Masai Maara skillnad hemifran

När resandet står still – var med och gör skillnad hemifrån

När resandet står still drabbas natur, djur och människor som vanligtvis tack vare intäkter från turismen bevaras och stärks. Läs om hur du kan göra skillnad hemifrån.

Turismen är mer än personlig rekreation. Intäkter från turismen hjälper till att bevara viktig flora och fauna, och stärka lokalbefolkningen världen runt. Det nuvarande resestoppet drabbar små lokala företag och samhällen världen över som har svårt att försörja sig.

Coronapandemin är en kris för många och ett direkt hot för flera av världens bevarandeprojekt. Hållbar turism är en motor för positiv förändring på flera håll i världen. Genom att resa med medvetna ansvarsfulla reseföretag är resenärer med och bidrar till att bevara vilda djur och ge marginaliserade människor och lokalbefolkningar möjligheter till att försörja sig och skicka sina barn i skolan.

När resandet står still hotas dock flera viktiga projekt. Vilda djur jagas och dödas, parkvakter som skyddar djuren från tjuvjägare och lokalbefolkningen har svårigheter att försörja sig.

Men även om du inte kan resa fysiskt, kan du vara med och göra skillnad hemifrån.

Här är några projekt som behöver din hjälp nu. Genom att ge vad du kan och/eller sprida ordet vidare är du med och gör skillnad hemifrån.

Thank you
Coronapandemin är en kris för många och ett direkt hot för flera av världens bevarandeprojekt. Men du kan vara med och göra skillnad hemifrån genom att stötta ekonomiskt och/eller sprida informationen vidare. Bild: Unsplash
Stötta Balis invånare med rent vatten

Turismen representerar 80 procent av Balis ekonomi, och är en viktig inkomstkälla för Bali och dess befolkning. I och med Corona har flertalet familjer förlorat sitt arbete och möjligheter till försörjning. Social Impakt arbetar med att förse Baliborna med rent vatten som – Coronakris eller inte – saknar tillgång till rent vatten på många håll.

För att stötta familjerna och hjälpa dem att spara pengar har organisationen startat en crowdfundingkampanj. För 20 dollar hjälper du en familj med rent vatten i tre års tid.

Läs mer här

Stötta kvinnliga guider i Nepal

Nepals stängda gränser drabbar alla guider i landet som skulle ha arbetat med att vandra i bergen och paddla på floderna tillsammans med turister. Reseföretaget Far Away Adventures som arrangerar resor till bland annat Nepal har därför startat en insamling till de guider som inte får möjlighet att arbeta denna säsong. En del av pengarna kommer att gå till att träningsläger för unga tjejer som får chans att lära sig guideyrket.

Läs mer här

Efa morocco tjejers utbildning
Efa Morocco hjälper flickor på den marockanska landsbygden med vidareutbildning.
Stötta tjejers utbildning i Marocko

Väldigt få flickor på landsbygden i Marocko får möjligheten att läsa vidare efter grundskolan. Det försöker den marockanska välgörenhetsorganisationen Education for all, ändra på genom att erbjuda internatboende nära gymnasieskolor så att flickor från landsbygden kan fortsätta sin utbildning.

I och med Corona och hemma isolering är det tufft för många att hålla studietakten uppe. För att hjälpa dem att hålla kontakten med skolan, sitt internatboende och för att kunna vara med på den digitala utbildningen, söker organisationen extra stöd för att kunna köpa 200 mobiltelefoner och SIM-kort till flickorna.

Läs mer här

Hjälp till och bevara koraller

Chumbe Island Coral Park är ett prisbelönt privatägt naturreservat som grundades 1991 för att bevara, och hållbart driva en obebodd ö utanför Zanzibars kust. En korallö med en korallträdgård som är hem för mer än 200 olika sorters koraller och 400 olika arter av fisk, samt ett skogsreservat.

På ön som drivs av lokalbefolkningen ligger sju fristående ekobungalows, och alla byggnader och verksamheten drivs med målet att inverka så lite på miljön som möjligt. Soluppvärmt vatten, solpaneler som förser campen med ström, komposttoaletter med mera. När turismen uteblir till följd av Corona drabbas ön hårt och de ber om pengar för att kunna upprätthålla bevarandearbetet och stötta sitt community.

Läs mer här och donera

Chumbe Island gör skillnad hemifrån
Corona drabbar Chumbe Island hårt, och de ber om stöd för att fortsätta bedriva sitt viktiga arbete med att bevara koraller och ekosystemet utanför Zanzibars kust.
Naturvård och samhällsbaserad turism i Masai Maara

Det norska äventyrsföretaget Base Camp Explorer erbjuder resor till Svalbard och Masai Maara i Kenya. Mara Naboshi Conservancy är ett samhällsbaserat partnerskap mellan Base Camp och Masajfoket som bevisar att människor och vilda djur kan leva i samexistens. För varje gäst som bor i något av områdets lodger, går 100 dollar per natt och gäst direkt till organisationen som försörjer ett hundratal masajfamiljer i utbyte mot att de skyddar och bevarar områdets vilda djur. När resandet står still hotas djurens existens och familjernas försörjning, och de behöver hjälp.

Läs mer här

Stoppa tjuvjakten

Peace Parks Foundation arbetar för att skydda och bevara Afrikas ikoniska djurarter. När turisterna försvinner ökar tyvärr tjuvjakten, men Peace Parks arbete pausar inte. En gåva till dem bidrar till deras arbete med att stoppa tjuvjakten vilket de gör genom utbildning och utrustning av parkvakter, viltbrottsutredningar, påverkansarbete på avsättningsmarknaden (Asien), ny teknologi samt stöd til lokal samhällsutveckling.

Läs mer och stötta dem här

Elefanter i det vilda
Resstoppet hindrar tyvärr inte tjuvjakten. När resandet står still, och intäkterna från turismen uteblir hotas Afrikas vilda djur av tjuvjakt. Bild: Tobias Adam/Unsplash
Hjälp med basala behov

Planeterra är en kanadensisk välgörenhetsorganisation, som i samarbete med reseaktörer erbjuder minnesrika upplevelser som samtidigt stärker, kvinnor och ursprungsbefolkningar världen över. När resandet står still drabbas deras globala Community på cirka 65 000 personer, och många vittnar om att de har svårt att tillgodose sina mest basala behov som mat och medicin.

Genom kampanjen ”Turn Travel into impact from home” kan du vara med och stötta människor som står utan inkomst när resenärerna uteblir.

Här kan du läsa mer 

Tak över huvudet för hemlösa

Båten Gustaf Klint ligger vid Söder Mälarstrand i Stockholm och fungerar vanligtvis som vandrarhem och enklare hotell. I och med krisen och uteblivna gäster har ägaren Agne Linde, i samarbete med organisationen Vid din Sida, erbjudit boende åt hemlösa på båten.

30 hemlösa bor på hotellbåten Gustaf af Klint just nu, men många av dem måste flytta ut den 18 maj när deras betalning genom Vid din sida upphör.

Båten drar därför igång en insamling för att så många som möjligt ska kunna bo kvar. Det går att swisha donationer till detta nummer. 123-567 54 34.

Här kan du läsa ett reportage om båten i Dagens nyheter.

Hjälpmåltid till de äldre

Sopköket lagar mat på råvaror som annars skulle kastats och bidrar dagligen till minskat matsvinn. Vanligtvis serverar de en stor lunchbuffé i Söderhallarna men i och med Corona har de ställt om, och erbjuder främst take-away och drive thru. Dessutom erbjuder de hjälpmåltider till de äldre som drabbas hårdast i dessa Corona-tider.

För var 10:e hjälpmåltid bjuder Sopköket på en extra.

Läs mer här och hjälp till

Mattallrikar K-märkt gör skillnad hemifrån
Coronakrisen har gjort att många får tänka om. Flera restauranger som Sopköket och K-märkt erbjuder hjälpmåltider till de äldre och de som sliter i vården. Bild: K-märkt
Mat till vården

Samtidigt som K-märkt vill hjälpa sig själva till sysselsättning och att rädda sina restauranger och jobb – så vill de också hjälpa andra, och stötta de som sliter i vården.

De ber därför sina gäster som kan/vill att swisha en 100-lapp. Pengen täcker en god lunch/middags-låda K-mörkt tillagar och levererar till sjukhus i Stockholm. ”För varje hundring får någon i vården som sliter en klapp på axen, uppmuntran och en måltid för att kunna fortsätta med deras livsviktiga uppgift med full energi”.

Läs mer här 

Nödhjälp till flickor som tvingas prostituera sig i slummen

Något som det pratas mindre om men som är så viktigt är att hållbart resande handlar om frihet från sexuell exploatering. Organisationen Talita arbetar för att ge kvinnor som utnyttjas i sexhandeln ett bättre liv. De verkar i Sverige men också i Rumänien och Kenya bland annat.

Så här skriver de i sina kanaler:

”I Ferentaris getto, ett av Bukarests fattigaste bostadsområden, lever några av Europas mest utsatta kvinnor och barn. Redan innan Corona-pandemin tvingades många där sälja sina kroppar för att överhuvudtaget överleva. Nu berättar våra samarbetspartners i Talita Rumänien att situationen blivit extrem. Därför delar de varje vecka ut matpaket och blöjor till 30 kvinnor i prostitution och deras barn, men de vet inte hur länge de kommer kunna fortsätta för pengarna är snart slut.

I samma tidszon, men drygt 500 mil längre söderut, ligger Nairobi. Därifrån kommer liknande rapporter från våra kollegor i Talita Kenya. Sedan Corona-pandemin bröt ut har de varje fredagskväll lämnat sin karantän och åkt ut med nödhjälp till flickor som tvingas prostituera sig i slummen. Paketen innehåller bland annat mjöl, socker, olja, ris, tvål och desinfektionsmedel. I dagsläget räcker det bara till 15 flickor varje gång, men det är många fler som skulle behöva hjälpen.

Talitas ordinarie verksamhet fortsätter som vanligt under krisen, men det är många fler som behöver akut stöd. Vill du vara med och bidra till nödhjälpen i Rumänien och Kenya? Märk i så fall din inbetalning ”nödhjälp”, så delar vi pengarna som kommer in lika mellan Talita Rumänien och Talita Kenya. Tusen tack!”

Läs mer om Talita och hur du bidrar här

Forget me not Intrepid gör skillnad hemifrån
Intrepid Foundation stöttar lokala projekt och samhällen världen över. Bland annat Forget me Not som arbetar med att hjälpa barn som hamnat på barnhem att återförenas med sina föräldrar.
Intrepid Foundation

Intrepid är ett reseföretag med ett högre syfte än att tjäna pengar. De vill få människor att upptäcka världen, mötas kulturer emellan och ge tillbaka till samhällen de besöker.

Genom Intrepid foundation stödjer de dessutom lokala organisationer världen över för att förbättra levnadsförhållandena för utsatta människor och samhällen genom hållbara reseupplevelser. När resandet står still, drabbas samhällena hårt, och de behöver mer stöd än någonsin. 100 procent av pengarna går direkt in i projekten då Intrepid täcker upp för alla administrativa kostnader.

Läs mer här och donera

Ovan är ett axplock av projekt och verksamheter som behöver extra stöd under dessa tuffa Coronatider. Det finns säkerligen fler, och har du något tips på andra verksamheter eller projekt som har det tufft, hör gärna av dig så lägger jag till allteftersom.

Alla bäckar små hjälper. Kan du inte stötta ekonomiskt, hjälper du till bara genom att dela inlägget.

Tillsammans gör vi skillnad hemifrån när resandet står still.

/Hanna

Startbild: David Clode, Masai Maara/Unsplash

Tags:

 • Show Comments (2)

 • Linda Vismer

  Hur bra inlägg Hanna – superbra! Så mycket bra som turismen bidrar med i vanliga fall som du synliggör. Tack!

  • Hanna Anfelter

   Tack så mycket, vad kul att höra!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Responsible Travel säger nej till konstgjord snö

Behovet av att tillverka konstjord snö ökar i takt med varmare klimat och efterfrågan ...

Intervju i The waves we make om Reform Travel och hållbart resande

 Jag har fått äran att bli intervjuad av det fina hållbarhetsmagasinet The waves we make ...

Semestra klimatsmart på Zero Island

Semestra klimatsmart. I den brännheta klimatdebatten växer trenden med hemester och staycation. Zero Island ...