en med rötterna i Norrland. I Dala Floda, en charmig dalaby i Västerdalarna ligger det familjedrivna kaféet Hjort-Olars som erbjuder mumsiga bakverk och kakor i charmig trädgårdsmiljö. Allt hembakat och med liten finess. I somras hade det dessutom en liten tillfällig loppis då jag fyndade en arbetarskjorta.

  Psst… I grannbyn Dala Järna har Ryggåsstugan nyligen blivit omnämnd i White Guide. Har fikar du också gott i vacker miljö. 

  Läs också: Dala Järna och Dala Floda – två små doldisar i Dalarna 

  Spång myrmark Björnlandets nationalpark
  Medan vissa nationalparker brottas med trängsel och nedskräpning under högsommaren, råder lugnet själv i andra. I Björnlandets nationalpark i södra Lappland väntar berg, stup och uråldrig tallskog. En del så gamla som 550 år.
  Vandring i Björnlandets nationalpark

  På väg mellan Ö-vik och Vilhelmina såg jag i år för första gången en skylt som det stod Björnlandets nationalpark på. Märkligt kan tyckas då jag åkt den här vägen fler gånger än jag kan räkna på mina bara händer men så kan det vara. Vi hann inte stanna på vägen upp men planerade in ett stopp på vägen tillbaka. Med matsäck i ryggsäcken svängde vi in vid entrén Häggvik. Vi var de enda där och mötte inte en själ längs vägen. Men precis när vi gått över spången på myren och börjat ta oss uppför den branta stigen, hörde vi hur en tjäder tog sats och flög mellan träden. Det blev tyvärr inte en sådan lång tur som jag hade önskat, men vi tog oss uppför berget och blickade ut över Råtjärnen innan vi vände tillbaka samma väg.

  sommarsverige Torö stenstrand
  Kombinationen är av stenstrand och öppet hav är en svårslagen kombination i sommarsverige. Torö stenstrand ligger i Örens naturreservat och passar för besök året om. Torö är dessutom ett av Sveriges bästa surfingställen dagar då vinden ligger på.
  Utflykt till Torö stenstrand

  Det är något visst med öppet hav och klapperstenstränder. Inte det mest barnvänliga kanske men ack så vackert. Jag när fortfarande en dröm om att en dag bemästra havets vågor och har en stark fascination för hela surf- och brädkulturen. Därför har jag länge velat åka till Torö stenstrand, en av Sveriges sägs det bästa surfställen. Men när vi var här var havet stilla och inte en surfare syntes i sikte. Däremot båtar och kajaker korsade horisonten, och det var precis så där vackert som jag hade föreställt mig.

  Glädjen delades dock inte av alla i familjen. Eftersom jag lever efter principen ”se men inte röra” var jag inte helt glad över att barnen byggde stentorn och kastade macka, och försökte pedagogiskt förklara varför, men det gick inte riktigt fram utan blev mest sura miner och stön då de inte tyckte att de hade något att göra. Stenarna i vattnet gjorde det svårt att bada och jag var den enda som klev i. Det finns inget kafé eller service i närheten så vi hade med oss picknick som vi mumsade i oss till ljudet av vågornas skvalp. 

  Vita Krala bed and breakfast
  Vita Krala ligger en bit utanför Örebro och erbjuder gårdsbutik, boende och restaurang i en lugn och lantlig miljö. Det är inte öppet för spontanbesök utan allt behöver förbokas.
  Bed and breakfast på Vita Krala i Haddebo

  I den natursköna, lugna lilla byn Haddebo söder om Örebro ligger Vita Krala. Ett bed and breakfast, restaurang och gårdsbutik. Här checkade vi in en natt med vår dotter på vägen mot Katrineholm där vi skulle hämta upp sonen från fotbollsläger. Vi möts av ett lugn och stillhet när vi kliver ur bilen. Det har just slutat regna och det är friskt i luften. Den prunkande trädgården välkomnar oss och vi strosar runt på de små stigarna bland bikupor, lavendel, vallmo, tomatplantor, bönrankor och åldriga träd.

  Inne i huset håller värdparet på att laga middag och vi visas upp till vårt rum. Fönstret vetter ut mot trädgården, hönorna kacklar i bakgrunden, väggarna är dova och golvet knarrar lite lätt när vi går på det. Det känns vilsamt och vi kommer att sova gott här. Innan det är dags att krypa till kojs äter vi en trerätters middag i matsalen. Ett annat sällskap är också här, inte mer. Småskaligt och ekologiskt är ledorden. Maten smakar men detaljerna saknas. Den stora behållningen är frukosten dagen efter. Hemgjord yoghurt, nybakat bröd, olika sorters marmelader, gårdsägg och plommonjuice samt en holländsk smörkaka som smälter i munnen. 

  Hur har din sommar varit och har du något Sverigetips? Berätta gärna i en kommentar!

  Green love/Hanna

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Jag påverkas av debatten och drar mig för att flyga

  Jag påverkas av debatten och drar mig för att flyga. Även om jag inte ...

  Årskrönika 2018 – ett år med Reform Travel och hållbar turism

  Sitter i skrivande stund i vinteridyllen i Dalarna där jag firar jul med familjen. ...

  Integritetsinställningscenter

  Necessary

  Advertising

  Analytics

  Other