Nytt år och nya resetrender. Trender per definition är något som kommer och går. Det gör inte hållbart resande och hållbar turism. Likväl spanar vi runt och skönjer sju hållbarare resetrender som (förhoppningsvis) består.
Resor 2023 och trenderna inom hållbart resande. Egentligen är det motsägelsefullt att skriva om resetrender och hållbart resande i samma mening. Hållbart resande och hållbar turism är ingen trend. Det är ett angreppsätt på hur vi reser och utformar turismen. Det är ett synsätt på livet överlag. Ett sätt att leva och resa i harmoni och respekt för människor och naturen som består över tid. Trender per definition är något som kommer och går. Det gör inte hållbart resande och hållbar turism, men vi spanar runt och skönjer sju hållbarare resetrender som (förhoppningsvis) består.
Positiv inverkan på det lokala samhället
Vid sidan av att minimera klimatpåverkan på resmålet söker resenärerna aktivt efter sätt att stötta och bidra till lokala samhällen på plats. Enligt reseföretaget G Adventures är det viktigaste för 68 % av deras kunder att resan gynnar lokalborna. Samma tendens syns i Bookings undersökningar där 67 % säger att de vill att pengarna från deras resor går direkt till lokalbefolkningen. För att försäkra sig om att deras reseutbud faktiskt gynnar lokalbefolkningen har G Adventures startat något som kallas the ”ripple score”. En grafik som visar hur mycket av pengarna som stannar i det lokala samhället och gynnar lokalbefolkningen.
Resor och guidade turer utformas och leds av ursprungsbefolkningen själva på platser som Daintree nationalpark i australiensiska Queensland, Sápmi eller Yucatanhalvön i Mexico, mayafolkets land. Helt logiskt ur ett hållbarhetsperspektiv där pengarna går direkt till människor som har bevarat sin kultur och traditioner i århundraden.
Läs också: Några av världens mest etiska researrangörer

Naturnära resor med fokus på biologisk mångfald
Vi ser ett ökat naturfokus inom resebranschen från år till år, med allt från trädplanteringsprojekt, restaurering av korallrev på tropiska resorts till bikupor på hotelltak. Och mer ska det bli. Vid COP- 15 mötet i Kanada i höstas enades världens ledare om ett ”Paris-avtal” för naturen med målet att skydda 30 procent av planetens yta till 2030. Nu är det upp till bevis om det blir av men faktum är att situationen är akut för den biologiska mångfalden. Inom turismen har WTTC World Travel and Tourism Council tillsammans med FN och organisationen Sustainable Tourism Alliance hakat på för att hejda den snabba förlusten av jordens arter till 2030.
Skogsbad, fjällvandringar och kallbad, pandemin fick oss att (åter)upptäcka naturens välgörande effekter på kropp och själ. Naturen fortsätter att locka framöver och resenärer söker naturnära upplevelser.
Läs också: Res med naturen i åtanke
Klimatsmartare resor
Turism – och besöksnäringen kan inte beskyllas för att vara snabbast på pucken när det handlar om att ta klimatkrisen på allvar. Men i och med en ökad medvetenhet hos resenärerna är branschen tvungen att anpassa sig och ställa om. Enligt booking.com senaste hållbarhetsrapport uppger 45 % att de senaste nyheterna om klimatförändringar har fått dem att göra mer hållbara resval. I allt från val av resmål, transport, boende och hur de tar sig runt på resmålet.
Vi fortsätter att upptäcka mer i vår närmiljö, tar oss fram med tåg tur och retur – alternativt byter ena resvägen från flyg till tåg. Vi äter vegetarisk lokal mat, åker kollektivt, cyklar, går och shoppar second hand istället för fast fashion.
Läs också: Ta tåget till skidåkningen
Volontärturism – att ”göra gott”
Enligt en undersökning från Travellink har viljan att åka på volontärresor ökat efter Coronapandemin. Hela 63 procent skulle kunna tänka sig att göra det. Främsta anledningen är att man vill hjälpa personer i nöd. Men nästan lika stort är att man vill uppleva en annan verklighet än den man själv lever i eller möta en ny kultur, liksom att träffa nya människor och knyta nya bekantskaper.
Det är även många som känner att de mår bra av att göra något meningsfullt för andra. Var tredje person som kan tänka sig att göra en volontärresa, gör det av denna anledning. Lika många gör det för att utveckla nya kunskaper att addera till sina arbetslivserfarenheter.
Men det finns viktiga frågor att ställa sig själv innan man bokar en volontärresa: Varför gör jag det här, vem gör jag det här för. Skulle du göra det även om inget visste om det? Tar det här jobb från någon annan?
Läs också: Volontärturismens baksidor
Att vilja hjälpa andra, och ”göra gott” på sin resa är såklart en positiv sak. Däremot är volontärresor inte alltid svaret. Ännu bättre är att fundera på är hur du som resenär kan praktisera ett mer ansvarsfullt och hållbart resande över tid. Finns det några aktiviteter i stil med att plocka skräp eller hjälpa till att restaurera vandringsleder eller liknande som du kan delta i på resmålet. Stöttar du lokala företag? Kan jag använda mina kunskaper till att hjälpa till med något i min egen kommun, stadsdel?
Long stays – kombinera jobb med semester
Semesterresorna blir längre vilket är bra ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi reser långt bort mer sällan och stannar längre på plats. Dels för att minska flygandet, dels för att komma närmare resmålet.
Vintertrötta nordbor flyr vintermörkret och tillbringar vintermånaderna vid varmare breddgrader. Våra ändrade arbetsmönster efter pandemin- där distansjobb och digitala möten är här för att stanna – möjliggör kombinationen av semester och jobb. Trenden går hand i hand med digitala nomader, människor som tack vare digitala hjälpmedel skapar sig ett flexibelt liv, fritt från geografiska gränser. Destinationer som Portugal och Kanarieöarna anpassar sig därefter och lockar till sig människor som vill bo och jobba längre på en plats.

Kropp och själ – tystnad är guld
Tystnadsretreat är inget nytt fenomen, människor har i alla tider sökt efter inre frid i tystnaden och lugnet, men att tystnad är guld värt är en växande trend inom wellness- och ”transformativt” resande. Quiet Parks är en ideell gräsrotsrörelse som startade 2019, utifrån idéen att tystnad är en utrotningshotad art som behöver skyddas. Utmärkelser delas årligen ut till parker, stigar, marina områden och urbana utrymmen som erbjuder längre perioder av naturligt lugn.
Grunden till arbetet baseras på forskning som visar hur tystnad hjälper till att minska stress och ångest, förbättrar det mentala välbefinnandet samt förbättrar miljön för vilda djur. Glacier Nationalpark i USA, Haleakala nationalpark på Hawaii och Kvarkens skärgård i Finland är några större områden som fått Quiet park status. Under året ska ”tysta stadsparker” testas i Paris, Thessaloniki, Toronto och Brisbane.
Precis som luftföroreningar är ett problem, kan ljudföroreningar vara detsamma och att koppla bort och koppla av i tystnad är något resenärer aktivt söker.
Måltidsturism – lokala och vegetariska smaker
De mat- och dryckesintresserade resenärerna blir allt fler och måltidsupplevelser blir viktigare för en destinations attraktionskraft, det menar Visit Sweden som satsar på måltidsturism. Enligt den internationella organisationen World Food Travel Associations är måltidsturism inte längre en nischaktivitet för exempelvis ”foodies”, utan en viktig aktivitet för alla resenärer. Mat har blivit en betydelsefull del i vårt identitetsskapande samtidigt som hälsa och konsumtionsvanor blivit statussymboler. ”Visa mig var och vad du äter, så ska jag säga vem du är”.
Klimatfrågan ökar på intresset för lokala smaker och när- och härproducerade, ekologiska råvaror. Destinationer vässar sitt utbud av måltidsupplevelser och produkter, där ett bredare utbud av alkoholfria drycker och vegetariska måltider tar allt större plats.
Läs också: Tips på vegetariska restauranger i Sverige
Spaningen bygger bland annat på artiklar från The Independent, CNN Traveler och Travindy och allmän omvärldsbevakning.
Startbild: Tack till Jonathan Pie/Unsplash
Show Comments (0)