Ta tåget till skidåkningen

Ta tåget till skidåkningen- 3 tips på skidorter som du åker tåg till

Ta tåget till skidåkningen. I Sverige har tre skidstationer en egen tågstation. Det handlar om Järvsö, Åre/Duved och Abisko/Riksgränsen. Är det Alperna som lockar erbjuder nya tågrutter en smidigare resväg till skidåkningen.

År 2023 inleddes med flera värmerekord i delar av Europa. Klimatförändringarna leder till snöbrist och tvingar många skidanläggningar i Alperna att stänga. Vi behöver alla dra vårt strå till stacken för att minska koldioxidutsläppen och ett sätt är att ta tåget till skidåkningen. Innan jul började Snälltåget med direktlinjer från Malmö till österrikiska alperna och Sj kör sedan några månader tillbaka nattåg från Stockholm via Malmö till Hamburg. Ett nav för tågresor vidare ut i Europa. 

snälltåget tåg alperna
Snälltåget kör direkt från Malmö till österrikiska Alperna under vinterhalvåret. Tågen drivs av förnyelsebar el och enligt deras egna beräkningar släpper resan Malmö till Zell am Zee ut 1,2 kg koldioxid per person.

Förutom  Järvsö , Åre/Duved och Abisko/Riksgränsen, här är tre skidorter utanför Sveriges gränser som du med fördel tar tåget till. 

Morzine – Frankrike

Morzine ligger i Haute Savoie i franska Alperna på 1 000 meters höjd över havet. Byn har en traditionell alpkaraktär med sina låga trähus och små butiker, restauranger och marknader. Skidstationen erbjuder över 600 nedfarter och är tillsammans med grannbyn Avoriaz märkt med det franska miljömärket Flocon Verte. 

Kommer du med tåget får du tillgång till AlpinExpressPass som ger rabatter till några av byns verksamheter. Bakom passet står den ideella organisationen Montagne Verte som dessutom har öppnat en second hand-butik och skapat en insamlingstjänst av matavfall som förvandlas till bränsle. 

Tågresa; Närmaste tågstation är Clusas, därifrån går det transfer till Morzine. Skidstationen är en del av systemet Portes du Soleil och är sammanlänkat med bland annat Avoriaz och Les Gets. 

åk tåg till skidorna morzine
Franska skidorten Morzine arbetar aktivt med miljö- och klimatfrågor och är sedan drygt ett år tillbaka miljömärkta med franska Flocon Verte. Pressbild: Morzine.
Wagrain- Kleinarl – Österrike 

Kleinarl är den äldre byn mitt i dalen, medan Wagrain högre upp erbjuder moderna hotellupplevelser med spa och bad. Skidområdet är sammanlänkat via en kabinbana och är familjevänligt med långa backar och en snöpark. Här pågår också ett aktivt hållbarhetsarbete i enlighet med GSTC:s kriterier, och som omfattar turister, boenden och ortens alla verksamheter.

Tågresa: Under vintern kör Snälltåget direkttåg från Malmö till St Johann im Pongau. Därifrån tar du dig vidare med transfer eller lokalbuss till Wagrain.

ta tåget till skidåkningen wagrain
En dröm för många är att stå på skidor på en alptopp! Här i Wagrain Kleinarl i österrikiska alperna. Pressbild: Wagrain Kleinarl
Vatnahalsen – Norge

Till norska Vatnahalsen går varken flyg eller bil, utan hit kommer du endast med tåg. Byn ligger norr om Hardangervidda, där Bergensbanan och Flåmsbanan möts, järnvägar som klassas som några av världens vackraste. Vatnahalsen har kallats nordens St Moritz och är i dag populärt för sina toppturer som startar från trappan på byns klassiska hotell. 

Tågresa: Vatnahalsen ligger längs järnvägen mellan Oslo och Bergen. Kliv av i Myrdal och byt till den världsberömda järnvägen Flåmsbana. 

Läs också: Klimatsmart skidåkning med Skitouring Scandinavia

Dessutom:

För inspiration på fler skidstationer i Europa som du med fördel tar tåget till kolla in Alpine Pearls, en satsning på klimatsmarta bergsturismorter i flera alpländer. 

För mer info om hur du hittar och bokar tåg: klimatsmartsemester.se


Startbild: Visit Norway/Flåm Railway Vatnahalsen av Sverre-F. Hjørnevik Fjellandsby

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Tågluff med barn – ta tåget genom Europa

Trots en del förseningar och rastlösa barn, är det en behaglig känsla att rulla ...

Tåg till italien tur och retur

Italien tur och retur med tåg

Tredje gången gillt. Äntligen slår vi slag i saken och tar tåget tur och ...

Klimatsmart skidåkning med Skitouring Scandinavia

Carl Lundberg är bergsguiden som hade en vision om att jaga vintern runt jordklotet, ...